Sport

Brækhus overrasket over bokse-nei

<p>Cecilia Brækhus synes det er rart at Stortinget stemmer imot å endre loven om proffboksing, når Idrettsforbundet ønsker det.</p>

Herning, Danmark 20120602. Trener Georg Bramowski teiper hendene til Cecilia Brækhus før hun skal ut i ringen mot Jessica Balogun fra Tyskland lørdag kveld.Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
  • Silje Dyregrov

Nylig ble det kjent at Stortinget sier nei til å endre loven om proffboksing i Norge, til tross for at Norges idrettsforbund tidligere i vår anmodet om det.

  • LES OGSÅ: Stortinget sier fortsatt nei til proffboksing

Cecilia Brækhus synes det er rart at Stortinget ikke tar hensyn til Idrettsforbundet.

— Det var litt overraskende, det må jeg innrømme. Vi fikk inntrykk av at de ville følge Idrettsforbundet, og at det skulle tippe vektskålen den veien , sier Brækhus til bt.no.

Hun får støtte fra idrettsbyråd i Bergen, Gunnar Bakke (Frp).

— Jeg synes at det er trist at flertallet på Stortinget ikke tar inn over seg at vi faktisk lever i 2012. Proffboksing er en stor og seriøs idrett på verdensbasis, som de siste år har hatt et sterk fokus på sikkerhet. Når idretten selv ønsker å oppheve dette forbudet, som vi forøvrig er alene om å ha sammen med Nord-Korea og Cuba, og Norge har idrettsutøvere på absolutt toppnivå i verden, så er dette et signal som Stortinget og regjeringen må ta inn over seg, mener den tidligere bergensordføreren.

(Artikkelen fortsetter)

VIL HA VEKK FORBUD: Gunnar Bakke mener det er på høy tid at forbudet mot proffboksing i Norge forsvinner (Foto: Sean Meling Murray).

Vil utrede

Det er i hovedsak regjeringspartiene som har gått imot å endre loven. Men ettersom flere AP-representanter tidligere har gjort det klart at de vil støtte seg til en eventuell instilling fra Idrettsforbundet, trodde mange at loven fra 1981 ville bli endret. Slik gikk det ikke. Istedet går Stortinget inn for å utrede saken videre.

— Vi vil sette i gang en utredning av de juridiske konsekvensene av spørsmålet om lov om forbud om profesjonell boksing kan oppheves og at alle kampaktiviteter som tillater knockout – inkludert profesjonell boksing – blir vurdert likt og etter samme lov. Samtidig vil vi også gjennomgå foreliggende medisinske rapporter. Idretten har foreslått å endre regelverket slik at boksing får samme lovverk som andre kampsporter som tillater knockout, sier statssekretær for kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap), Mina Gerhardsen til bt.no.

- Hvorfor sier dere nei til proffboksing når Idrettsforbundet har anmodet om det motsatte?

— Vi ønsker nå å utrede de lovmessige konsekvenser. Det er viktig å gjøre dette grundig, sier Gerhardsen.

- Men dere har vel tidligere gitt uttrykk for at dere vil følge Idrettsforbundets henstilling?

— Ved å utrede dette videre, tar vi idretten på alvor. Vi kunne valgt å ikke gjøre noe.

- Kan du si noe om utvalgets sammensetning og tidsperspektiv?

— Så langt har vi ikke kommet. Vi jobber med å lage et mandat for å se på hvordan det skal være, sier statssekretæren.

(Artikkelen fortsetter)

VIL UTREDE: Mina Gerhardsen mener saken om proffboksing i Norge bør utredes videre (Foto: Scanpix).

Kritisk til å sette ned utvalg

Gunnar Bakke er kritisk til Stortingets håndtering av saken.

— Spørsmålet er hvor lang tid vi skal bruke på å «vurdere» og «nedsette utvalg» før vi kommer oss videre og får fjernet en lov som definerer noen av beste våre toppidrettsutøvere kriminelle , sier idrettsbyråden.

Han mener boksing som idrett har blitt langt sikrere de siste årene, og mener det er absurd at det skal være et forbud.

— For meg er det viktig å poengtere at proffboksing er en idrett som har stort fokus på sikkerhet og medisinskfaglig oppfølging. Det er ingen andre idretter som har legeundersøkelse før, under og etter en kamp. Selvfølgelig forekommer det skader, men skader opplever vi i alle fysiske idretter, mener Bakke.

Drøm å bokse i Norge

Cecilia Brækhus har base i Tyskland, og må bokse alle sine kamper utenfor Norge. Drømmen er å bokse på hjemmebane før hun legger opp.

— For meg forandrer ikke dette noe. Jeg har holdt på sånn de siste årene, og er forberedt på å gjøre det ut karrieren. Men det hadde vært en drøm å kunne bokse på hjemmebane en gang, sier Team Sauerland-bokseren.

Men veien dit er lang. Det er nemlig ikke slik at hun automatisk får bokse i Norge om forbudet mot proffboksing oppheves. Da vil nemlig den særnorske «knockoutloven» gjelde, og den inneholder en del svært strenge forskrifter som krever regelendringer.

— Det vil helt sikkert ikke være enkelt å få disse store forbundene til å forandre regelverket sitt for at Brækhus skal få bokse tittelkamper i Norge, men det har heller ikke vært hovedfokuset vårt, når vi går inn for å oppheve loven som forbyr proffboksing, har idrettspresident Børre Rognlien tidligere uttalt til NTB.

— Jeg har vel ikke egentlig satt noen eksakt dato for når jeg skal gi meg med boksingen. Men om jeg skal få bokset på hjemmebane, så må det begynne å skje noe nå, sier Brækhus.

Fakta/Proffboksing i Norge

  • Forbundet mot proffboksing ble innført i 1981. Cirka 20 år senere kom den såkalte «knockoutloven», som regulerer alle kampidretter som tillater knockout.
  • Denne loven regulerer bruk av hjelm, medisinske kontroller, karantenebestemmelser, antall runder som er tillatt samt vekt og størrelse på hanskene som brukes, for å nevne noe. Det er også et krav i denne loven at de nasjonale forbundene utsteder nødvendige lisenser.
  • Idrettsforbundet går inn for å få opphevet loven som forbyr proffboksing
  • Stortinget har foreløpig sagt nei til å oppheve loven, men vil nå sette ned et utvalg som skal se på saken

Les mer om

  1. Boksing