Politisersjanten: - Skulle ønske jeg kunne møtt Alexander Dale Oen

<p><strong>FLAGSTAFF (<a href="http://sport.bt.no/" target="_blank">bt.no</a>):</strong> Politisersjanten i Flagstaff så opp til idrettshelten fra Norge.</p>

politi usa
  • Silje Katrine Sviggum

Idrettsforbilder som Alexander Dale Oen kan endre liv, mener informasjonsansvarlig James A. Jackson i Flagstaff-politiet. Hans egen familie består av narkoselgere og drapsmenn.

Onsdag ble den midlertidig obduksjonsrapporten offentliggjort av Coconino County Medical Examiner’s Office. Her fremgår det at ingen anatomiske skader eller årsaker er funnet.

Neste skritt er derfor mer omfattende tester for å finne ut grunnen til at Alexander Dale Oens falt om i dusjen og ble funnet liggende over kanten til badekaret på hotellet Embassy Suites mandag kveld, lokal tid.

Sersjant James Jackson er Flagstaff-politiets pressetalsmann i forbindelse med Oens dødsfall.

— Dette er det første høyprofilerte idrettsstjernedødsfallet vi har her i Flagstaff. Det har vært vekker. Jeg visste hvem Alexander Dale Oen var, for jeg liker sport og har sett ham svømme på tv. Jeg skulle ønske jeg kunne møtt ham, men jeg visste ikke at han trente her i ukevis hvert eneste år, sier Jackson alvorlig til bt.no.

Fattigdom med utsikt

«Powerty with a view» kaller innbyggerne i Flagstaff hjembyen sin. Fattigdom med utsikt. Flagstaff er siste stopp før turistattraksjonen Grand Canyon og en fjellby med høy levekostnad og i overkant av 65 000 innbyggere. Her, på rom 217 på Embassy Suites, døde OL-vinneren brått og uventet under det årlige høydetreningsoppholdet. I Flagstaff ligger Wall Aquatic Center der han tok sine siste svømmetak. Her er også sykeshuet der han ble fraktet.

På den første pressekonferansen med landslaglege Ola Rønen og trener Petter Løvberg etter dødsfallet, ble det formidlet at det absolutt ikke var tegn til noe galt. I rapporten fra Flagstaff-politiet fremgår det derimot at Alexanders romkamerater beskrev ham som en kar med vanligvis høyt energinivå – men at han samme kvelden som dødsfallet skjedde virket «apatisk» eller «sløv». Han skal også ha klaget over at han frøs, noe som fikk ham til å hoppe i dusjen rundt klokken 19.35, lokal tid, i håp om å gjenvinne varmen.

Etter 25 til 30 minutter, reagerte romkameratene på at Dale Oen hadde dusjet så lenge. De hadde inntil da sittet og snakket sammen og sett på tv på rommet.

- Dirket opp låsen

— En av dem banket da på baderomsdøren. Da han ikke fikk svar etter kraftig banking ved hjelp av skaftet på en kniv, brukte han kniven til å dirke opp låsen. Da han kom inn, så han at Dale Oen hadde falt ut av badekaret og lå over kanten, skriver den ene av de to politifolkene som har utformet rapporten.

Lagkameraten som dirket seg inn skal ifølge rapporten ha blitt for å hjelpe, mens den andre gikk for å finne landslagslege Ola Rønsen.

— Det ble gjort forsøk på gjenoppliving. Fysioterapeuten kom til stedet og forklarte at han hadde behandlet Dale Oen i 15-30 minutter før han gikk til rommet sitt, heter det i politirapporten.

(Artikkelen fortsetter)

svp://101889?view=ap

Petter Løvberg, svømmetrener på Gardermoen VIDEO: Reaksjoner landslagssjef Petter Løvberg. (Foto: Arild Sandven)

Berørte folk

— Det er en tragedie. Han virker som en type mann jeg trekkes mot og har som venner. Min egen familie består av narkotikaselgere og drapsmenn. Min mor skjøt en av sine ektemenn. Jeg er den eneste som tok utdannelse og ble politi, forteller James A. Jackson.

Bruddet med familietradisjonen og at han var uklassifiserbar med sin afroamerikanske, meksikanske og indianske opprinnelse, gjorde Jackson til en outsider. Han ble far som 14-åring.

— Det reddet meg. Jeg skjønte at jeg måtte være en familiemann for mine barn, gå på skolen, bli noe. Jeg forstår det som at Alexander verken drakk eller tok rusmidler og at han var en fin kar. Slike forbilder kan endre liv, mener Jackson.

— Det er mange folk som reiser gjennom Flagstaff, vi har noen internasjonale dødsfall årlig. Men dette er en tragedie. Jeg er trist for at jeg ikke får møte ham.

(Artikkelen fortsetter)

VIDEO: Flagstaff-politiet har frigjort lydlogg etter Alexander Dale Oens dødsfall. Hør 911-samtalen i videovinduet ovenfor.