Hete Nordhaug lover å være kald

Alexander Kristoff er VM-kaptein, men ekspertene mener Lars Petter Nordhaug er Norges beste VM-håp søndag.

Lars Petter Nordhaug er klar for VM-rittet søndag.

— Jeg synes det er vanskelig å si om løypa passer ryttere som meg best. Det kommer an på hvordan det blir kjørt underveis. Spania og Italia kommer garantert til å gjøre det hardt. Det skulle de i fjor også, men da var jeg rett bak, forteller proffen fra Nøtterøy.

Han ble beste norske i fjor med 12. plass, og kom inn drøyt halvminuttet etter gullvinner Rui Costa.

Ingen konflikt

Det er ingen indre spenning å spore på det norske VM-laget. Resultatene denne sesongen gjør det enkelt å velge hvem man i utgangspunktet skal kjøre for. Men Alexander Kristoff er selv svært skeptisk på egne muligheter, og de aller fleste ekspertene Aftenposten snakket med på forhånd hadde mest tro på Nordhaug.

Les også

Dette har drømmesesongen betydd for Kristoff

— Mine egne sjanser kan jeg nesten ikke svare på før det er gått rundt 230 kilometer søndag. Jeg føler meg i godt slag. Det kan bli akkurat de samme rytterne som sitter med i år som i fjor. Men det kan også bli en stor gruppe med noen spurtere som klarer å karre seg med. Spesielt opp den lange bakken er det ganske lett å ligge på hjul.Proffene skal sykle den 18,2 km lange løypa 14 ganger.

Uvettige bruddforsøk

Nordhaug har bare én seier denne sesongen, den første etappen av Arctic Race fra Hammerfest til Nordkapp. Men TV-seerne har likevel ganske ofte fått øye på nordmannen når det nærmer seg avslutningen på flere store ritt. Problemet er bare at han nesten hver eneste gang er blitt for het i hodet, og har brukt opp kreftene på uvettige bruddforsøk altfor tidlig.

— Formen har vært fin til mange av de viktige rittene, men jeg har ikke fått noen store resultater. Det er jeg skuffet over. Det har litt med de oppgavene jeg har hatt i laget, men også måten jeg har tatt vare på de sjansene jeg har fått selv. Det er flere ritt hvor jeg i hvert fall kunne vært topp ti, hvor jeg prøvde å støte på slutten fordi jeg hadde så lyst til å vinne. Da burde jeg kanskje heller safet, og så kunne jeg spurtet inn til en sjetteplass. Det hadde vært stort i Liège-Bastogne-Liège, det også. Men jeg har vært litt for sulten på å gjøre det helt store, forklarer han.

Neste sesong er han tilbake på team Sky (vil fremdeles ikke bekrefte det selv), og der blir det forhåpentlig et litt annet rittprogram enn han fikk i sin siste sesong hos nederlandske Belkin.

Les også

- Kan jeg, kan du, Kristoff!

— Jeg fikk ikke kjøre Tour de France, noe jeg så gjerne ville. Jeg fikk heller ikke kjøre World Tour-rittene i Canada som passer meg veldig bra.Han fikk sin aller største seier i GP de Montréal for to år siden.

— Det blir en runde i høst med å trene godt og så virkelig konsenterere meg om å kjøre avslutningen på rittene på en annen måte, tenke mer resultat neste år.

— Jeg gjorde det riktig da jeg vant etappen i Arctic Race. Jeg ventet og ventet, og stakk på riktig tidspunkt, sier 30-åringen.

U23-verdensmester Sven Erik Bystrøm har i likhet med Nordhaug ofte vært altfor het mot slutten av rittene. Fredag gjorde haugesunderen plutselig alt helt fullkomment. Noe å lære av for Nordhaug.

Du kan følge fellesstarten i årets sykkel-VM direkte her fra klokken 10 søndag: