Sport

I tvil om OL? Derfor bør du stemme ja eller nei

Bjørnar Moxnes og Kjetil André Aamodt i duell 112 meter over bakken.

Bjørnar Moxnes (t.v) og Kjetil André Aamodt er enige om at et OL og Paralympics i Oslo kan bli moro, men de er ikke enige om at Oslo skal søke om å bli vert.
 • Mette Bugge
  Mette Bugge
  Journalist
 • Skriv din Twitter-begrunnelse for ditt OL-valg i debattfeltet nederst eller på Twitter under hashtag #oldebatt. Vi kårer den beste nei-meldingen og den beste ja-meldingen.

De er uenige om det meste når det gjelder OL, tidligere toppalpinist Kjetil André Aamodt og Rødts partileder Bjørnar Moxnes.

Aamodt har deltatt i fem OL og har 22 VM— og OL-medaljer. Moxnes er førstekandidat til en stortingsplass hvis hans parti får nok stemmer i Oslo. Da de møttes for første gang, var det på byens tak på Postgirobygget.

Tonen er lett og fleipende.

- Jeg har spilt kornett i korps, og det er jo bra for lungene , sier Moxnes.

— Få med at han bruker snus, sier Aamodt, henvendt til journalisten.

Begge ler og blir fort enige om én ting: OL og Paralympics i Oslo kan bli morsomt.

Moxnes: Men moroa står ikke i stil til regningen. Ingen kan trylle frem penger, og her er det snakk om 25 milliarder kroner. De må hentes fra andre budsjetter. Siden det allerede er smalhans innenfor Oslo både når det gjelder eldreomsorg, tilbud til barn og unge og tilbud til breddeidretten, er vi i mot å bruke disse pengene på noen få ukers arrangementer. Da vil køen bli lengre på andre områder. Hadde OL vært gratis, hadde vi vært for et slikt arrangement i Oslo, men det blir en sånn enorm pris.

Aamodt: - OL har en inntektsside på seks-syv milliarder, og private vil investere ti milliarder. OL er en mulighet for Oslos barn og unge til å skape og utvikle byen, og det er en fantastisk mulighet til å skape noe sammen. Den største myten, som OL-motstandere som Moxnes sprer, er at dette er dette er et få ukers arrangement. Et OL vil endre Oslo for ettertiden på en positiv måte. Dette har jeg selv erfart i de byer som jeg har besøkt i forbindelse med min egen OL-deltagelse. Idrettsarrangementet er en bonus, alt det andre kommer i tillegg. Det er derfor få/ingen som opplevde Lillehammer-OL , som sier at «dette burde vi aldri gjort».

Moxnes: Det er selvsagt mange positive sider ved et OL, men vi må ta en helhetsvurdering. Hvis vi fordeler utgiftene hvert år frem til 2022, vil likevel handlingsrommet bli innskrenket. Vi snakker om ganske mange sykehjemsplasser og ansatte i hjemmetjenesten, flere ballbinger for den sakens skyld og ikke minst nye svømmehaller og lokale anlegg for folk i Oslo. Dette må hentes fra andre budsjetter. Ingen kan trylle fram 25 milliarder kroner.

Aamodt: Et OL blir alltid sammenlignet med sykehjemsplasser. For å sitere Rune Gerhardsen: Det ble ikke flere sykehjemsplasser i Oslo av at vi ikke arrangerte OL i 1998, 2002, 2006 eller 2010. Det viktigste argumentet for meg er frivilligheten og hva dette vil bety for de unge som vokser opp. De sterkeste opplevelsene får du fra du er født til du er 30 år. Arbeidet med barn- og unge vil bli styrket.

— Et OL vil koste det norske samfunnet i overkant av 2,5 milliarder kroner i året fra 2015 til arrangementet er avholdt i 2022. Til sammenligning bruker vi ti milliarder kroner på kultur i året. Det er flott. Vi i Norge har forstått at det å bruke penger på opplevelser ikke er et enten-eller spørsmål, men et både-og i forhold til gode formål som helse og skole. Vi skylder den kommende generasjon også å gi den muligheter i form av opplevelser og ikke bare byrder i form av eldreomsorg og pensjonskostnader.

