Norge har tatt hoppmedaljer i alle mesterskap siden 2002. Denne gangen kan det bli helsvart.

Sammenlignet med hoppernes OL-sesong, kan denne se ut som buklanding.

Konsentrasjon. Robert Johansson er klar for første øvelse i VM.
  • Mette Bugge

SEEFELD: 2002 var siste gang norske herrehoppere dro hjem fra et mesterskap uten medalje. Nå kan det bli helsvart igjen.

20 medaljer i VM og OL er fasiten de siste 16 årene. Gullsesongen i fjor var et av flere høydepunkter.

Vinterlekene i Pyeongchang ble en fest. Da Johann André Forfang, Robert Johansson, Daniel André Tande og Andreas Stjernen sto smilende med sine gullmedaljer etter seieren i stor bakke, lignet norsk hoppsport på et eventyr.

Gutta var gode sammen og hver for seg. Fra Sør-Korea ble totalen fire medaljer, gull, sølv og to bronse.

I OL var det høye hopp på pallen. Nå er det litt mer rufsete i det norske laget. F.v. Robert Johansson, Johann André Forfang, Andreas Stjernen og Daniel André Tande. Sistnevnte er ikke med i VM.

Klarte ikke å følge opp

Kontrasten kunne ikke ha vært større hvis vi ser på herrene i vinter. Norge er ikke kommet på pallen en eneste gang i lagkamp.

– Skader og sykdom har påvirket i negativ retning, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

Han mener dessuten at det er blitt foretatt noen strategiske valg som ikke ble så lure. I sommer deltok hopperne i færre renn. Akkurat det skal opp til drøfting når sesongen er over.

– Og dermed er det blitt vanskelig å følge opp jubelsesongen?

– Det har i alle fall vært så vanskelig at vi aldri har klart det. Men vi har på ingen måte hvilt på gamle laurbær. Vi jobber intenst for å levere på det høyeste nivået hele tiden, sier sportssjefen.

Norge har hoppere som ligger på sjette- og syvendeplass i verdenscupen sammenlagt. Det mener Bråthen er et godt utgangspunkt.

God tone på pressekonferandsen. Alexander Stöckl  (t.v.) og Andreas Stjernen har god kontakt.

Liker i alle fall bakken godt

Lørdag starter den første av fire konkurranser med individuelt hopprenn i stor bakke.

Nordmennene liker å ta sats i Bergisel i Innsbruck. Der har både Stjernen og Forfang vært på pallen i Hoppuka, Stjernen så sent som i den siste Hoppuka.

Samtidig er det kun Forfang som har vunnet et renn i vinter, og det var tidlig i sesongen.

Landslagstrener Alexander Stöckl innrømmer at det er frustrerende ikke å få det til, når han vet at det ikke står på trening og hard jobbing.

– Må finne ut problemet

I vinter har han sett sine hoppere levere gode førsteomganger, for så å falle tilbake i finalene.

– Vi må finne ut av hva som er problemet, og hvorfor vi sliter. Det er ingen forskjell om du har en fantastisk sesong eller en dårlig sesong. Vi må hele tiden jobbe for å bli bedre.

Østerrikeren kjenner den norske statistikken godt, og satser på at det ikke blir brudd i rekken av medaljer.

– Hoppsporten er en veldig teknisk idrett, avhengig av utstyr. En liten endring gjør store utslag. Skiene er kortere i år enn i fjor, regelverket med dresser er litt annerledes. Vi må tilpasse teknikken for å få det til å fly.

Det norske hopplaget har ingen favoritter til å vinne lørdag. Her er (f.v.) Thomas Aasen Markeng, Andreas Stjernen, Johann André Forfang, Robert Johansson og Halvor Egner Granerud sammen med en selfiefan i Seefeld.

Ikke noe er håpløst

Stöckl opplyser at målet er som i alle mesterskap, medaljer. Han mener at det er mulig.

– Vi er har hatt uflaks i det siste. Hvis alt stemmer, bør det gå. Vanligvis skjer det alltid noe under et mesterskap. Man må være fleksibel og ha gode rutiner.

  • LØRDAG: Skihopping stor bakke kl. 14.30