Sport

Boasson Hagen sprakk på oppløpet – får skryt av sjefen

Da Edvald Boasson Hagen la seg på hjul etter verdensmesteren, stivnet han.

Han var skuffet over at kreftene ikke holdt inn. Han prøvde å rope «Shut up legs» da det sa stopp, men det funket ikke, fortalte han etterpå.
  • Kurt B. M. Haugli
    Journalist

LONGWY: – 150 meter fra mål sa det stopp. Gutta på laget har gjort en kjempejobb med å holde meg posisjon. Jeg var der jeg skulle være inn i bakken. Men så ville ikke beina mer.

Edvald Boasson Hagen lykkes ikke på etappen både han og lagledelsen i Dimension Data hadde sett for seg som hans store sjanse tidlig i Tour de France. Det var på den 3. etappen mellom gjennom Luxemburg fra Verviers til Longwy nord i Frankrike han skulle gjøre det.

Les også

Boasson Hagen stivnet – Sagan vant etter utrolig spurt: – Det skal ikke være mulig

Elsker Edvald

Teamdirektør Douglas Ryder hadde en drøm om at hans lag skulle ta over den gule ledertrøyen. Mannen som skulle gjøre det var Edvald Boasson Hagen.

– Hele laget har ordre om å sykle 100 prosent for Edvald i dag, sa Ryder før etappen startet.

Det gikk ikke slik de hadde håpet. Men Ryder er en mann som ser lenger enn en enkeltetappe i Tour de France. Han er full av lovord når hans snakker om Edvald Boasson Hagen.

– Vi elsker å ha Edvald på vårt lag. Han har hatt en enorm betydning for Dimension Data, sier Douglas Ryder.

Teamdirektør for Dimension Data har bare positivt å si om Edvald Boasson Hagen.

Gikk ned en divisjon

Edvald Boasson Hagen kom til Dimension Data mens laget ennå hadde tilhold i 2. divisjon i internasjonal sykling. Han var den gang den store stjernen i laget som har sin base i Sør-Afrika. På trøyen står det «Africa’s Team» og en veldedig organisasjon er en av dem som nyter godt av arbeidet i laget.

Ryder mener at Edvald Boasson Hagen er en rytter som alle på laget liker, setter pris og som har kunnskap han deler med de andre rytterne.

Han har ingen planer om å terminere kontrakten med sin norske rytter med det første.

Les også

Tour de France-lederen beskyldes for juks

Nært, men fjernt

Etter at det hele var over var Edvald skuffet. Det ble en 27. plass etter godt over 200 kilometer på sykkelsetet.

– Hvis 150 meter fra mål er nær seier, så var jeg nær, sier han og drar på det.

For Edvald hadde så mye større ambisjoner på denne etappen. Selv ville han på forhånd ikke høre så mye snakk om den gule trøyen som han kunne ta over fra Geraint Thomas med en seier.

Ikke engang det gamle sykkelryttertrikset til tyskeren Jens Voigt nyttet. Han brukte å rope «Shut up legs!» når det var som vondest.

– Jeg prøvde, men det funket ikke denne gangen, sier han og smiler.

I spurten prøvde han å følge mannen som til slutt skulle komme til å vinne etappen. Den umulige slovaken. Peter Sagan er regjerende verdensmester og nesten alle eksperter mente at han, og ikke Boasson Hagen, var den største favoritten til å vinne.

– Jeg prøvde å følge ham, men det hjalp ikke selv om han foten hans skled av pedalen helt på slutten der, sa Boasson Hagen.

Peter Sagan vant slik de fleste ekspertene mente at han skulle. Edvald Boasson Hagen prøvde å følge, men det sa bom stopp 150 meter fra mål.

Gøy tross alt

Han var ikke sikker på at formen skulle være helt på topp, og fikk derfor noe positivt ut av etappen.

– Jeg trodde det skulle blir hardere. Det var gøy å være med såpass langt som jeg var i dag. Jeg er positivt overrasket over det.

– Så det var en positiv opplevelse?

– Nei så langt vil jeg ikke gå, sier han og setter seg på sykkelrullen for å tappe melkesyre ut av musklene.

Sagan-klassen

Peter Sagan er internasjonal sykkelsports wonderboy. Han vinner når han virkelig vil vinne. Mandag ettermiddag ville han vinne. Han tok sin åttende etappeseier i Tour de France.

– Han er i en klasse for seg selv. Det er imponerende, sa Edvald Boasson Hagen.

På spørsmål om det er mulig å tukte slovaken sier Boasson Hagen:

– Han er et menneske han også. Jeg føler at jeg er på rett vei. Og selv om det ikke gikk helt inn i dag, så er jeg på gang.

Alexander Kristoff sa på forhånd at den tøffe avslutningen ikke passet ham. Det hadde han helt rett i selv om han holdt seg helt i front til det gjensto en kilometer. Han rullet rolig inn til en 82. plass.

Vegard Stake Laengen hadde hjelperytterrolle, men skulle gå i brudd dersom det var mulig.

– Jeg prøvde å være med i det første bruddforsøket, men det gikk ikke, fortalte han etter løpet. Han havnet til slutt på en 124. plass.

Les mer om

  1. Tour de France
  2. Edvald Boasson-Hagen
  3. Alexander Kristoff