Moxnes: Oslo nekter å ta en kostnad på en halv million kroner i året for å åpne hockeyhallene tidligere og stenge dem senere slik resten av Norge gjør. Det viser bare hvor hard kampen er om midlene.

Aamodt: - Oslo har i dag den laveste anleggsdekningen per innbygger. Vi trenger, som Moxnes påpeker, å styrke tilbudet til breddeidretten i Oslo. Det er synd han og Rødt ikke ser hvilket kinderegg et OL vil være for Oslo. Man får flotte tiltrengte idrettsanlegg for barn- og unge, man får et fantastisk idrettsarrangement, og man får fornyet byen der det trengs mest.

Moxnes: - Dette er en bløff. Dere skal jo bruke over 17 milliarder på planlegging og gjennomføring, mens en brøkdel går til nye idrettsanlegg. Pengene må hentes fra offentlige budsjetter, og da havner rehabilitering og bygging av nye idrettanlegg for barne- og breddeidretten enda lenger ned på listen.

10 GRUNNER TIL Å STEMME NEI

Bjørnar Moxnes

1. Regningen må stå i forhold til moroa. OL blir for dyrt. 25 milliarder til OL betyr 25 milliarder mindre til breddeidrett, folkehelse, eldreomsorg, rusomsorg og barnevern.

2. OL er feil bruk av idrettspenger. Landet rundt trenger vi svømmehaller, flerbrukshaller, ishaller, kunstgressbaner for fotball, rugby og landhockey, ikke nye gigantanlegg med mindre etterbruk i Oslo.

3. OL er sløseri. Ifølge budsjettet skal 17 milliarder brukes på planlegging og gjennomføring, mens bare 3,5 milliarder går til nye idrettsanlegg. Tilhengerne snakker ikke helt sant når de later som OL for det meste handler om penger til breddeidrett.

4. IOCs krav til arrangementet driver kostnadene i været. Sikkerhetsutgiftene alene blir på tre milliarder. Disse pengene bør heller brukes på nye svømmehaller, næranlegg for lek og ballspill og lokalanlegg for langrenn.

5. OL går ut over breddeidretten landet rundt. For tre år siden trakk Idrettsstyret søknaden om vinter-OL i 2018. Begrunnelsen var nettopp at dette ville bli for kostbart og at bygging av OL-anleggene ville gå ut over generell bygging av idrettsanlegg for barn og ungdom rundt om i landet. Situasjonen er den samme for OL i Oslo 2022. 6. I Oslo må vi prioritere bredde- og barneidretten. Etterslepet på Oslos idrettsanlegg er på 700 millioner, og investeringene i nye idrettsanlegg må tredobles til 300 millioner kroner årlig for å sikre Oslos idrettsliv levelige kår. Dette havner enda lenger ned på prioriteringslisten hvis vi i stedet bruker pengene på OL.

7. OL skaper ikke arbeidsplasser på lengre sikt. Erfaring viser at etterbruk og langtidseffekter på sikt uteblir for byer som avvikler vinter-OL. Investeringer på 11 milliarder kroner i Lillehammer-OL ga bare 4-500 arbeidsplasser i hele regionen, arbeidsplasser som er finansiert av etterbruksfondet. Når fondet er tomt, forsvinner arbeidsplassene.

8. Når andre land ikke har råd til å arrangere OL fordi det er blitt for dyrt, bør vi jobbe for å få kostnadene ned, og ikke ta på oss arrangementet fordi vi er rike. Vi bør i stedet jobbe for en felles finansiering av OL uansett hvor det arrangeres. Da vil deltagerlandene ha felles interesse av å holde kostnadene under kontroll.

9. Oslo kommune har vist at de ikke kan styre økonomien i store prosjekter. Idretten i byen betaler fortsatt for overskridelsene på VM-anleggene fra 2011. Idretten vil betale i enda lengre tid for overskridelser ved et gigantarrangement som et OL er.

