Så mye får Kristoff og co. for VM-gull på hjemmebane

Dette betaler Norges Cykleforbund i bonus dersom det blir norsk medalje i Bergen.

Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen er de norske gullhåpene under fellesstarten for menn i sykkel-VM.

Norge sender et veldig sterkt lag til sykkel-VM i Bergen. Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen er begge medaljekandidater på fellesstarten for herrer, som avslutter mesterskapet søndag 24. september.

FÅ MED DEG ALT OM SYKKEL-VM.

Førstnevnte tok nylig gull i sykkel-EM i danske Herning, der han fikk god hjelp av Boasson Hagen, som også har vist god form inn mot VM.

– Vi reiser med mål om gull, sa landslagssjef Stig Kristiansen til TV 2 da han tok ut troppen i slutten av august.

– Jeg tror vi har vel så gode muligheter i U23- og juniorklassen, sier Harald Tiedemann Hansen, som er president i sykkelforbundet.

I U23-klassen for herrer er sørlendingen Kristoffer Halvorsen regjerende mester på fellesstarten, og et gullhåp også denne gangen.

– Han er jo regjerende mester og skal forsvare gullet. Det er ikke mange som har tatt en dobbel. Det er veldig mange som ikke vil ha med Halvorsen helt til mål, sier Tiedemann Hansen, som tenker på de sterke spurtegenskapene til 21-åringen fra Kristiansand.

Les også

– Peter ville egentlig ikke sykle

Kristoffer Halvorsen tok gull på fellesstarten i U23-klassen under VM i Qatar i fjor.

Bonus for medalje

Norge sender et meget sterkt juniorlag, med Tromsø-gutten Andreas Leknessund i spissen. Han vant EM-gull på tempoen nylig. I samme mesterskap tok Søren Wærenskjold sølv på fellesstarten.

I U23-klassen for kvinner ble det også sølv på Stavanger-jenta Susanne Andersen på fellesstarten.

– Vi tok tre medaljer i Valkenburg. Jeg tror vi kan toppe det med fire medaljer i Bergen. Jeg tror på to medaljer til juniorgutta, jeg tror på Kristoffer Halvorsen, og jeg tror på én medalje i seniorklassen for herrer, sa sykkelekspert Johan Kaggestad til TV 2 i forrige uke.

Dersom det blir norske medaljer i Bergen, venter det bonus fra Norges Cykleforbund. Tiedemann Hansen bekrefter at de samme satsene fra foregående mesterskap fortsatt gjelder.

Det var sykkelnettstedet procycling som skrev om de nye bonusordningene, som ble fastsatt før mesterskapet i Richmond i USA for to år siden.

Dersom det blir gull i eliteklassen for herre- eller dameklassen, vil laget motta 200.000 kroner på deling. Sølv gir 100.000 kroner, og bronse gir 50.000 kroner.

I U23-klassen er beløpet halvparten, det vil si 100.000 kroner for gull. For juniorklassen ligger det 50.000 kroner i potten om det blir den gjeveste medaljen.

Les også

Les vår nybegynnerguide til sykkel-VM i Bergen

Harald Tiedemann Hansen har troen på flere medaljer i sykkel-VM.

Boasson Hagen fikk ikke penger

Før VM i 2015, lovet Kristoff også å dele ut gullbonusen han var lovet av dagligvarekjeden Coop, dersom de fem andre lagkameratene bidro til at han syklet inn til gull.

Ifølge procycling var det da 500.000 kroner på bordet for Kristoff. Det ville gitt 100.000 kroner til hver av hjelperytterne.

Kristoff, som var kaptein da, kom på fjerdeplass, etter å ha tapt spurten om medalje bak en overlegen Peter Sagan.

Da Thor Hushovd tok VM-gull i Australia 2010, hadde han 100.000 kroner å dele ut til sine hjelperyttere. Kristoff fikk 50.000 kroner, mens Boasson Hagen fikk ingenting. Grimstad-mannen forklarte hvorfor i sin selvbiografi i 2014.

– Meningen var å gi Edvald penger også, men jeg syntes det ble feil. Han brukte sin egen sjanse, gikk i brudd og kjørte sitt løp. Jeg sa det til dem før VM at dersom de hjalp meg, og jeg vant, skulle de få 50.000 kroner hver, skrev Hushovd.