Sport

Mener det er på tide med kamper i bur i Bergen

MMA-utøveren Alexander Jacobsen fra Sotra mener politikerne må åpne for hans idrett også, ikke bare for Cecilia Brækhus og proffboksing.

SPARRING: Mange er involvert i teamet rundt Alexander Jacobsen (til h.), men Niclas Johansson er hovedcoach.
  • Øystein Vik

28 år gamle Alexander Jacobsen fra Hjelteryggen på Litlesotra er en av Norges beste MMA-utøvere. Han kjemper i sporten der kampene foregår i bur, og både slag, spark og bryting er lov – derav navnet Mixed Martial Arts.

Nå har Jacobsen nådd karrierens høydepunkt. Lørdag 18. februar skal han gå kamp mot Tim «The Experiment» Wilde i O2 Arena i London. Dette er en kamp innenfor forbundet Cage Warriors. Med seier kan Jacobsen oppnå en kontrakt med Cage Warriors, som av mange regnes som det nest mest prestisjetunge forbundet i MMA. Eller enda bedre, en avtale med UFC, det amerikanske forbundet som de virkelig store stjernene opererer innenfor.

– Dersom jeg slår Wilde så tror jeg det er snakk om UFC innen et halvt år eller et år for min del, sier Jacobsen.

TRENER: Alexander Jacobsen ligger oppnå sin trener Niclas Johansson på trening.
Les også

Anbefaler folk å gå rett fra sofaen til å prøve MMA

– Helt annet nivå

28-åringens hovedcoach, Niclas Johansson, sier det har vært vanskelig å få kamp for Jacobsen på grunn av utøverens nivå, og at engelskmennene ikke vil ha nordmenn som kommer og ødelegger kampstatistikken deres. Men nå er Jacobsen hentet inn som reserve etter at Wildes motstander måtte trekke seg på grunn av skade.

– Nå får Alexander vise seg i det største forbundet i Europa. Han debuterte der også, men den gangen var ikke Alexander en fullverdig MMA-utøver og tapte. Nå er han på et helt annet nivå, og vi ser på dette som et enormt utstillingsvindu for en kontrakt med UFC, sier Johansson.

BUR: Slik ser buret ut som MMA-kamper utkjempes i. Dette bildet ble tatt da en MMA-kamp ble arrangert som et kunstprosjekt for noen år siden i Bergen.

En MMA-kamp kan avgjøres på flere måter:

  • Av dommerne etter at tiden har gått ut.
  • At kampen blir stoppet av dommeren eller doktoren fordi en utøver ikke lenger er i stand til å forsvare seg.
  • Knockout.
  • Ved at en utøver gir opp ved såkalt «submission» (tapping out).
  • Submission kan også skje på initiativ fra dommeren fordi en utøver er blitt kvalt til han har mistet bevisstheten eller et bein er brukket.

Håper på lovlighet

Denne idretten, som vokser svært raskt verden over, vil Jacobsen nå ta med seg til hjemlandet. Etter at Erna Solbergs regjering åpnet opp for proffboksing, har Cecilia Brækhus og andre gått kamper i Norge. Jacobsen mener det også må bli lovlig med MMA-kamper, noe som ikke er tilfellet i dag.

– Jeg håper MMA blir lovlig så fort som mulig. Det er bare politikere som tenker at dette er så brutalt, sier Jacobsen og sammenligner med kickboksing og boksing. Det kan han, som europamester i kickboksing og åtte ganger norsk mester i olympisk boksing.

– Det er færre skader i MMA, og boksing og kickboksing er en mye større belastning for kroppen enn MMA. I MMA bruker man hele kroppen, mens i boksing går de fleste slagene mot hodet, hevder Jacobsen.

Åpning fra Høyre

Høyre har markert seg som et parti for proffboksing i det siste. Men MMA gir man ikke grønt lys for. Enn så lenge.

– Det har vært lange prosesser og diskusjoner omkring hvilke kampsporter som skal tillates å ha kamper i. Det er ikke noe som tilsier at MMA vil oppnå en slik posisjon. Verken fagmiljøer, idrettsbevegelsen eller det politiske miljø – og heller ikke Høyre – har løftet dette som tema, skriver Sven Harberg, leder i kulturkomiteen på Stortinget, fra regjeringspartiet Høyre i en SMS til BT. Han sier videre at det er helserisikoen som er bakgrunnen for vurderingen.

– Det er krevende vurderinger og grenseoppganger i disse spørsmålene, men der ligger vårt standpunkt nå, skriver Harberg. Han avviser at det er inkonsekvent å si nei til det ene og ja til det andre.

– Dette er ikke et klart nei til MMA, men et klart svar om at dette ikke er aktuelt nå, sier Harberg.

«Kill or be killed»

KrF har vært blant motstanderne av innføringen av proffboksing i Norge. De er også svært skeptiske til MMA.

– Vi skal ha respekt for enkeltmenneskers valg, men jeg forstår ikke idrett som har til hensikt å skade motstanderen. Vi vil ikke ha det i Norge, og håper regjeringen setter foten ned for MMA, sier Geir Jørgen Bekkevold, stortingspolitiker for KrF. Han har ventet på ønsket om å få arrangere proffkamp fra andre som driver kampsport.

– Det er naturlig at det kommer et press fra andre kampsporter. Det er vanskelig å for regjeringen å argumentere prinsipielt mot MMA og for proffboksing, mener Bekkevold.

Jacobsen snakker om at det i MMA handler om «kill or be killed» og en av måtene å vinne på er altså ved kvelning.

– MMA er veldig macho. Jeg forstår at det er vanskelig for folk å se det vakre i MMA, men det er utrolig mye teknikk og trening som skal til for å bli god. Du kunne ha hentet inn den tøffeste typen fra gaten inn i et bur for å gå kamp, men han hadde ikke skjønt noe som helst, sier Jacobsen.

Drømmen hans er en kamp på hjemmebane i Bergen.

– En kamp på Brann Stadion foran mange tusen bergensere hadde vært noe. Jeg er sikker på at interessen hadde vært stor, sier Jacobsen.

Les mer om

  1. MMA