Sport

Vond VM-start for Norge: Nå handler alt om å overleve

Tapte klart for Danmark i åpningskampen.

Norges keeper Lars Haugen må konstatere at danskene har gått opp i tomålsledelse i Moskva.
  • Espen Hansen
    Aftenposten

Norge – Danmark 0-3 (0-0, 0-2, 0-1)

MOSKVA: Roy Johansen overtok et lag på B-nivå. Klarer han ikke å stramme opp det norske spillet, kan det fort hende at han avleverer laget til nestemann på samme nivå.

Landslagssjefen så selv faren da Aftenposten snakket med ham før VM.

Vi skal være forsiktige med å trekke for bastante konklusjoner etter bare én kamp, men alle visste på forhånd at åpningskampen mot Danmark var superviktig. Spesielt etter at Kasakhstan hadde overrasket ved slå Sveits 2-1 etter straffeslag tidligere på dagen. Også Latvia hentet dagen før poeng mot Sverige. Hvert eneste poeng kommer til å bli livsviktig.

Forventningene til Mats Zuccarello var – helt naturlig – skrudd høyt til værs, og Zucca var god, han. Det samme var brødrene Olimb og noen til. Men to blundere i forvsarsspillet var nok til at Danmarkigjen vant et viktig VM-oppgjør.

Første gang vi virkelig så Zuccarello var da Montreal-spilleren Lars Eller ble utvist etter drøyt syv minutters spill. Zucca strødde om seg med pasninger og hadde et bra skudd. Like etter at Danmark var blitt fulltallige hadde Ole-Kristian Tollefsen et skudd i tverrliggeren.

Åpnet på verst tenkelige måte

Den overtallsperioden behøvde det norske laget virkelig for å komme riktig inn i kampen. Frem til det hadde Danmark flere ganger spilt seg litt for enkelt til store sjanser.

Andreas Martinsen var svært nær å gi Norge ledelsen da han ble spilt nydelig fri av Mathis Olimb, men pucken traff skaftet på keeperens spak. Der hadde danskene flaksen på sin side. Norge hadde de fleste skuddene i perioden, men 15-6 ga på ingen måte noe riktig bilde av sjansefordelingen.

Midtperioden åpnet på verst tenkelig måte. En stygg tellefeil av de norske backene, og plutselig dukket Nicklas Jensen opp alene med Haugen og med all verdens tid på seg. Dansken takket, bukket, fintet – og dermed var det dansk ledelse.

Stort bedre var det ikke da backen Jesper Jensen i den andre enden av perioden fikk stå litt for alene og kunne doble danskenes ledelse. Skuddet hans var godt, og Lars Haugen var sjanseløs.

Spilte den danske keeperen god

Norge fikk en kjempesjanse til å redusere da Montreal-spilleren Lars Eller fikk to pluss to minutters utvisning mot slutten av perioden, men den sjansen tok ikke de norske vare på.

I det hele tatt gjorde Norge den danske keeperen Sebastian Dahm altfor god med tamme avslutninger.

Så, med drøyt syv minutter igjen av kampen kom den virkelig store muligheten. Eller slo rett og slett til Mats Trygg i ansiktet med kølla og fikk igjen to pluss to minutter. Først 30 sekunder i fem mot tre og så tre og et halvt minutt fem mot fire. Norge spilte og spilte, men den desperasjonen Roy Johansen ba om på forhånd var det virkelig danskene som viste.

Kampens siste mål kom etter at Norge hadde tatt ut keeper.

Neste kamp er mot Sveits søndag, et sveitsisk lag som altså tapte for Kasakhstan og som til tider spilte hodeløst naivt i den kampen. Kastet mange menn i angrep og glemte defensiven.

Les også

  1. - Danskene er flinkere til å leke enn oss

  2. Roy Johansens siste VM: - Jeg kunne tjent mer i utlandet

Les mer om

  1. Ishockey