Sport

Tommy Urhaug er idrettsgallaens prisgrossist

— Det er alltid like gjevt å bli nominert, sier bordtennis-esset fra Radøy.

GJENGANGER: Tommy Urhaug er nok en gang nominert til en hederspris på idrettsgallaen.
  • Magnar Taule

Knapt noen er blitt nominert så ofte til hederspris på idrettens gallaforestilling som Paralympics-helten fra Manger.

Hele fem ganger har 34-åringen vunnet prisen som årets mannlige funksjonshemmede utøver, og mer enn dobbelt så mange ganger har han vært blant de tre nominerte.

Får tøff kamp

Til lørdagens tv-sendte gallakveld er han også denne gangen blant dem som er valgt ut. Nå skal han kjempe mot Bjørnar Erikstad, som tok sølv i VM i seiling, og Nils-Erik Ulset, som vant sølv i skiskyting i Paralympics. Selv har han VM-bronse i bordtennis fra Kina i september.

— Det skal holde hardt å vinne i år, tror han.

— Det er sterke konkurrenter som har gjort store prestasjoner. Men det spørs litt hvordan juryen tenker og vurderer. Bordtennis er jo en av de store idrettene på verdensbasis. Men jeg vil nok bli veldig overrasket om mitt navn blir ropt opp som vinner i år, sier Tommy Urhaug.

Les også

Disse er nominert til Idrettsgallaen 2015

Er kommet ut av tellingen

Han gikk til topps i kåringen både i 2013 og 2014. I tillegg vant han i 2003, 2007 og 2008. Når det kommer til antall nominasjoner er det ikke mange som slår ham, og han må ærlig innrømme at han har kommet litt ut av tellingen.

— Jeg tør ikke si det helt eksakt, men jeg tror jeg har vært blant de nominerte alle år siden 2003 – med to unntak. I 2004 fikk jeg bare femteplass i OL i Aten, og i 2009 ble jeg innlagt på sykehus med blindtarmsbetennelse dagen før EM skulle starte. Så disse årene nådde jeg ikke opp. Frem til 2013 var jo prisen for årets funksjonshemmede utøver også sammenslått for menn og kvinner, så det var tøffere både å bli nominert og å vinne, forteller Urhaug.

— Hvilken av prisene du har vunnet vil du rangere høyest?

— Alle prisene er gjeve på hver sin måte. Og noen er du mer forberedt på enn andre – som den jeg fikk i 2013 etter å ha tatt gull i Paralympics i London. Men den første er vel kanskje den gjeveste. Den fikk jeg etter å ha vunnet to VM-gull i Taiwan i 2002, svarer han.

Les også

Endelig fikk Urhaug prisen han fortjente

Marthinsen og Brækhus

I tillegg til Tommy Urhaug er det bare Cecilia Brækhus og Mariann Vestbøstad Marthinsen av utøvere fra Hordaland og Sogn og Fjordane som er nominert til priser i årets idrettsgalla i Hamar OL-amfi.

30-åringen fra Fitjar på Stord vant gull i langrenn i Paralympics, og er nominert til årets kvinnelige funksjonshemmede utøver sammen med Sarah Louise Rung (fire EM-gull i svømming) og Birgit Skarstein (VM-gull i roing).

-Ekstra gjevt

I likhet med Cecilia Brækhus – med sine fire VM-belter – er Marthinsen også nominert i den prestisjefylte kåringen av årets navn.

Brækhus er også nominert i åpen klasse.

Vestbøstad Marthinsen er tidligere også verdensmester i svømming, og ble i 2013 belønnet med Egebergs Ærespris – for sine prestasjoner i både sommer— og vinteridrett.

— At jeg er nominert også i klassen for årets navn er jo ekstra gjevt og en fin anerkjennelse. Det er noe jeg setter veldig stor pris på. Men der er det mange store navn og knallhard konkurranse, så det spørs om jeg når opp i det selskapet. Uansett så gleder jeg meg veldig til å være med på utdelingsseremonien, forsikrer Mariann Vestbøstad Marthinsen.

Fakta

Tommy Urhaug

Alder: 34. Bor: Manger, Radøy.

Sivil status: Gift med Gunn Christiansen Urhaug. Sammen har de datteren Øyvor (3).

Klubb: Stord.

Idrett: Rullestolbordtennis.

Meritter:

  • EM: Åtte gull i perioden 1999–2013
  • VM: Fire gull, to individuelt i 2002 og 2006, og to i lag. Ett sølv og to bronse.
  • Paralympics: Gull i London 2012, bronse i Beijing i 2008. * Årets idrettsnavn i BT 2012.

Les også

  1. - Dette er total bom og vitner om mangel på forståelse

  2. Paralympics-vinner ble glemt under prisutdeling

  3. - Ubegripelig at det kunne skje - det er tross alt beina mine