Følte seg sviktet som gravid. Da Larsåsen ble mamma, passet ikke stavene lenger

Friidrettsprofilen mangler penger.

Cathrine Larsåsen og sønnen Loui (1) på fridrettsbanen.

Et svangerskap og en fødsel – og så er ikke Cathrine Larsåsen lenger Norges beste stavhopper. Men hun har tro på at hun skal bli det igjen. Det handler mest om å få tak i noen staver som passer «nye» Cathrine.

Les også

Kjente idrettsmødre: Slik kommer du tilbake til topps, Marit!

— Jeg tror det er en stor fordel å bli mamma. Det skjer mye med kroppen, både i hodet og fysiologisk. Jeg er blitt sterkere, løper fortere og har perset på flere tester. Det føles nesten urettferdig at jeg ikke driver en O2-idrett, sier Cathrine og ler på telefon fra København.

Cathrine Larsåsen var i mange år Norges beste stavhopper.

Lykken er barnet Loui og mannen Morten Jensen (dansk lengdehopper). Hodepinen er stavhoppingen og økonomien.— Jeg har ikke fått igjen på resultatene det mine nye testresultater skulle tilsi, men jeg vet at det kommer på sikt. Problemet er at de gamle stavene mine ikke fungerer lenger. Det blir bare rot. Noen ganger er jeg høyt over, men river likevel. Det blir superviktig å finne ut av dette nå.

Trenger fem til ti staver

Cathrines årsbeste er 3,95 – satt i det danske mesterskapet sist helg. Det er 46 centimeter lavere enn hennes egen norgesrekord innendørs og 45 centimeter lavere enn utendørsrekorden. Hun er med andre ord langt unna der hun var på sitt beste og også langt unna både EM og OL. Der er kravene 4,40 og 4,50. — Jeg trenger nye staver som passer til den farten, kroppsvekten og teknikken jeg har nå. Problemet er at jeg ikke har råd til å kjøpe nye. De koster fra 5.000 til 10.000 kroner pr. stykk, og jeg trenger mellom fem og ti. Heldigvis skal BUL hjelpe meg med to, og så får jeg prøve å selge mine gamle, forteller 29-åringen som ikke er under vingene til hverken NFIF eller Olympiatoppen.

Les også

Magen er ingen hindring for Irene

Treneren jobber gratis

— Økonomisk går det dårlig. Jeg har tenkt at nå må jeg stoppe, men samtidig nekter jeg å gi meg fordi jeg er blitt mamma. Det er jo dette jeg elsker. Vi prøver å finne billige løsninger, sier stavjenta, som har fått seg gratis trener i svenske Leif Dahlberg, som også er trener for Morten Jensen. Han jobber på dugnad – og når paret drar på treningsleir til Tenerife neste måned, blir fru Dahlberg med som barnepike. Gratis.

Den danske klubben Sparta har betalt flybillettene, men dem får hoppeparet regningen på senere.

Ønsker støtte for gravide

Larsåsen forteller at hun har følt seg ensom etter at hun måtte ta pause på grunn av den nye verdensborgeren. Men ikke bitter.

— Jeg skjønner at forbundet har sine rammer, men jeg ønsker at det kunne bli noe mer oppfølging av gravide. Litt økonomisk støtte kunne gjøre livet så mye enklere. Jeg ønsker å være med å tilrettelegge for fremtidige mødre.

— Jeg er blitt kontaktet av Jorunn Sundgot Borgen og er med på en studie som en svenske har satt i gang, og jeg har også en dialog med forbundet. Bare det å snakke sammen og få møte likesinnede kan hjelpe mye, sier Cathrine, som er klar for innendørs-NM i Bærum kommende helg.

Kan bli slått

For første gang på over et tiår heter ikke NM-favoritten Cathrine Larsåsen, men Lene O. Retzius. Hun har hoppet 4,30 i vinter.

— Det er flott at Lene har hoppet 4,30. Hun er flyvende. Men jeg har en følelse av at «jeg kommer til å slå deg snart». Jeg har aldri vært med i et norsk mesterskap uten å vinne, og jeg har aldri blitt slått av en norsk jente, sier kampklare Cathrine.

Det mangler bare noen staver som passer.