Sport

Her er grepene som kan ta Amalie Iuel inn i verdenstoppen

– Det er mye lettere sagt enn gjort, sier hekkeløperen.

Amalie Iuel løp 400 meter hekk på 55,26 sekunder på Bislett Games i fjor. Det var personlig rekord.
  • Odd Inge Aas
    Odd Inge Aas
    Journalist

Karsten Warholm tok Norge med storm da han løp inn til VM-gull på 400 meter hekk i 2017. I fjor fulgte han opp med EM-gull.

I den samme treningsgruppen, som ledes av trener Leif Olav Alnes, er også Amalie Iuel. Hun håper på progresjon i 2019.

– Det finnes selvsagt ikke en fasit på hvordan du blir verdensmester. Det er jo ikke sånn at bare fordi jeg trener med Karsten, så har jeg de samme forutsetningene og alt det der. Men det er et ekstremt bra treningsprogram, som jeg har full tillit til, sier Iuel.

Hun hadde sitt første fulle år i treningsgruppen i fjor.

– Jeg trives veldig godt, vi har samme mål og fokus alle sammen. Det er veldig mye fokus på idrettsglede og det å kose seg med det du holder på med, sier Iuel.

Hun satte personlig rekord under Bislett Games i fjor. Da ble hun klokket inn på 55,26 sekunder. I år håper hun å se 54-tallet først. Får hun det til i mesterskap kan det bli bra.

  • LEST DENNE? Karsten Warholm gjorde store endringer i livsstilen. Her er grepene han tok
Amalie Iuel var strålende fornøyd med å sette personlig rekord på Bislett Games i fjor.

Grepene som kan tette luken

I London-VM i 2017 var hun ett hundredel fra å ta seg til semifinalen. Iuel løp på 56,42 sekunder i forsøksheatet. I semifinalene var det 55,33 sekunder som måtte til for å ta seg til finalen.

I fjorårets EM løp Iuel på 55,81 sekunder i semifinalen. Det holdt ikke til finaleplass.

Hun synes det er for tidlig å si om det er mulig å ta seg til årets VM-finale i Qatar.

– Vi skal ikke konkurrere der før i oktober. Jeg trenger et veldig stort løft for at det skal skje, og det er mye lettere sagt enn gjort. Jobben må gjøres, det kommer iallfall til å bli tøft, sier hun.

24-åringen vet om et par områder hvor hun kan forbedre seg.

– I selve hekkepasseringen har jeg litt å hente. Det samme med å finne rytmen mellom hekkene. Jeg kan også jobbe litt ekstra med annensvingen og ikke miste rytmen der, sier Iuel.

Det betyr at løperen ser for seg at det er mulig å forbedre seg en god del, uten at hun nødvendigvis må bli så mye raskere på 400 meter flatt (uten hekker).

– Jeg kan få det bare ved å finpusse teknikken. Du kan miste noen tiendedeler på hver hekk, og det blir jo ganske mye etter hvert når det er 10 hekker, sier Iuel.

Amalie Iuel under EM-semifinalen i Berlin i fjor. Tiden holdt ikke til å ta seg til finalen.

Sekundet som teller

I den vurderingen får hun støtte av trener Alnes. Han peker på den personlige rekorden hennes på 400 meter flatt, som er på 51,81 sekunder.

Den farten gjør at det skal være mulig å gjøre unna den samme distansen med ti hindre raskere enn hva Iuel gjør nå.

– Jeg pleier å si at 400 meter hekk er veldig enkelt. Trinn én er å løpe veldig fort uten hekker. Trinn to er å tape minst mulig tid på at de har satt ut ti hekker der, sier Alnes.

Han vil ikke gå ut med noen spådommer om hvor langt eleven kan nå eller med mål for sesongen. Én ting kan han imidlertid slå fast på bakgrunn av nivået Iuel er på nå.

– Løfter hun seg med ett sekund, da er hun i alle finaler, sier Alnes.

Han peker også på at Line Kloster tilhører det samme sjiktet. De personlige rekordene hennes er på henholdsvis 52,78 sekunder (flatt) og 55,49 sekunder (hekk).

– Det er jo en stor gladsak at det er to norske jenter der, sier Alnes.

Les mer om

  1. Friidrett
  2. Amalie Iuel
  3. Karsten Warholm