Trond Mohns gaver kan tørke inn på grunn av «kommunal sommel»
– Vi skal ivareta Trond Mohn bedre i fremtiden, lover Harald Schjelderup, byrådsleder i Bergen.
Ikke mange, om noen, står bak bygging av flere idrettsanlegg enn Trond Mohn. Bergens rikeste mann har vært en glad giver til idretten, i tillegg til forsknings- og samfunnsformål, i en årrekke.
Men det som blir karakterisert som treghet når det gjelder byggesaker i Bergen kommune, er nå i ferd med å bli en irritasjon.
– Når Bergen er så heldig at de har Trond Mohn, som er så villig til å hjelpe til, burde kommunen vært i jubelrus, sier Sverre Sørnes.
Han er mangeårig venn av Mohn og fungerer som milliardærens forlengede arm inn i arbeidet med en rekke byggesaker.
– Kommunen burde ha sørget for at anleggene Mohn spanderer fikk spesialbehandling og grønt lys gjennom systemet. Dette burde også gjelde idrettsanlegg generelt, fortsetter Sørnes.
– Kan dette sommelet i kommunen gå ut over Mohns iver til å gi?
– Den risikoen løper de absolutt, sier Sørnes.
Har gitt flere milliarder
En gjennomgang BT gjorde i 2012 viste at Mohn til da hadde gitt over tre milliarder kroner i gaver til forskning, helse, idrett og samfunnsformål. Giverlysten har ikke stoppet opp etter det.
Sørnes jobber nå sammen med Fana IL om byggingen av Fana Arena som akkurat fikk byggetillatelse. Den har Mohn gitt 45 millioner kroner til. Men ifølge Sørnes gikk det fem måneder fra det ble søkt til tillatelse ble gitt.
– Det var to måneder for lenge, mener Sørnes.
«Det ser ikke bra ut å benke spissen som kom for Trond Mohns penger»
Byrådsleder i Bergen, Harald Schjelderup (Ap), sier han er kjent med frustrasjonen rundt Fana Arena, og bekrefter kontakt med Sørnes og Fana IL om situasjonen.
– Det trekker vi lærdom av. Men jeg vil også legge til at byrådet snudde seg fort rundt slik at Bergen kommune bevilget 70 millioner kroner til infrastruktur rundt idrettshallen på Slåtthaug som Trond Mohn har gitt penger til, sier Schjelderup.
– Vil ivareta Mohn bedre
Byrådslederen understreker sin store takknemlighet til alle de sjenerøse gavene fra Mohn, og sier han har bedt administrasjonen om å komme med et forslag til hvordan kommunen kan koordinere seg tettere slik at givere blir ivaretatt bedre.
Men noe «grønt lys gjennom systemet» for Mohn, vil han ikke gi.
– Vi kan ikke fravike plan- og bygningsloven selv om det er private givere som står bak et prosjekt. Det vet jeg også at Sverre Sørnes har full forståelse for. Men vi kan organisere oss bedre for å ivareta dem som gir på en bedre måte. Det gjelder både Trond Mohn og andre private givere, sier Schjelderup.
– Betyr det at Mohn er blitt behandlet for dårlig så langt?
– Jeg har vært byrådsleder i halvannet år, og vet at det har vært frustrasjon over at det gikk lenge før tillatelsen kom på Slåtthaug. Det lærer vi av.
Slik er Brann-kapteinens lederstil: – Det hjelper ikke å gi kjeft
Schjelderup svarer slik på spørsmål om han frykter at det kan dryppe færre Mohn-penger på Bergen i tiden som kommer.
– Trond Mohn må gjøre det han selv mener er riktig, men jeg håper jo han er åpen for fortsatt å gi sjenerøse bidrag. Jeg har en god dialog med ham, men det er opp til ham hva han vil gi. Det jeg kan si er at Bergen kommune ønsker å ivareta Trond Mohn og andre private givere bedre i tiden som kommer, sier byrådslederen.
Forventer kjapp behandling
En av de største idrettsutbyggingene som er planlagt i Bergen er Arena Nord i Åsane. Denne idrettsparken, som skal huse en rekke idretter, får 220 millioner kroner fra Mohn. Reguleringsplanen for Arena Nord er nå inne til saksbehandling i Bergen kommune.
– Vi forventer at Arena Nord får en veldig kjapp behandling, sier Sørnes.
Fanas daglige leder Hans Dankertsen kritiserte i et intervju med BT nylig Bergen kommune for lang saksbehandlingstid. Spesielt mente han at for mange saksbehandlere i kommunen er inne i hvert prosjekt, og at kommunen fremstår som treg og lite koordinert. Han får nå støtte fra sin utbyggingspartner Sørnes.
– Jeg angriper ingen enkeltpersoner, det er systemet jeg kritiserer. Kommunen jobber for våre skattepenger, og må gi mye bedre service enn de gir nå.
Bekymret for de unge
Sørnes deltok i OL i München i 1972 og har 50 år bak seg i idretten. Nå er 72-åringen frivillig i Strandebarm IL og han er med på å drive Strandebarm Sportell. I en e-post til BT har han forklart noe av grunnlaget for sitt engasjement i idretten og Mohns gaver.
Han nevner blant annet overvektsproblematikk, stillesitting, økning i antall uføretrygdede, mer medisinbruk, synkende sysselsettingsgrad og mange innlagte på norske sykehus med livsstilssykdommer som grunn for å satse på forebygging og idrett.
Spesielt den negative utviklingen blant unge bekymrer.
– Behovet er enormt og helsesituasjonen i verdens lykkeligste land er dramatisk. Alle vet at det beste man kan gjøre for helsen er å være fysisk aktiv, og det bør være motivasjon for å bygge ut raskt, mener Sørnes.
Sørnes viser til tapte treningstimer og økte byggekostnader når realisering av idrettsbygg tar unødvendig lang tid.
– To måneders forsinkelse på en hall med to håndballbaner, betyr 1600 treningstimer tapt. Det er det samme som ti års trening for én person som trener cirka tre ganger i uken, det!