Espen (34) historisk: Vant VM i poker

Espen Uhlen Jørstad (34) fra Steinkjer er den første nordmannen som har gått helt til topps i World Series of Poker. Han tar med seg over 100 millioner kroner fra Las Vegas.

Etter ni lange dager ved pokerbordet i Las Vegas er det klart: Vi har en norsk verdensmester i poker.

Sammen med VM-tittelen får Steinkjer-karen Espen Uhlen Jørstad med seg 101,7 millioner kroner.

Noe av det første han gjorde etter at seieren var å ringe hjem til sin mor.

– Hun gråt og hadde problemer med å snakke. Hun er min største fan, så det var ganske emosjonelt, sier Uhlen Jørstad til et samlet pressekorps.

– Det føles veldig bra.

RINGTE HJEM: Espen Jørstad ringte sin mor rett etter at han ble VM-vinner.

34-åringen spilte seg kraftig opp med en monsterpott på den syvende VM-dagen, da han slo ut tyske Tom Kunzes med to ess på hånden mot tyskerens konge og ess.

Det holdt til mesterskapets største pott på daværende tidspunkt. Lørdag gjorde han jobben på finalebordet, og sikret seg en god posisjon før siste dag.

Der var de tre fra start, men argentinske Michael Duek ble tidlig slått ut på den siste turneringsdagen.

Da ble det en duell med australske Adrian Attenborough, og rundt klokken 02:00 norsk tid natt til søndag var seieren i boks for Uhlen Jørstad.

– Jeg hadde bare bedre kort enn han i dag, sier Uhlen Jørstad om duellen med Attenborough – mannen han absolutt ikke ville møte i en «head-to-head» til slutt.

VERDENSMESTER: Espen Jørstad kunne juble i Las Vegas natt til søndag norsk tid. Foran pengebunken ser du hånden han vant med: En dame og en toer. Det ble til et fullt hus etter at kortene kom på bordet.

På spørsmål om hva han skal gjøre med premiepengene på 10 millioner dollar, svarer Jørstad at han kan ta større sjanser i turneringer fremover.

– Og så gjøre noen veldig fornuftige investeringer – sannsynligvis kryptovaluta og teknologiaksjer, sier Jørstad.

Det er første gang en nordmann vinner main event i World Series of Poker. Annette Obrestad vant dog det aller første «World Series of Poker Europe» i 2007, men ingen norske har tidligere vunnet hovedturneringen i USA. Felix Stephensen var nærmest da han kom på 2. plass i 2014.

Thor Hansen har også vunnet WSOP-turneringer (i 1988 og 2002), men ikke main event.

Uhlen Jørstad vant også «tag team»-mesterskapet, altså lagkonkurransen i World Series of Poker, for et par uker siden sammen med Patrick Leonard fra England. Der vant de 1,5 millioner kroner.

SUPER MARIO: Jørstad hadde med seg en liten Super Mario-figur til å ha på toppen av de mange sjetongene.

Jørstad er mest erfaren som onlinespiller der han har gjort stor suksess under aliasene «Hymn2ninkasi» og «COVFEFE-19». 34-åringen har havnet i pengene i 20 VM-turneringer på nett, men aldri før med fysiske sjetonger rullende mellom fingrene.

Han har også en veldig populær Twitch-kanal der han streamer poker.

Før poker-VM har nordmannen bodd i Las Vegas. Tidligere har han holdt til i både London og i Asia. På grunn av norske spillregler er det vanskelig for verdensmesteren å bo i hjemlandet og samtidig spiller poker på nett.

Felix Stephensen, som kom på 2. plass i poker-VM i 2014, synes det er trist.

– Det er tilsvarende trist å se at de alle fleste nordmenn som lever av å spille poker, føler at ikke kan gjøre det i sitt eget hjemland, sier Stephensen til TV 2.

– Jeg skjønner godt at Espen har valgt å bosette seg i utlandet, og ser ingen grunn til å komme tilbake til Norge sånn som det ser ut nå, sier han.