Sport

Christiansens ekstreme grep: Skal svømme 3,5 millioner meter på ett år

Henrik Christiansen øker treningsmengdene. Det skal gi suksess i VM og OL.

Henrik Christiansen svømte søndag inn til bronsemedalje på 1500-meteren under kortbane-VM i kinesiske Hangzhou.
  • Odd Inge Aas
    Odd Inge Aas
    Journalist

Da Lambertseter-svømmeren crawlet seg inn til tredjeplass på 1500-meteren i kinesiske Hangzhou søndag, gjorde han noe ingen norsk svømmer har klart tidligere. Som den første nordmann i historien sikret han to medaljer i ett og samme VM. Både på 400 og 1500 meter fri i kortbane-VM satte han også personlige rekorder med god margin.

– Målet er alltid å kjempe om medaljene. At jeg kommer herfra med to personlige rekorder og to medaljer er helt fantastisk, sier Christiansen til Aftenposten.

  • Mange har lest saken. Har du? Den norske VM-helten kjente at noe var galt. Da han kom til legen, fikk han seg en overraskelse
Henrik Christiansen skal svømme mye i året som kommer.

Etter et par sesonger hvor det har buttet litt imot for romerikingen, er han nå tilbake i verdenstoppen.

Det er spesielt to grep som ligger bak suksessen.

Selv om Christiansen i mange år har trent ekstremt mye, har han og trener Ronnie Anstensen lagt opp til enda mer mengde. Det betyr at fra sesongstart i august og frem til neste års langbane-VM, planlegger Christiansen å svømme 3,5 millioner meter.

Frem mot OL i 2016 hadde han 3,3 millioner meter, men på grunn av skader endte han de to neste sesongene på rundt 3,1 millioner meter.

– Jeg må opp i mengde for å kunne være med og kjempe med de store gutta. Mer utholdenhetstrening er målet, sier Christiansen etter VM-medalje nummer to på under en uke.

Les også

Dette hadde ingen nordmenn klart på seks år. Så slo 22-åringen til.

Henrik Christiansen under EM tidligere i år.

Økter på 15 kilometer

I høst har han hatt en-to økter i uken der han har svømt opp mot 12 km. Anstensen forteller at de kommer til å øke de lange og tøffe øktene med enda to-tre km fremover.

Det andre grepet som har bidratt til fremgangen er en ukentlig økt på tredemølle. Der går gjerne svømmeren i bratt motbakke. Christiansen peker også på enda mer fokus på skadeforebyggende trening.

I bunnen ligger selvsagt mange år med knallhardt arbeid.

– Det er ekstremt god og målrettet trening over mange år som er hovedgrunnen. Du må gå den tøffe veien. Nå føler jeg at det virkelig har løsnet litt, sier Christiansen

Det er heller ikke noe hokus pokus som ligger bak beslutningen om enda mer mengdetrening.

– Vi vet av erfaring at det er det som må til, og vi ser at det er nivået som de andre ligger på. Du må ha en viss økning i mengde, og forhåpentlig gir det en god økning i prestasjon, sier Christiansen.

VM og OL de store målene

Det store målet er naturligvis OL i Tokyo i 2020. På andre siden av nyttårsfeiringen skal han legge ned noen solide bolker med mengdetrening som skal gi avkastning i Japan.

I 2019 er det langbane-VM som fra midten av juli som teller mest. Der håper han å følge opp medaljefangsten fra årets kortbanemesterskap.

– Målet er personlig rekord på samtlige distanser. Hvis jeg gjør det, så skal jeg kunne kjempe om medaljer, sier Christiansen.

Trener Anstensen setter de personlige rekordene nesten like høyt som medaljene.

– Det viser at det er fremgang.

Les mer om

  1. Svømming
  2. Henrik Christiansen