Sport

Jansrud vant igjen - på vei mot eksklusiv liste

Kjetil Jansrud (31) vant sin tredje strake verdenscupseier og nærmer seg legendene i fartsdisiplinene.

SUPER-GUTTEN: Kjetil Jansrud jublet etter målpassering i super-G-rennet i Val Gardena.
  • Erlend Nesje
    Journalist

– En rå følelse, jublet Jansrud etter at han slo lagkamerat Aleksander Aamodt Kilde med seks hundredeler i super-G-rennet i Val Gardena.

Det var hans tredje verdenscupseier på tre mulige i fartsdisiplinene denne sesongen.

Lørdag er Jansrud favoritt i utforløypa på samme sted.

Med seier der tar han plass på en meget eksklusiv liste: Fartskjørere med fire strake seire i super-G og utfor.

Det er mange som har forsøkt, men få som har klart det: Aksel Lund Svindal har tre strake fartsseire på rad flere ganger. Men aldri fire.

Kjetil Jansrud ønsker å holde det gående i ytterligere to OL

Store alpinister som Hermann Maier, Stephan Eberharter, Marc Girardelli, Franz Heinzer og Lasse Kjus har heller ikke klart det.

Den forrige som kjørte inn til fire strake var sveitseren Pirmin Zurbriggen, som gikk til topps i fire verdenscuprenn i utfor i januar og februar 1985.

Ingen er likevel i nærheten av det østerrikske fartsfantomet Franz Klammer som i 1976 og 1977 vant 10 strake verdenscupserie i utfor, inklusiv et OL-gull.

Kvitt ryggplagene

- Kjetil er nå tilbake der han var for to år siden, da han var outstanding og vant syv renn totalt. Han er på det nivået nå. Forrige sesong slet han med skader, spesielt i ryggen. Nå er han kvitt de plagene, og jeg tror mye av forklaringen ligger der, vurderer NRK-ekspert Kjetil André Aamodt.

Han vant selv fire strake verdenscupserie i Kvitfjell, Oppdal og Åre i mars 1993.

– Men det var i storslalåm og super-G.

– Er det noen forskjell på Jansrud i supersesongen for to år siden og nå?

– Det er veldig vanskelig å se visuelt. Men han er fortsatt veldig god teknisk, han kjører mykt og rent, han gjør kloke vurderinger. Akkurat nå er Jansrud den sterkeste.

Super-G-rennet i Val Gardena ble en norsk duell. Jansrud var 34 hundredeler foran landsmann Aleksander Aamodt Kilde midtveis. Men Kilde avsluttet godt og Jansrud tapte tid. I mål skilte det seks små hundredeler mellom de to.

Norge kunne gjort storeslem. Men Aksel Lund Svindal, som ledet ved første mellomtid, kjørte ut etter å ha hektet i en port. Lagkameratene Jansrud og Kilde fryktet det verste for Lund Svindals trøblete kne, men sistnevnte beroliget og sa det gikk bra.

Superduoens totaldominans: - Det er ubeskrivelig deilig

Norge har vunnet fire verdenscuprenn denne verdenscupsesongen. Det er et stykke opp til forrige vinters rekordsesong, med 20 seiere. Kjetil André Aamodt tror de norske alpinistene kan kopiere fjoråret.

– Det ser sånn ut. Norge har fire seire allerede og vi har mange kort å spille på, spesielt i fartsøvelsene. Aksel kjørte ut, men er i hælene på de to andre, og kan godt vinne utforrennet her. Hvis ikke han gjør det har vi gode vinnerkort i Jansrud og Kilde. De norske kan fort vinne de fleste fartsrennene. Det kommer nok noen som ypper seg i klassikerne og Santa Catarina. Likevel tror jeg det blir mange seire. I tillegg er Henrik Kristoffersen veldig sterk i slalåm. Det er i storslalåm vi ligger litt etter.

Takket lagkameraten

Jansrud startet på to nummer etter Aamodt Kilde, som etter målgang løp rett bort til nærmeste walkie-talkie og ga lagkameraten en oppsummering av løypa.

– Nå har jeg vunnet to renn etter at han har hjulpet meg, så jeg får vel betale tilbake snart, sa Jansrud til NRK og lo.

– Vi gir og tar. Det er en vinn-vinn-situasjon at vi kan gi hverandre tips etter å ha kjørt.

PS: Ingemar Stenmark kjørte inn til 10 strake seire i slalåm og storslalåm i 1977 og 1978. Alberto Tomba hadde 8 seire på rad i de to samme disiplinene i 1994/95-sesongen.

PS2: Super-G-seieren i Val Gardena var Jansruds nummer 17 i verdenscupen. Ved neste seiren tangerer han Lasse Kjus’ 18, som er den tredje mestvinnende. De to nordmenne på topp i antall verdenscupseire er Aksel Lund Svindal (32) og Kjetil André Aamodt (21).

Les mer om

  1. Alpint
  2. Kjetil Jansrud
  3. Aksel Lund Svindal