Sport

Bak Tvedt lurer tidligere Røde Kors-sjef: Mollekleiv flørter forsiktig med idrettsforbundet

En mann som er ridder av St. Olavs Orden og har to tiår bak seg i toppen av Røde Kors. Det blir trolig Tom Tvedts hardeste konkurrent om presidentvervet.

Sven Mollekleiv bak Tom Tvedt på den internasjonale antidopingkonferansen i slutten av juni i år. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

  • Robert Veiåker Johansen
    Robert Veiåker Johansen

Det har skjedd flere ganger: Idrettskrets- og særforbundsledere har kontaktet Sven Mollekleiv og spurt om ikke han kunne tenke seg å bli president i Norges idrettsforbund.

– De siste ni årene har det vært uaktuelt, fordi jeg har vært president i Røde Kors. Men i fjor høst hadde jeg sittet så mange år som det er mulig, og kunne ikke fortsette, sier Mollekleiv.

Situasjonen er med andre ord en annen nå.

  • Søndag annonserte Tom Tvedt at han ønsker gjenvalg som idrettspresident. Les hele det store intervjuet med Tvedt her.

Gull og sølv

Men Sven Mollekleiv er opptatt av at prosessen de neste månedene skal foregå på en ryddig måte. Derfor vil han ikke mene noe som helst om Tom Tvedts turbulente periode som idrettspresident, og han vil heller ikke gå langt i sin flørt med valgkomiteen i Norges idrettsforbund.

– Dersom norsk idrett spør, vil jeg stille meg positiv til en dialog om hvordan man kan bygge et sterkest mulig lag for fremtiden, sier han.

Tom Tvedt har hatt en turbulent periode som idrettspresident. Nå må han bestemme seg for om han skal satse på gjenvalg. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Mollekleiv er Vålerenga-mann. Han var styreleder i 2004 og 2005, to gode år for Oslo-klubbens elitelag i fotball.

– Det ble sølv og gull, sier 63-åringen som på sin 60-årsdag i 2015 ble utnevnt til ridder av St. Olavs Orden.

«Du har vært en bidragsyter hele livet, og har engasjert deg i idrett, i arbeid for de frivillige, og ikke minst i Røde Kors, både nasjonalt og internasjonalt», sa daværende kulturminister Thorhild Widvey.

  • Senest for noen dager siden fikk Tom Tvedt kritikk for å være sent på banen da WADA bestemte at Russland skulle gjeninnsettes i WADA. Les mer her.

En jobb å gjøre

Kvinnen som leder valgkomiteen som skal styre det viktige veivalget for norsk idrett heter Anne Irene Myhr.

Komiteens arbeid følger en helt prioritert rekkefølge: Mandag går fristen for medlemmene av det sittende idrettsstyret ut for å si hva de vil gjøre videre. Den fristen har Tom Tvedt overholdt, og han har meddelt at han ønsker seg fire år til.

Idrettsorganisasjonen, med sine særforbund og idrettskretser, har frist til 10. desember til å fremme forslag til kandidater. Intervjuer av potensielle kandidater foregår i hovedsak i januar 2019, og en innstilling vil bli lagt frem i mars. Om det blir to kandidater å stemme på under idrettstinget neste år, på Lillehammer den siste helgen i mai, er helt i det blå.

– Ikke vår kandidat

Knut Bjørklund, lederen av Troms idrettskrets, har vært en av Tom Tvedts strengeste kritikere. Han er ikke overrasket over at presidenten ønsker å fortsette, men er spent på hvordan valgkomiteen vil behandle Sven Mollekleivs interesse for heltidsstillingen.

– Tvedt er ikke vår kandidat, for å si det sånn. Jeg vil bli veldig overrasket om valgkomiteen ser på hans avgjørelse som en redningsplanke. Jeg omgås mange mennesker til daglig, folk som er aktive til daglig i idretten, men også folk som har et mer perifert forhold til den. Slik jeg oppfatter det, er den folkelige oppfatningen at alle venter på Tom Tvedts avgang, sier han.

Knut Bjørklund er én av Tom Tvedts strengeste kritikere. Foto: NTB scanpix

– Hvorfor?

– Ta den siste saken da, der Tvedt unnlot å gi støtte til Linda Hofstad Helleland i kampen mot WADA. Mange så på den som en ny sterk søknad om hans avgang.

Kåre Sæter, leder av Møre og Romsdal idrettskrets, synes heller ikke det var uventet at Tvedt vil fortsette.

– Men jeg registrerer at han ikke blir den eneste kandidaten. Nå regner jeg med at valgkomiteen foretar en grundig vurdering av hva som vil tjene norsk idrett best, sier Sæter.

Les mer om

  1. Tom Tvedt
  2. Røde Kors
  3. Linda Hofstad Helleland