Sport

Svindal kan være ute et helt år etter skrekkfallet

Årets alpintsesong er hvert fall over for Aksel Lund Svindal.

SKREKKFALL: Aksel Lund Svindal røk korsbåndet etter dette fallet lørdag. Foto: Joe Klamer, AFP/NTB scanpix

  • Sindre Trygsland
  • Espen Hansen
    Aftenposten

Aksel Lund Svindal ødela korsbåndet da han falt i lørdagens verdenscuprenn og opereres lørdag kveld. Sesongen hans er over, sier sportssjef Claus J. Ryste.

Overfor NRK bekrefter han at Lund Svindal vil være ute mellom 9 og 12 måneder med skaden.

— Man merker at Aksel blir borte. Han har vært kapteinen og den største profilen vi har. Men det er først og fremst en lagkamerat som nå blir borte fra laget, sier Ryste til Aftenposten.

Les også

Aksel Lund Svindal sendt til sykehus med helikopter etter dramatisk fall

Fremre korsbånd er røket

Svindal ligger på sykehus i Innsbruck etter at han kjørte ut under dagens utforrenn i Kitzbühel.Episoden oppstod etter at Svindal mistet kontrollen etter henget Hausbergkante.

— Det er alltid en stor risiko når man kjører utfor. Jeg er takknemlig for at det har gått så bra denne sesongen, det er ingen selvfølge i en så krevende idrett, sier Aksel Lund Svindal i en pressemelding fra Norges skiforbund.

svp://110712?view=ap

Nordmannen ble kjørt på scooter vekk fra bakken, før han ble fløyet til Insbruck.

Nærmere undersøkelser i ettermiddag, viser at fremre korsbånd i det høyre kneet er røket. Svindal blir operert i kveld.

Les også

Bekreftet: Svindal stiller i klassikeren tross skaden

— Det er en kjent skade i vår idrett. Men vi må bare fortsette. Det er slalåm i morgen, men vi har en klump i magen alle sammen, sier sportssjef Claus J. Ryste.

Lørdag kveld la Lund Svindal ut denne oppdateringen i sosiale medier:

— Jeg synes det er veldig leit. Han har aldri ligget så bra an i verdenscupen før. Han vant syv verdenscuprenn, og leder alle mulige cuper. Men det betyr egentlig ingenting. Det som betyr noe er at det ”bare” var kneet som ble skadet og ikke noe mer, sier hovedtrener Christian Mitter.

- Nå må vi ta vare på ham

FORSLÅTT: Aksel Lund Svindal ble sendt til Innsbruck for videre utredning. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix

Det var lenge usikkert om Lund Svindal skulle kjøre utforrennet i Østerrike. 33-åringen var stiv i hamstringen, men ga beskjed lørdag morgen at han ønsket å kjøre.— Nå er det i den akutte fasen, og det handler om å gi ham den best mulige behandlingen. Han blir operert nå mens vi snakker (ca kl. 19 lørdag kveld). Så blir det å følge opp han og hans nærmeste, gi han en optimal oppfølging, sier Ryste.

- Tror du han er tilbake til Sölden (oktober) i neste sesong?

— Så langt er jeg ikke kommet mentalt, faktisk. Nå er det om å gjøre å ta vare på ham. Det jo en del info vi ikke har. Hvordan der det ut i resten av kneet og så videre. Først må han få optimal opptrening for å bli helt frisk, og så kommer den idrettslige biten etter det, sier alpinsjefen.

Tre fall i utforrennet

Også to østerrikere falt tidligere i rennet, på samme sted som Svindal mistet kontrollen. Georg Streitberger og favoritten Hannes Reichelt ble begge fraktet bort fra løypa med helikopter etter at de føk inn i sikkerhetsnettet etter Hausbergkante, samme sted som Svindal mistet kontrollen.

Her løfter Aksel Lund Svindal armen og vinker i Kitzbühel, kort tid etter det dramatiske fallet som tok pusten fra fansen. Foto: REUTERS

Streitberger har ødelagt korsbåndet. I tillegg er også menisken i venstre kne skadd. For Reichelt skal det ikke være noen alvorlig skade, men han klaget over hodesmerter.— Det var helt jævlig å se på. Nå blir han fløyet til Innsbruck for mer utredning der. Jeg vet ikke mer enn det. Han var veldig forslått. Det ene kneet er hovedskaden, sa pappa Bjørn Svindal til Aftenposten etter uhellet.

Aksel Lund Svindal kommer trolig til å reise tilbake til Oslo i løpet av uken, og han vil starte rehabiliteringen og gjenopptreningen umiddelbart.

Det forklarer skiforbundets medisinsk ansvarlige Marc Strauss til NTB. Han var i kontakt med sykehuset i Innsbruck umiddelbart etter at Svindal kom dit lørdag ettermiddag.

Han var i kontakt med sykehuset i Innsbruck umiddelbart etter at Svindal kom dit lørdag ettermiddag.

– Det er ingen komplikasjoner i kneet foruten det røkede korsbåndet, men det er jo en omfattende og alvorlig skade i seg selv. Han kommer til å måtte bruke fra ni til 12 måneder på å bli helt frisk, og jeg kan si at han ikke kan kjøre renn før om minimum ni måneder, forteller Strauss.

Hør den nyeste episoden av Aftenpodden Sport her:

Les mer om

  1. Alpint