Sport

- Tidligere friidrettspresident organiserte korrupsjonen

Lamine Diack får skylden for ukulturen i WADA-rapporten som ble lagt frem i dag.

GIS SKYLDEN: Tidligere president i det internasjonale friidrettsforbundet, Lamine Diack.
  • NTB
  • Odd Inge Aas
    Journalist
  • Reidar Løfaldli

Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) sendte sjokkbølger gjennom idrettsverdenen da del 1 av rapporten om doping i russisk friidrett ble kjent i november. I dag ble del 2 presentert av tidligere WADA-sjef Dick Pound.

Igjen kom det skarpe påstander om sentrale lederskikkelser i idretten samt måten Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har håndhevet dopingtester og dopingregler på.

LEDER UTVALGET: Tidligere president i verdens antidopingbyrå (WADA), Dick Pound.

Sentrale ledere i internasjonal friidrett må ha kjent til dopingskandalene i Russland og andre land, fastslår WADA i granskningsrapporten som ble lagt frem i dag.«IAAFs styre kan ikke ha vært uvitende om utbredelsen av doping i friidretten og den manglende håndhevelsen av dopingreglementet», skriver utvalget.

Utvalget konkluderer i tillegg med at korrupsjon ikke er noe kun enkeltindivider i IAAF har bedrevet.

«Korrupsjon har vært innarbeidet i organisasjonen», fastslår Pound-utvalget i sin rapport.

Les også

Antidoping Norge om rapporten: - Det er alarmerende forhold

Diack pekes ut

Tidligere IAAF-president Lamine Diack, som ble erstattet som president av britiske Sebastian Coe i august i fjor, gis skylden for at korrupsjon og bestikkelser kunne finne sted i et av verdens største særforbund.

I rapporten skriver utvalget at Diack «godkjente og synes å ha hatt personlig kjennskap til den svindelen og utpressingen av utøvere som fant sted som følge av den illegitime styringsstrukturen som han selv innførte».

Rapporten fastslår at måten i IAAF ble styrt på, ikke gjorde det mulig å forhindre korrupsjon, og at grunnleggende mekanismer for god styring ikke var på plass.

Diacks sønn Papa Massata Diack, tidligere markedskonsulent i IAAF, er én av flere friidrettstopper som etterforskes av franske myndigheter. Sammen med blant andre en advokat ble han engasjert av IAAF utenfor den offisielle organisasjonsstrukturen, men bidro likevel i den daglige driften av forbundet.

Flere nasjoner

Det konkluderes også med at dopingskandalen innbefatter flere nasjoner enn bare Russland.

– IAAF har vært utilstrekkelige i sin håndtering av flere nasjoner, der iblant Russland, skriver Pound.

- KAN LEDE IAAF VIDERE: President i det internasjonale friidrettsforbundet, Sebastian Coe.

Han konkluderer videre med at sittende IAAF-president Sebastian Coe er rett person til å lede den skandaleombruste forbundet ut av den krisen det nå befinner seg i.– Når det gjelder Lord Coes evne til fortsatt å være IAAFs øverste leder, mener jeg at dette er en strålende mulighet til å komme seg uten av dette under en sterk leder, sa Pound.

Første del av granskningsrapporten ble offentliggjort i november. Den førte til at Russland ble utestengt fra det internasjonale forbundet, med den følge av russerne på ubestemt tid mistet retten til å arrangere mesterskap samt delta i internasjonale konkurranser.

Russisk friidrettstopp avviser korrupsjon

Den tidligere russiske friidrettspresidenten Valentin Balakhnitsjev hevder torsdagens WADA-rapport ikke avdekker noen tegn til korrupsjon i hans regjeringstid.

Balakhnitsjev sier videre til det russiske nyhetsbyrået R-Sport at han ikke ser noen grunn til å vente på en rettferdig behandling verken av Verdens Antidopingbyrå (WADA) eller Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Første del av rapporten ble presentert allerede i august i fjor. Der ble det avdekket systematisk dopingjuks blant russiske friidrettsutøvere. En mengde positive dopingprøver var holdt skjult mot bestikkelser.

Balakhnitsjev, som også har vært kasserer i IAAF, trakk seg fra sine verv som følge av avsløringene. Nylig besluttet IAAFs etiske komité at russeren skal utestenges fra idretten på livstid. Balakhnitsjev har anket straffen.

I Pound-rapporten som ble lagt fram torsdag fremheves også det personlige vennskapet mellom Russlands president Vladimir Putin og tidligere IAAF-president Lamine Diack. Sistnevnte pekes ut som den som har organisert og kjent til korrupsjonen som har pågått i det internasjonale forbundet.

I rapporten heter det at IAAF-advokat Huw Roberts konfronterte Diack med ni uløste russiske dopingsaker foran VM i Moskva i 2013, og at flere av de aktuelle løperne var påmeldt til mesterskapet.

Diack skal da ha forklart at «han var i en vanskelig posisjon, som bare kunne løses av president Putin, som han hadde blitt venn med».

(100% Sport/NTB)

Dette har vi skrevet de siste dagene om dopingskandalen innen friidretten:

Les også

  1. - Friidrettspresidenten gjorde avtale med Putin om dopinganklagede utøvere

  2. Russisk bloddoping så omfattende at IAAF fryktet for utøvernes liv

  3. Nå kommer flere rystende dopingavsløringer: - Et komplett svik mot idretten

Hør siste episode av Aftenpodden Sport. Her diskuteres hopping, Tour de Ski, kombinertsporten og Idrettsgallaen:

Les mer om

  1. Friidrett