Sport

Ny dress, nye støvler og spesielle VM-ski. Nå kan Kilde endelig stille krav

Alexander Aamodt Kilde har en helt annen hverdag enn for bare halvannet år siden. Nå er den tidligere læregutten medaljekandidat.

Aleksander Aamodt Kilde kjører super-G i VM onsdag.
  • Espen Hansen
    Aftenposten

12: FØLG SUPER G DIREKTE.

– Jeg har vært en av verdens beste super-G-kjørere i to sesonger nå. Derfor har jeg veldig lyst på en plass på pallen, sier bæringen.

For 11 måneder siden sto Aleksander Aamodt Kilde i St. Moritz med beviset på at han var verdens beste super-G-kjører.

Annenplassen i verdenscupavslutningen var det som skulle til for å sikre seg den ettertraktede krystallkulen til odel og eie, en mulighet som bød seg da Aksel Lund Svindal forsvant ut med skade etter det stygge fallet i Kitzbühel to måneder tidligere.

Nå er 24-åringen fra Bærum klar for å angripe den samme traseen. Denne gang er det VM-medaljer som står på spill.

– Jeg har jo veldig gode minner herfra, og jeg vet at jeg kan få det til i denne bakken. Det handler «bare» om å sette sammen et perfekt løp.

Les også

Mowinckel med karrièrebeste på VMs første dag: – Veldig lettet

Aleksander Aamodt Kilde i en koselig passiar med Lara Gut under verdenscupavslutningen i St. Moritz i fjor.

Eksklusiv dress

Utstyret er ekstremt viktig, og der mener Kilde at han nå har funnet en god løsning.

Normalt brukes en fartsdress på dette nivået bare to ganger på grunn av den slitasjen stoffet utsettes for under en konkurranse. Først én gang i utfor, og så brukes den samme dressen én gang i super-G.

I dette mesterskapet kommer super-G først, så det blir en helt ny dress av dette supermaterialet som utlendingene en stund spekulerte i om var hemmeligheten bak den norske fartssuksessen.

Skiene er spesialvalgt til VM-traseen og forholdene der. Ifølge Kilde selv handler det om et par med smalere kanter som glir bedre på slike forhold som det er i St. Moritz. De siste dagene har han også eksperimentert med nye støvler som han «synes virker veldig lovende».

Les også

Jansrud: - Skader er en del av vår hverdag

Fysisk monster

Aleksander Aamodt Kilde var en meget glad gutt da han i fjor kunne kysse beviset på at han var sesongens beste super-G-alpinist.

Alpinisten sto med to enkeltseire i verdenscupen (én i utfor og én i super-G) før han sikret seg sammenlagtseieren i super-G-cupen i fjor, men mye skjedde etter at han sto der og jublet i målområdet i St. Moritz.

– Jeg gikk vel fra å være en som ble fortalt hvordan ting skulle være, til selv å kunne fortelle hvordan jeg vil ha det, forteller 24-åringen som av lagkompisene Jansrud og Lund Svindal blir omtalt som et fysisk monster.

Selv om han har vært «lillegutt» på det norske fartslaget, har han lenge vært den med de råeste fysiske egenskapene.

Det var mer som endret seg med seieren i super-G-cupen: Forventningene ble skrudd mange hakk opp, først og fremst utenfra, men også han selv ville så gjerne fortsette utviklingen i samme fart.

– Man skrur også selv opp forventningene noe inni granskauen, men samtidig må man passe på at man er realistisk også. At man tar de stegene som må tas, har tålmodigheten. Jeg har vært 90 prosent fornøyd med det jeg har gjort i super-G denne sesongen, i utfor har vært litt under forventning. Det har vært mye styr med å finne den riktige setupen (tilpasse utstyret).

Les også

FIS avviste anke: Russisk stjerneduo mister ski-VM

Beste disiplin

Etter en taktisk bom i det første super-G-rennet for sesongen i Val d’Isere, har han en annen- og to fjerdeplasser i grenen. Med det er han nummer tre sammenlagt denne sesongen, et godt stykke bak suverene Jansrud, men bare tre poeng bak annenplassen til Dominik Paris.

– Det helt klart i super-G jeg har størst sjanser. Jeg har også muligheter i utfor og kombinasjonen, men da skal ting klaffe veldig bra, forklarer han.

Han ble nummer tre i kombinasjonen i Santa Caterina i romjulen etter å ha vært suverent best i super-G-delen. Hans beste plassering i utfor denne sesongen er sjetteplassen fra Val Gardena før jul.

Les også

Jansrud om skadeplaget Svindal: – Han legger ikke opp

For Aleksander Aamodt Kilde handler veldig mye om å finne det rette spenningsnivået. Han har vært litt, som han selv sier, «all over the place» i flere renn denne sesongen.

Men selvtilliten fikk seg en solid dose da han for en uke siden slo selveste Marcel Hirscher ut av parallellslalåmen i Stockholm. Han hadde også Alexis Pinturault i kne i kvartfinalen før han hektet og kjørte ut.

Så det meste burde være på stell før han setter utfor i lykkebakken i St. Moritz onsdag.

PS. På første gjennomkjøring i utforløypa i går tok de norske det med ro og kjørte inn et snaut sekund bak hjemmehåpet Beat Feuz som var raskest.


Hør Nils-Ingar Aadne fortelle om hvorfor han la komiker-rollen på is og satset som profesjonell langrennsløper i ukens Aftenpodden Sport:

Les mer om

  1. St. Moritz
  2. Kjetil Jansrud
  3. Aksel Lund Svindal