Sport

Norsk maratonløper slettet 30 år gammel rekord tross store mageproblemer

Sondre Nordstad Moen løp på 2.10.07 i Hannover Marathon. Selv om han er kvalifisert regner han ikke med å løpe maraton i VM.

STERKT LØP: Sondre Nordstad Moen ble nummer tre i Hannover Marathon og satte ny norsk rekord. Den gamle var fra 1987.
  • Birger Løfaldli
    Adresseavisen

– Mesterskapsmessig har jeg egentlig bestemt meg for to hovedmål. Det er EM i maraton neste år og OL i 2020, sier trønderen til Adresseavisen.

Nordstad Moen sier at han har lyst til å løpe 10.000 meter under VM i London til sommeren.

Les også

Jimmy (37) skal løpe 20 maraton på 20 dager for veldedighet: – Unikt i Norge

Søndag formiddag løp han inn til ny norsk rekord under Hannover Marathon. 2.10,07 er en forbedring av Geir Kvernmos gamle bestenotering som ble satt i London Marathon så langt tilbake som i 1987.

Nordstad Moens tid i Hannover er godt under VM-kravet på 2.14,30.

Neppe middag

Rekordløpet skjedde til tross for at Vidar-løperen slet med store mageproblemer de siste sju-åtte kilometerne.

– Alt var egentlig perfekt frem til 34-35 kilometer. Da begynte magen å knyte seg, forklarer han.

Les også

Trondheim maraton legger om løypa etter kritikken

– Det ble litt bedre frem mot 37-38 kilometer, men så kom problemene tilbake. Jeg klarte liksom ikke å dra inn så mye luft, fordi magen var så stram. Jeg tror ikke det blir middag i dag, for magen er som en ballong, sier han videre.

TØFFE ØKTER: Sondre Nordstad Moen, her under NM i terrengløp i Rindal i fjor høst, sier at enkelte treningsøkter er tøffere enn søndagens maratonløp.

Nordstad Moen tror han tapte mellom ti og 15 sekunder på grunn av problemene.

Solid bestenotering

– Det var nok til at jeg ikke klarte å komme under 2.10. Men selv om jeg var sju sekunder unna så kan jeg liksom ikke sette meg ned og grine.

Han satte ny personlig rekord med nesten tre minutter.

Mot slutten av løpet bestemte han seg derfor for å holde jevnest mulig fart. Nordstad Moen ble nummer tre, slått av de to kenyanerne Allan Kipkorir Kiprono og Philip Kimutai Sanga.

Les også

Løpe maraton i 2017? Her er tips til noen av verdens mest eksotiske

– Det hadde vært artig å kjempe om seieren. Jeg håpet at problemene plutselig kunne slippe, slik at jeg virkelig kunne kjøre de siste kilometerne.

Slik ble det ikke. Likevel er 26-åringen storfornøyd totalt sett. På en skala fra en til ti gir han løpet en ni-er.

– Ikke hokus pokus

Selv om en maraton er krevende sier Nordstad Moen at løpet i den tyske messebyen bare er småtteri sammenlignet med de øktene han har gjennomført på trening. Han forteller om tøffe langturer på opp mot 40 kilometer.

– Det er ikke noe hokus pokus. Det er slik de trente på 70- og 80-tallet. Man må løpe fort på noen av langturene for å trene riktig forbrenningssystem, forklarer han.

Etter kraftanstrengelsen i Niedersachsen venter nå noen rolige dager for trønderen. Nordstad Moen, som ble nummer 19 på maraton i Rio-OL, tror kroppen skal være godt restituert i løpet av et par uker.

Les mer om

  1. OL