Sport

Holdt unna for favorittenes råkjør: - Helt fantastisk

Nye forsøk på å ryste Froome.

ENORM TRIUMF: Romain Bardet kunne juble for seieren på den 18. etappen etter å ha vært del av et stort brudd.
  • Even Emberland

Monsterfjellet Col du Glandon (21,7 kilometer à 5,1 prosent) innbød til angrep på den 18. etappen.

OFFENSIV: Alberto Contador forsøkte å riste av seg Chris Froome og de andre sammenlagtfavorittene, men han ble hentet.

Særlig lystne var Alberto Contador, Vincenzo Nibali og andremann sammenlagt Nairo Quintana. De forsøkte flere ganger mot toppen av utenforkategorifjellet (over toppen med 39 kilometer igjen), men Froome nøytraliserte med god hjelp fra lagkamerat Geraint Thomas alle forsøk.

Stor dramatikk var det også i front hvor ryttere fra et tidlig utbrudd kjempet om seieren. Der var Romain Bardet (Ag2r) sterkest og tok en svært populær seier på hjemmebane.

— Det var en helt vill etappe. Det var vanskelig allerede fra starten, men jeg hadde flaks underveis og fikk god hjelp av lagkameratene.

Avgjorde nedover

24-åringen angrep nær toppen av Col du Glandon. Winner Anacona (Movistar) var den eneste som fulgte, men colombianeren måtte slippe da Bardet var fryktløs i utforkjøringen.

— Målet mitt var å vinne en etappe og komme meg på podiet. Det koster veldig mye energi, men det er helt fantastisk.

Danske Jakob Fuglsangs seiershåp brast da han veltet etter etter et sammenstøt med en motorsyklist som skulle passere ham like før toppen av Col du Glandon.

Les også

Danskenes sykkelhåp skulle rykke - så ble han kjørt ned av motorsykkel

Seieren og avstanden ned til sammenlagtfavorittene gjorde at 24-åringen også klatret inn blant de ti beste i sammendraget.

Forgjeves angrep

Hans landsmann Pierre Rolland (Europcar) fulgte på andreplass med Winner Anacona (Movistar) på tredjeplass.

HOLDT STAND: Chris Froome har et jerngrep om den gule trøyen etter å ha forsvart seg mot alle angrep også torsdag.

Også opp den siste bakken angrep Contador og Nibali i gruppen med de største favorittene, men ingen av dem klarte å få en avgjørende luke, og de kom samlet mot målstreken. Froome maktet å forsvare ledelsen, og foran fredagens nest siste fjelletappe i årets Tour, er han 3'10 foran Quintana.

— Laget gjorde en fantastisk jobb. Col du Glandon var krevende, det var en tung klatring. Fredag blir det kritisk for meg, den etappen er tyngre enn Alpe d'Huez på lørdag, sier Froome om de to siste hinderne før det kan skåles i champagne på vei mot Paris på søndagens siste etappe.

Gjenopplev etappen her.

Enormt brudd

Det var ingen nåde for spurterne der etappen startet med andrekategoristigningen Col Bayard (6,3 kilometer à 7 prosent). Angrepene haglet, og etter hvert kom 29 ryttere seg løs.

Blant dem var Joaquim Rodríguez (Katjusja) som jaktet klatrepoeng. Spanjolen var først over begge de kategoriserte bakkene på de første 36 kilometerne.

Les også

Nå står Kristoffs Tour-skjebne på spill: - Kjempeskummelt

Andre sterke klatrere i bruddet var Romain Bardet (Ag2r), Pierre Rolland (Europcar), Thibaut Pinot (FDJ), Jakob Fuglsang (Astana) og Dan Martin (Cannondale-Garmin). Etter 60 kilometer var de 29 i front 4'30 foran hovedfeltet.

Trøyebytte

Rodríguez var over de fem første kategoriserte stigningene og sikret dermed 16 poeng. Det var nok til å bli den nye lederen i klatrekonkurransen, med like mange poeng som bruddkamerat Bardet da etappen var over.

Hovedfeltet var ikke interesserte i å gi dem rundt ti minutters ledelse slik de har gjort på de siste fjelletappene. Bardet var best plassert i sammendraget før etappen av de i bruddet, 16'04 bak Froome.

Han, Andrew Talansky og Rolland ville snike seg inn topp ti sammenlagt om de fikk en stor luke, og derfor nektet Trek Factory Racing, LottoNL-Jumbo og Giant-Alpecin dem lenge mer enn fire minutters ledelse, fordi de ønsket å forsvare deres kapteiners topp ti-plasseringer.

