Sport

Arrangerer nytt løp i Tresse: Vil samle inn en halv million til kreftsaken

Til våren skal arrangeres Melanomløpet i Tresse. Driverne bak løpet håper å få 200 løpere til start. Overskuddet skal gå til forskning på føflekkreft.

Grunnen til at føflekkreftpasientene Kristian Øye og Ula Drobna ønsker å arrangere «Melanomløpet» i Kristiansand er å øke fokuset på forebygging på føflekkreft. Foto: Jon Berntsen Kåsa

  • Jon Berntsen Kåsa

KRISTIANSAND: – Vi ønsker å øke oppmerksomheten til føflekkreft. Norge er i verdenstoppen på forekomst og dødelighet av sykdommer. Mye kan gjøres for å snu utviklingen, og vi håper dette er et tiltak som kan bidra til det, sier Kristian Øye om hvorfor de ønsker å arrangere Melanomløpet i Tresse i mai.

Han er styremedlem i foreningen «Running For Melanoma». Øye skal arrangere løpet sammen med Tone Skajaa Rye og Ula Drobna. De har alle blitt diagnostisert med melanomkreft, også kalt føflekkreft. De mener at tiltak som gode solvaner og ved å fjerne farlige føflekker vil kunne snu utviklingen, og sende Norge ned fra verdenstoppen.

Kristian Øye fortalte til TV 2 i fjor om hvordan hans kreftsvulster krympet ved hjelp av en alternativ behandling hos et privat sykehus i Oslo etter at behandlingene fra det offentlige helsevesenet ikke fungerte.

Ula Drobna har blitt diagnostisert med føflekkreft på det fjerde stadium. I mai 2019 sto hun fram med historien sin i Fædrelandsvennen.

I mai i fjor sto Ula Drobna fram i Fædrelandsvennen og fortalte om hvor stor prisen var for å hyppige solariebesøk og timevis med soling. Kreften spredte seg fra en føflekk til den ene lungen, som måtte fjernes. Foto: Faksimile Fædrelandsvennen 22. mai 2019

Vil inspirere

Kreften spredte seg fra en føflekk til en lunge som hun måtte fjerne. Det hindrer henne ikke å løpe Melanomløpet. De håper at tanken på at hun løper med én lunge vil inspirere andre til å delta.

– Det blir en utfordring for meg. Men jeg skal prøve å løpe så godt jeg kan. Selv med kreft, og med én lunge, kan man være aktiv. Det tror jeg vil inspirere friske også, sier hun.

– Det inspirerer mange. Man får tilbakemelding om at hvis hun kan løpe med en lunge, så kan jo andre løpe med to lunger, legger Øye til.

Tone Skajaa Rye er også en av driverne bak Melanomløpet. Her fotografert under en God Helg-reportasje i mars 2018. Foto: Kjartan Bjelland

Overskuddet går til forskning

Etter løpet er arrangert, og løperne har kommet i mål skal overskuddet gå til et forskningsprosjekt og forebyggende arbeid på føflekkreft. Målet deres beskriver de som hårete. De håper å få inn opp mot en halv million. Deres utgifter skal dekkes av deltakeravgiften, mens sponsorer og pengegaver står for mesteparten av overskuddet.

– Det er mer snakk om hvor mye det blir, sier Øye om overskuddet fra Melanomløpet som skal gå til forskningsprosjekter til føflekkreft. Foto: Jon Berntsen Kåsa

– Vi har allerede fått noen sponsorer, så det er mer snakk om hvor mye det blir. En plass mellom 100.000 og 500.000 tusen kan det jo bli. Det er mange gode forskningsprosjekt som trenger finansiering. Det konkrete forskningsprosjektet har vi ikke bestemt oss for enda, sier Øye.

De håper at flere hundre løpere under løpet. Får de 200–300 deltakere, er de godt fornøyd, sier de.

Les mer om

  1. Forskning
  2. Kreft
  3. Fædrelandsvennen