Sport

Den prikkete afrikaner

Edvald Boasson Hagens lagkamerat ble historisk på dagens etappe

HISTORISK: Daniel Teklehaimanot er den første afrikaner med klatretrøya i Tour de France.
  • Torgrim Gotland Bakke

Det har vært dager med mange «første-øyeblikk» for afrikansk sykkelsport. Den første dagen i årets Tour de France var første gang både et afrikansk lag og en svart afrikaner deltok i det store etapperittet. I dag kom nok en milepæl.

Daniel Teklahaimanto overtok ledelsen i konkurransen om klatretrøya og kunne ikle seg den prikkete trøya som første afrikaner etter dagens etappe. Eritreeren ble også den første svarte afrikaner i Tour de France da han åpnet Tour de France på lørdag som den første rytteren ut på tempoetappen.

— Vårt mål dette året er å gjøre et inntrykk, å kjøre aggresivt og være synlige. Vi må ta små biter av kaka, sa lagets tyske sportsdirektør Jens Zemke til Reuters før Tour de France om MTN-Qhubekas ambisjoner.

— Hvis du ser på de 21 etappene, er det kanskje fire eller fem hvor de minste lagene kan komme med i et brudd som holder helt inn. Men målet vårt er en etappeseier, sier sportsdirektøren.

Drømmen er virkelighet

26-åringen sikret seg trøya da han var først over den siste bakkespurten på dagens etappe. Etter han passerte streken, så han inn i kamera og ga TV-seerne tommelen opp. Og på podiet etter etappen, var eritreeren et eneste stort smil.

Og det var ikke veldig overraskende. Teklehaimanot vant klatretrøya i Criterium du Dauphine i juni,et viktig oppkjøringsritt til Tour de France.

Og Teklehaimanot er ikke den eneste afrikaneren på laget med klatreferdigheter. 23-åringen Louis Meintjes fra Sør-Afrika er en lovende klatrer med en 11.-plass i årets Liege-Bastogne-Liege.

— Hva de kan oppnå? Drømmen deres er allerede virkelighet, drømmen om å ta del i verdens største sykkelritt. Nå må vi bare finne en strategi for å hjelpe dem, sier Zemke.

Etappeseiere og gul trøye

HISTORISK 2: Daryl Impey i den gule ledertrøya

Med klatretrøya i boks, føyer Teklehaimanot seg inn i en eksklusiv gruppe av afrikanske syklister i Tour de France. Kontinetets første etappeseier kom tilbake i 1950. Da vant Marcel Molinès fra Algerie den 13. etappen. Den neste etappeseieren kom nesten 60 år etter da Robbie Hunter vant en spurtetappe i 2007. Sør-Afrikaneren syklet for Barloworld, som hadde Sør-Afrikansk sponsor, men var registrert som et britisk lag.Og i 2011 kunne en afrikaner for første gang ikle seg den gule ledertrøyen. ORICA GreenEDGE vant lagtempoen på den femte etappen, og dagen etter overtok Daryl Impey, også han fra Sør-Afrika, sammenlagtledelsen fra lagkamerat Simon Gerrans.

— Dette er en spesiell dag. En drøm går i oppfyllelse for meg og hele Sør-Afrika, sa Impey etter etappen.

Les også

  1. Nå kommer Kristoffs største mulighet

  2. Froome og Nibali i møte etter massevelt

  3. Sammenlagtlederen har brukket kragebeinet

Les mer om

  1. Tour de France
  2. Sykkelritt