Ved foten av Col du Glandon (21,7 kilometer à 5,1 prosent) med drøyt 60 kilometer igjen var ledergruppen bare 2'20 foran feltet. I front sprakk det fullstendig opp utenforkategorifjellet.

Sterkest var Romain Bardet, som også sikret 25 klatrepoeng før han stupte utfor og distanserte Winner Anacona (Movistar). Franskmannen jaktet etappeseieren alene.

For Fuglsang ble klatringen et mareritt da han i jakten på etappeseieren ble felt av en motorsyklist.

Angrep på Froome

I hovedfeltet roet det seg da Team Sky begynte å styre farten opp Col du Glandon. Det virket som om ingen var særlig interesserte i å angripe Froome i den gule ledertrøyen.

KONTROLLERTE: Team Sky styrte gruppen med favoritter i et kontrollert tempo også etter at Alberto Contador angrep.

Drøyt seks kilometer fra toppen angrep Alberto Contador, og sammen med Robert Gesink (LottoNL-Jumbo), Warren Barguil (Giant-Alpecin) og Mathias Frank (IAM Cycling) dannet han en svært sterk kvartett, samtlige topp ti i sammendraget før etappen. Team Sky økte ikke farten noe særlig og lot dem få en solid luke.

Med 41,5 kilometer angrep også Vincenzo Nibali. Da klemte også Alejandro Valverde til like etter, som gjorde at Froome og Quintana også så seg nødt til å følge. De stoppet dog raskt opp igjen, og italieneren angrep enda en gang kort tid etter. Da fulgte bare Quintana.

Froomes hjelper Geraint Thomas klarte sammen med kapteinen å tette luken like før toppen av Col du Glandon, og med 39 kilometer igjen var de sammen, like bak Contadors gruppe.

Heltemodig Bardet

Franskmannen i tet satset alt i utforkjøringen. Gruppen med blant andre Fuglsang, Anacona og Rolland var 33 sekunder bak med 20 kilometer igjen, da utforkjøringen var over.

Bak dem samlet de største kanonene seg i utforkjøringen, Contadors gruppe ble hentet av de andre favorittene. Inn i den siste bakken, Lacets de Montvernier (3,4 kilometer à 8,2 prosent), med 13,4 kilometer igjen hadde Bardet drøyt 40 sekunder ned til den nærmeste forfølgergruppen.

NESTEN: Jakob Fuglsang kjempet om seieren da han var én av 29 ryttere i bruddet som bare ble mindre og mindre underveis på etappen.

Bak franskmannen fulgte Rolland, Anacona, Bob Jungels (Trek Factory Racing) og Fuglsang. De var 42 sekunder bak over toppen med nøyaktig ti kilometer igjen.Opp den bratte, men korte bakken angrep Contador og Nibali igjen, men deres nærmeste konkurrenter fulgte enkelt og de beste sammenlagtrytterne var sammen over toppen.

Bardet var fryktløs i utforkjøringen og holdt unna for konkurrentene. Dermed kunne 24-åringen juble for sin største seier i karrieren.

Resultater:

1. Romain Bardet (Ag2r) 5'03'40

2. Pierre Rolland (Europcar) + 33

3. Winner Anacona (Movistar) + 59

4. Bob Jungels (Trek Factory Racing) samme tid

5. Jakob Fuglsang (Astana) s.t.

6. Serge Pauwels (MTN-Qhubeka) + 1'01

7. Cyril Gautier (Europcar) + 1'50

8. Damiano Caruso (BMC Racing Team) s.t.

9. Andrew Talansky (Cannondale-Garmin) + 1'55

10. Warren Barguil (Giant-Alpecin) + 3'02

Sammenlagt:

1. Chris Froome (Team Sky) 74'13'31

2. Nairo Quintana (Movistar) + 3'10

3. Alejandro Valverde (Movistar) + 4'09

4. Geraint Thomas (Team Sky) + 6'34

5. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) + 6'40

6. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) + 7'39

7. Vincenzo Nibali (Astana) + 8'04

8. Mathias Frank (IAM Cycling) + 8'47

9. Bauke Mollema (Trek Factory Racing) + 12'06

10. Romain Bardet (Ag2r) + 12'52

Les også

  1. Sønderknust tour-stjerne: - Jeg vil bare forsvinne

  2. Froome sto imot angrepene: - Det var en vill etappe

  3. Kristoffs kone: - Man kan ikke være redd hele tiden

Les mer om

  1. Tour de France