Samboerne sammen i OL: Han styrer, hun gjør jobben

MOSS (VG) Martine Steller Mortensen (26) og Nicholas Fadler Martinsen (27) pusser ikke bare opp leilighet sammen. Nå skal de også konkurrere sammen i Tokyo-OL.

SAMBOER: Martine Steller Mortensen og Nicholas Fadler Martinsen bor perfekt til – rett ved seilanlegget i Moss.

Selv om mange norske par har konkurrert i samme OL, er det særdeles sjelden at de stiller sammen på startstreken. Det gjør disse to.

Begge har seilt siden de var små, men da de ble sammen for åtte-ni år siden, fant de også ut at de skulle satse sammen i sporten. Øynene falt på katamaranen Nacra 17, som de visste skulle bli OL-båt fra 2016-lekene i Rio de Janeiro.

– Vi visste absolutt ingenting. Vi bestilte, hentet båten i Nederland og dro til Spania, der vi tok fram bruksanvisningen og prøvde å sette den sammen. Fram til vi ble en del av landslaget i 2017, satset vi helt på egen hånd, forteller Nicholas Fadler Martinsen, som opprinnelig kommer fra Son (der også Norges siste OL-mester Siren Sundby kommer fra). Kjæresten Martine er fra Arendal. Sammen bor de på Jeløya i Moss.

– Dette er et monster av en båt. Det er en katamaran som løftes opp av vannet av hydrofoiler under båten. Det er ikke så ofte du ser en flygende båt – men dette er en flygende båt, sier Martine Steller Mortensen.

SVEVER: Martine Steller Mortensen og Nicholas Fadler Martinsen har en enorm fart på vannet.

Nicholas Fadler Martinsen forklarer at båten kan komme opp i 29 knop, eller 55 km/t.

– Det gir en skikkelig fartsfølelse når du henger rett over vannet og seiler i den farten, sier Martine Steller Mortensen.

Båttypen er altså mixed, slik at alle som skal være med i OL, må ha én seiler av hvert kjønn.

– Hvordan er arbeidsfordelingen?

– Jeg styrer og tar de taktiske beslutningene – mens Martine er trimmer. Det betyr at hun gjør den fysiske tungjobben, forklarer Martinsen.

– Jeg skal sørge for balanse og optimal fart, forteller hun.

Les også

Norges triatlon-gullhåp om OL-frykt: – Det verste som kan skje

Det er ingen krav til hvem som skal ha de ulike rollene om bord, og det har heller ikke utkrystallisert seg noen klar arbeidsfordeling i båtene som konkurrerer, forteller Nicholas Fadler Martinsen.

– Det er tydeligvis ingen klare fordeler ved å la den ene eller andre ha en av oppgavene. Så jeg tror fordelingen mellom de to rollene er omtrent 50–50 mellom kjønnene.

– Vi utfyller hverandre bra. Det er det viktigste. Og fint når vi også er samboere, smiler Nicholas Fadler Martinsen.

Les også

10 magiske OL-øyeblikk

Martine Steller Mortensen forteller at de er utstyrt med både hjelm og kniv – av sikkerhetsgrunner.

– Vi risikerer å «kollidere» voldsomt hvis båten mister oppdriften. Derfor har vi hjelm. Kniven er for å kunne skjære seg løs, hvis vi blir sittende fast i tauene hvis vi skulle kullseile, forklarer hun.

Begge har seilt joller tidligere, og Nicholas har medaljer fra både EM og VM i europajolle i sin tid.

– Vi er i OL for første gang og ikke vet helt hva vi går til. Men vi får snu det til vår fordel. Uansett ligger vårt hovedmål lenger framme – OL i Paris om tre år.

PS: Curlingduoen Magnus Nedregotten og Kristin Skaslien tok bronse i OL 2018. Skytterparet Jeanette Hegg Duestad og Henrik Larsen skal også konkurrere sammen i den nye mixed-klassen i Tokyo.