Brattset Dale VMs mest verdifulle: – I kjempeslag

GRANOLLERS (VG) Hun har en effektivitet som nesten aldri har vært vist på en håndballbane. Kari Brattset Dale (30) ble kåret til MVP – den aller mest verdifulle spilleren i VM.

GULLJENTE: Kari Brattset Dale med VM-gullet. Hun er kåret til VMs mest verdifulle spiller.

– Hun har vært i kjempeslag etter at hun ble kvitt skaden etter OL. Hun har hatt en voldsom stigning. Totalt sett har hun vært vår ener i VM, mener Thorir Hergeirsson.

— Jeg er først og fremst utrolig stolt over det laget jeg er en del av, men det er en veldig stor ære å få tittelen MVP. En stor takk til alle jentene som står ved min side i hele mesterskapet! melder Brattset Dale selv.

– For meg er Kari MVP i dette mesterskapet. Jeg vet ikke om det har vært noen kåring, men det bør være Kari, sa Stine Bredal Oftedal til VG rett etter medaljeseremonien.

Kapteinen fikk helt rett.

Brattset Dale ble kåret til «Most Valuable Player», mens Henny Reistad (venstreback) og Nora Mørk (høyreback) begge kom på All Star Team.

Stine Bredal Oftedal (VM 2017), Anja Edin (EM 2012), Kristine Lunde (EM 2008), Katja Nyberg (VM 2007), Gro Hammerseng-Edin (EM 2006) og Cecilie Leganger (VM 1993) er alle blitt kåret til mesterskapets beste blant norske håndballjenter.

Les også

Hergeirsson hylles av døtrene: – Veldig stolt av det han har fått til

Brattset Dales storhet i VM synes også godt på VG-børsen. Med et snitt på 7,13 pr. VM-kamp troner hun også øverst på vår rangering.

Før kåringen spurte VG om hun selv synes hun burde bli vurdert.

– Synes du det? spør hun beskjedent.

– Ja, vi synes det.

– Jeg blander meg ikke opp i det.

– Men det handler jo ofte om bakspillere. Det må være bra at også strekspillere blir satt pris på?

– Ja, det er hyggelig å bli satt pris på, svarer hun enkelt

Kari Brattset Dale er glupsk forsvarsspiller som «spiser motstandere» til morgen, middag og kvelds. Men Norges forsvarssjef har også vist en annen side i VM-avslutningen.

Les også

Norge tok VM-gull etter ellevill snuoperasjon: – Nesten ikke til å tro

Brattset har satt 17 baller rett i mål i kvartfinale, semifinale og finale. Det er helt unikt.

Fem mål mot Russland ble fulgt opp av syv strake scoringer i semifinalen mot Spania.

I finalen brakte østfoldingen de franske keeperne Laura Glauser og Cleopatre Darleux til fortvilelse. Strekspilleren satte alle sine fem muligheter i mål.

– Nei, hva er det, svarer Brattset Dale når VG spør om hva som er årsaken.

– Jeg prøver å score hver gang. Jeg har jobbet mentalt med meg selv etter litt mange bom i en kamp der. Jeg fant ut at det må jeg slutte med, sier hun og tenker tilbake på to scoringer og tre bom mot Nederland sist mandag.

Les også

VG-børsen: Fra sammenbrudd til super-comeback

– I de kampene her teller hvert mål og det er viktig å score hvert mål. Jeg er veldig glad, sier hun til VG.

– Hvorfor snur dere VM-finalen?

– Det er den roen vi har i laget. Vi vet at det ikke er avgjort. Frankrike har vært vant til å ligge under og ta igjen. Jeg tror de ble litt stresset. Det klarte vi å spille ganske bra på. Og så kommer Silje (Solberg) inn og stenger. De mister selvtilliten, beskriver Brattset Dale.

Hun er like gammel som kjernen i det norske VM-laget. Men i motsetning til Stine Bredal Oftedal, Nora Mørk og Solberg-tvillingene ble hun aldri tatt ut til å spille på yngres landslag. På A-landslaget debutert jenta fra Varteig i Sarpsborg kommune før som 26-åring.

Men så gikk det fort. Nå er hun godt etablert på landslaget og i ungarske Györs stjernemannskap.