10. Løft Groruddalen! Det er meningsløst å bruke 17 milliarder skattekroner på planlegging og gjennomføring av et arrangement, for å utløse en brøkdel penger til å ruste opp Groruddalen. La oss ruste oppe Groruddalen uten dette pengesluket.

10 GRUNNER TIL Å STEMME JA

Kjetil André Aamodt

1. Et OL inspirerer, bygger samhold og tilhørighet for en ny generasjon. Det finnes få fellesskap som er sterkere enn de du finner på et lag, i en garderobe eller i et OL.

2. Styrker idretten og frivilligheten som vårt samfunn er avhengig av. Erfaringene fra Lillehammer viste oss at OL og Paralympics vil engasjere og aktivisere Oslo og nasjonen på en måte som ingen andre arrangement i Norge klarer. Derfor vil det gi positive ringvirkninger i årene før, under og etter arrangementet.

3. Norge er den rikeste, beste og mest interesserte vinter-OL-nasjonen i verden. Jeg føler dette forplikter oss overfor fellesskapet av andre land som deltar og driver med vintersport. Det er naturlig at vi av og til er med som arrangør.

4. Idretten er en viktig del av mange menneskers dagligliv, spesielt i oppveksten. Mestring, innsats og toleranse er nøkkelord i idretten. Ungdom inspireres gjerne av forbilder som for eksempel olympiske utøvere. En sunn og aktiv oppvekst gir gjerne grunnlag for harmoniske ungdommer som strekker seg litt lenger for å kjenne mestring.

5. OL vil gi nye idrettsanlegg og opprustning av gamle. Oslo har langt færre idrettsanlegg i forhold til befolkningen enn andre byer i landet. Anleggene vil komme mange til gode i etterkant, både mosjonister, barn- og unge.

6. Dette er det største idrettsarrangementet Norge kan arrangere. Vinterlekene vil gi impulser til en ny generasjon nordmenn på samme måte som Lillehammer- OL i 1994. 7. OL 1994 er fortsatt et referansepunkt for veldig mange nordmenn og det som gjorde Lillehammer kjent. Oslo 2022 vil gi neste generasjon den samme opplevelsen av inkludering og tilhørighet. Nelson Mandela har sagt at idrett har i seg egenskapen til å forandre verden. Jeg tror på det, og dette er en fin måte for Norge til å bidra. Jeg vet at OL gir ringvirkninger langt ut over våre grenser.

8. Oslo2022 kan sørge for at OL i fremtiden blir nøktern og mer bærekraftig enn vi har sett tidligere For norsk idrett og ikke minst unge utøvere vil det bli en fantastisk inspirasjon, noe å strekke seg etter. Utvikling av trenere og ledere vil gjøre at mange kan høste av den kompetansen.

9. Oslo er en av de mest hurtigvoksende byene i Nord-Europa. Vi trenger boliger og infrastruktur. OL vil gi et sårt tiltrengt løft i form av tusenvis av boliger til studenter og andre unge.

10. OL er en stor investering, ingen tvil om det, men gir også viktige inntekter for byggebransje, butikker, hoteller, turistattraksjoner. En rapport viser at London ble tilført 90 milliarder i etterkant av sine leker.

Fakta

Olympiske leker

Ble arrangert første gang i moderne tid i 1896 (sommer-OL) og 1924 (vinter-OL).

De fem OL-ringene symboliserer verdensdelene Afrika, Amerika, Asia, Europa og Oseania.

Ringene har fargene blå, gul, svart, grønn og rød. Hvert eneste land i verden har minst én av disse fargene i sitt flagg.

Skulle Oslo si ja til OL 9. september, går søknaden videre til Stortinget som skal vurdere en statsgaranti.

Flere land vil melde seg på i konkurransen om å få OL. IOC tar avgjørelsen sommeren 2015. Oslo kommune har beregnet at det offentliges OL-utgifter vil være mellom 20 og 23 milliarder i 2022. Kritikerne viser til at svært mange OL har gått kraftig over budsjett.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  POLITIKK
  Publisert:

  MDGs nye sjef ofrer ikke det tredje kjønn og rusreform for å vinne flere miljøvelgere

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5