Sport

Fikk først avslag, men nå skal NTG starte opp i Bergen

Utdanningsdirektoratet har snudd. Nå skal Norges Toppidrettsgymnas etableres i Bergen.

– Vi er veldig positive og ser på dette som et neste skritt i utviklingen, sa daglig leder i Brann, Vibeke Johannesen, om samarbeidsplanene med NTG i januar. Foto: Tor Høvik

 • Bernhard Veland

I januar i år søkte Norges Toppidrettsgymnas (NTG) om å starte opp videregående skole og ungdomsskole i lokalene på Brann Stadion. I februar kom avslaget fra Utdanningsdirektoratet. NTG fikk bare godkjenning av ungdomsskole, men ville ikke starte opp uten en videregående skole.

Starter neste år

Nå har direktoratet snudd og gjort om sitt vedtak, ifølge administrerende direktør Øyvind Langørgen. Dermed starter NTG ungdomsskole og videregående skole høsten 2021.

Langørgen sier at det er den opprinnelige søknaden som nå er godkjent.

Det betyr at NTG flytter inn på Brann Stadion fra neste høst av.

– Hvordan blir samarbeidet med Brann?

– Vi vil ha et samarbeid, på samme måte som vi samarbeider med TIL i Tromsø og Stabæk i Bærum, for eksempel. Nøyaktig hvordan det blir, vet en ikke ennå. Av andre idretter ser vi for oss å samarbeide med Sandviken om jentefotball og med Gimle om basket. Og så har vi hatt en god dialog med Paradis Tennisklubb. Men vi har akkurat fått godkjenning og har et stort stykke arbeid foran oss.

BAKGRUNN: FOR SYV ÅR SIDEN SA BRANN NEI TIL NTG-SAMARBEID. NÅ ER KLUBBEN POSITIV.

AP: – Offentlig skole mister penger

Emil Lennart Pålikoff Gadolin sitter i fylkesutvalget i Vestland for Arbeiderpartiet. Han er overrasket over at Utdanningsdirektoratet nå snur i saken.

– Det er veldig oppsiktsvekkende for oss. Både Bergen kommune, fylkeskommunen og Utdanningsdirektoratet har tidligere sagt nei, sier Gadolin.

Arbeiderpartiet er skeptisk til en utvikling med flere privatskoler og mener at det går ut over det offentlige skoletilbudet.

– Vi mister penger direkte. I fjor mistet eksempelvis Hordaland fylkeskommune over 140 millioner kroner til privatskolene. I 2015 måtte Fana gymnas legges ned blant annet som følge av at vi hadde så mange privatskoler, sier Gadolin. Han reagerer på prisen (24.000 kroner) for en skoleplass.

– En skoleplass er ikke gratis, og dermed ikke nødvendigvis tilgjengelig for alle. Jeg er redd for at denne utviklingen kan øke forskjellene mellom barn og unge.

NTG-direktøren svarer slik på Gadolins kritikk:

– Vi må huske på at NTG Bergen er en riksdekkende skole, elever fra hele Norge vil søke seg dit. Derfor er det ikke nødvendigvis slik at vi tar elever fra den offentlige skolen i Bergen. Vi ønsker å samarbeide med andre skoler (offentlige) også og har ganske god erfaring med det de andre stedene vi er etablert.

Bystyrerepresentant Eivind Nævdal-Bolstad er positiv:

– Bergen Høyre har hele veien støttet opprettelsen av tilbudet, og vi er i dag veldig fornøyd med med avgjørelsen. Dette tilbudet er definitivt noe Bergen trenger, og jeg ser frem til at kommer i gang fra neste høst.

Les mer om

 1. Utdanning
 2. SK Brann

Relevante artikler

 1. SPORT

  Ungdom velger mer trening på skolen: – Mye bedre enn en norsktime

 2. NORGE

  Regjeringen har sagt at det skal satses på yrkesfag. Men på mange skoler mangler elevene nødvendig utstyr.

 3. ØKONOMI

  Gratis laksekonsesjoner fra staten er blitt en gullgruve for norske havbruksskoler – og oppdretterne som får leie dem

 4. FOTBALL

  Dette er Branns ukjente ungdommer

 5. SPORT

  Feiret ny stor-arena: – Mye større enn vi er vant til

 6. SPORT

  Bruker millioner på korona-aktivitet. Ungdommen uteblir.