Elitelag ble kullosforgiftet: Svimmelhet og oppkast på hjemturen

Manglerud Star-spillerne er hardt rammet etter en kamp i Tønsberg Ishall.

Niclas Wicklund (midten) i aksjon for Manglerud Star i en kamp mot Vålerenga i 2014.
  • Nicholas Bergh
  • Erlend Nesje

Noen kastet opp. Andre lå i bussen og vridde seg. Timene etter at de berget plassen ble svært dramatisk for Oslo-klubben.

— Vi har vært utsatt for kullosforgiftning, det gjelder både spillere og støtteapparat, sier Manglerud Stars administrasjonssekretær Kathrine Nilsen til Aftenposten.

Tirsdag kveld sendte Manglerud Star ut denne meldingen på egen hjemmeside:

"En del av spillere og støtteapparat har blitt kullosforgiftet i forbindelse med kampen i Tønsberg. Vi vet ikke noe om hvordan dette har skjedd. Alle spillere har foreløpig treningsforbud, og har sjekket seg hos leger for status og rådgivning rundt forgiftningen. Vi tar dette dag for dag, og håper å kunne teste alle spillerne i trening som normalt i morgen ettermiddag. Etter dette vil vi avlegge en statusrapport om tilstanden til spillerne til forbundet, hvor de tar en avgjørelse på om kampen på torsdag går som normalt eller ikke".

Manglerud Star slo Tønsberg 5-3 i playoffkampen og berget med det plassen i ishockeyens eliteserie.

Torsdag skal MS etter planen møte Comet i den siste playoffkampen. Men Comet er sjanseløse på opprykket, og kampen vil være betydningsløs ettersom det er møtet mellom Kongsvinger og Tønsberg avgjør hvilket lag som får den siste plassen i neste sesongs eliteserie.

På bussen hjem fra Tønsberg ble både spillere og støtteapparat syke. De ble svimle, kvalme og fikk vondt i hodet. Noen kastet også opp. Ifølge administrasjonssekretær Nilsen fikk 18-18 av troppens 22 spillere kraftige symptomer.

Ble innlagt på sykehus

Alle ble sendt til Oslo legevakt for undersøkelse. Selv ble Nilsen lagt inn ved Diakonhjemmet sykehus.

— I bussen tenkte vi at vi hadde spist lite og at det var dårlig luft i hallen. Det var ingen som tenkte på at vi var kullosforgiftet da vi satt på bussen på vei hjem. Mandag fikk vi rapporter på at også dommerne hadde blitt dårlige. Da kontaktet vi Giftsentralen, som henviste oss videre til legevakten. Der fikk blant annet jeg påvist urytme på hjerteslag og høy puls, forteller Nilsen.

Klubben la ned treningsforbud for hele troppen. Den eneste form for fysisk aktivitet var en rolig gåtur tirsdag.

Ismaskiner trolig årsaken

I pressemeldingen uttrykte Manglerud Star forvirring over årsaken til at så mange av spillerne følte seg dårlige. I Tønsberg tror man imidlertid at man har funnet svaret.

Tønsberg-trener Brett Stewart tror nemlig det er avfallsgasser fra ismaskinene som renser isen, kombinert med mangel på ventilasjon, som er årsaken.

Spesielt ødeleggende for luftkvaliteten i hallen var NM i kunstløp, som ble arrangert i hallen for snaut tre uker siden.

— Vi har hatt syke spillere i to og en halv uke, sier Stewart til Aftenposten.

— Stiftelsen som driver arenaen hadde aldri muligheten til å ventilere. Etter den første kvalikkampen mot Kongsvinger, klaget spillerne over hodepiner. Jeg sa til dem at de måtte spise sunnere og hvile bedre. Men det ble verre og verre. I dag hadde vi et møte der jeg unnskyldte meg for å ikke ha hørt på dem, forteller Stewart videre.

Møte med kommunen

Presidenten i Norges Ishockeyforbund, Gerhard Nilsen, er også daglig leder av stiftelsen som driver Tønsberg Ishall.

Han bekrefter at NM i kunstløp trolig bidro til den dårlige luftkvaliteten, og henviser til at kvalifiseringen «kom som julekvelden på kjerringa for Tønsberg». Sesongen ville nemlig vært kortere om det ikke ble kvalik.

NM i kunstløp var imidlertid planlagt lenge.Rundt 70 kunstløpere holdt på i hallen helt frem til kampstart i Tønsbergs første kvalikkamp mot Kongsvinger.

Nå forteller Nilsen at ismaskinene i hallen vil bli evaluert, for å sjekke om omfanget av avfallsgasser de slipper ut er på et forsvarlig nivå.

— Jeg skal i et møte med kommunen i morgen der vi skal gå gjennom ismaskinen, sier Nilsen.

- Alle mine gutter har møtt opp

Tønsberg-trener Stewart forteller at han forundret så på at spillerne hang med hodene mot slutten av oppgjøret mot Manglerud Star.

Stewart tror Tønsbergs resultatene de siste ukene har vært kraftig påvirket av at laget har trent og spilt i hallen. Han reagerer imidlertid på at så mange av Manglerud Star spillerne har blitt syke.

— Vi har brukt hallen hele tiden, noen ganger to ganger daglig, så blir hele laget deres syke etter bare to timer i hallen. Alle mine gutter har møtt opp hele tiden, sier Stewart.

"Vareopptelling"

Tønsberg-treneren forteller at han ikke ser noen grunn til å utsette den siste kvalikkampen mot Kongsvinger, og at mannskapet foreløpig ikke er hardt rammet av luftkvaliteten i hjemmehallen.

Onsdag skal imidlertid Manglerud Star ha "vareopptelling". Da avgjøres det om de kan spille kampen mot Comet torsdag.

Ishockeyforbundet er informert om saken.

— Vi er blitt varslet fra Manglerud Star og vi har kontaktet Tønsberg og bedt om å få en rapport på hva som har skjed og hva de gjør, sier generalsekretær Ottar Eide.

- Har du en teori om hva som har skjedd?

— Ja, men det er bare en teori. Og så lenge det er en teori er det ikke interessant å gå ut med. Nå må Tønsberg finne ut av dette så fort som mulig. De må få noen målinger, jeg regner med å få en tilbakemelding allerede onsdag, sier Eide, som også venter en egenstatusrapport fra Manglerud Star onsdag.