Sport

Thor Hushovd starter norsk profflag: - Både Kristoff og Boasson Hagen er høyst aktuelle

Thor Hushovd starter fra 2017 et World Tour-lag i sykkel, med mål om å sykle Tour de France i 2017.

Thor Hushovd, her fra 2004, står med 10 etappeseire i Tour de France.
  • NTB

Det melder TV 2.

— Målet er at laget skal kjøre Tour de France i 2017, sier Hushovd til kanalen.

Den tidligere sykkelkongen eier i dag kontinentallaget Team Sparebanken Sør, et lag for sykkeltalenter fra Sørlandet. Fra å eie et kontinentallag, hopper han rett til det øverste, og starter et World Tour-lag.

– Nå er Norge inne i en «sykkel-boom» og det skal være VM i Bergen i 2017, så jeg tror timingen er god nå, sier han. Jeg har mine planer klare, og har tenkt ut en plan jeg skal forholde meg til fremover. Men det er jobben med å finne penger som er vanskelig og tøff. Når først det er gjort, blir det bare å finne støtteapparat og ryttere og sette opp organisasjonen, sier Hushovd.

Mer om planene:

Les også

  1. Kvålsvoll er tiltenkt sentral rolle i Hushovds lag: - Kjempespennende

  2. Froome hyller Hushovds plan: - En fantastisk nyhet

  3. Hushovd utsetter planene

På spørsmål om hva slags lag dette skal være, sier Hushovd at laget skal være gjennomsiktig, og at folk skal se at laget driver sunn og frisk idrett.

— Det er umulig å få til et rent norsk lag, men jeg vil selvsagt samle alt fra sykkelnorge og invitere alle med på det her. For det skal være et norsk sykkellag. Alt fra managere, sportsdirektører, ryttere og støtteapparat. Så skal vi bygge det opp sammen, men selvfølgelig med hjelp fra andre nasjoner, sier han.

Norske topper?

Både Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff er aktuelle som ryttere på det nye norske laget til Hushovd, men foreløpig er han ikke kommet så langt i planleggingen av hvilke ryttere han vil satse på.

– Jeg har selvsagt gjort meg noen tanker om hvem jeg vil ha med, og blant dem er både Kristoff og Boasson Hagen høyst aktuelle. Problemet med Kristoff er at han nylig har forlenget kontrakten med Katjusja, og at han er en veldig dyr rytter, sier Hushovd, som lar det skinne gjennom at han har mer tro på å få med Boasson Hagen.

– Nå håper jeg virkelig å kunne samle nasjonen rundt et norsk sykkellag, forklarer han.

På spørsmål om hva som kommer til å bli hans rolle, så sier han at han tenker å både bygge opp og styre laget, men trenger dyktige hjelpere for å få satsingen til å gå rundt, og en ting er i alle fall sikkert: Den tidligere toppsyklisten går noen harde og lange dager i møte.

I Norden er det bare danskene som har hatt et profflag de siste årene, men det ser ut som om Tinkoff-Saxo er på vei bort fra Danmark, etter at Bjarne Riis ble sagt opp som direktør.

Monsteroppgave

Hushovd medgir at det er en monsteroppgave han gir seg i kast med, men etter å ha vurdert mulighetene, ikke minst på sponsormarkedet, mener det han det er fullt mulig å få et norsk lag på topplanet i gang i løpet av snaue to år.

– Jeg har vært i kontakt med en stor sponsor, innrømmer Hushovd, som sier at han satser på det øverste nivået. Det nye laget han skal starte skal være med i Tour de France og alle de store rittene fra starten av.

– Planen er at laget skal være i gang fra 1. januar 2017, og jeg har tenkt at vi allerede det første året skal innlede med Tour Down Under i Australia, forteller den tidligere norske sykkelstjernen.

- Er det noen som får til dette så er det Thor. Han er fortsatt husket for prestasjonene på sykkelen, men også som en fantastisk idrettsmann. I tillegg er han også en god forretningsmann, med gode kontakter, som har veldig mye å si, sier Mads Kaggestad.

TV 2s ekspertkommentator Johan Kaggestad mener at et norsk lag må ha et budsjett på minst 100 millioner kroner. Det må bestå av mellom 25 og 30 ryttere, og et støtteapparat som er vel dobbelt så stort som antallet ryttere.

– Det aller viktigste er at det gis garantier for at laget kan kjøre i noen år, for det vil ta litt tid å etablere seg, sier Kaggestad i en kommentar til sin egen TV-kanal. Han legger ikke skjul på at det er en svært stor bedrift Hushovd nå skal etablere.

- Vangstad en opplagt mann

Tv 2s sykkelekspert Johan Kaggestad sa i Tv 2s Tour de France-studio fredag at han tror de beste rytterne fra Team Sparebanken Sør har en mulighet til å gå videre til dette laget.

Hans sønn, Mads Kaggestad, sier til Fædrelandsvennen at alle rytterne i Team Sparebanken Sør har potensiale til å kunne bli en del av laget.

— En modell å gå etter kan være å beholde Team Sparebanken Sør som et slags farmerlag, det er det mange profflag som har i dag.

- Om vi skal nevne noen navn som kan være aktuell for profflaget?

- Det er klart at Andreas Vangstad er en helt opplagt mann til å være med på et sånt lag.

Da Fædrelandsvennen snakket med Hushovd for noen uker siden, sa han følgende om det å starte et profflag:

— Det kunne kanskje vært noe jeg har lyst til senere, men ikke slik jeg har det nå, sier han.

Les mer om

  1. Thor Hushovd