Stjal ideen fra England - nå starter verdens villeste hoppkonkurranse i Norge

Ingen vet om skihopperne vil komme til finalen som slakt, for det er aldri noen som har vært utsatt for et lignende trøkk.

Anders Fannemel i et speilbilde av seg selv på trening under VM i Lahti. Nå er det alvor i Raw Air.
  • Mette Bugge
    Mette Bugge

Landslagstrener Alexander Stöckl er like spent som alle andre før verdenseliten fredag kveld tar i bruk Holmenkollen.

Da starter nyvinningen Raw Air, som av eksperter kalles brutalt. Andre sier at det er den villeste konkurransen i hopphistorien. For riktignok er også den tysk østerrikske hoppuken en utfordring fordi alle hopp teller, men i Norge teller også kvalifiseringen i fire bakker. Det betyr 16 hopp.

I ti dager på rad skal hoppere fra 16 nasjoner prestere på topp for å kunne vinne totalt. Det byr på den største utfordringen en hopper noen gang har stått overfor, og det skjer Holmenkollen, Lillehammer, Trondheim og avslutning med skiflyvning i Vikersund.

Konkurransen teller fra fredag kveld. Da inntar verdens beste hoppere Holmenkollen. I ti dager fremover blir det fullt trøkk.

Når skihopperne, som i verdens største bakke i Vikersund må satse i over 100 km/t, vet de fleste hva som kan skje hvis deltagerne ikke er helt på hugget.

– Det hopperne skal igjennom er en påkjenning ikke bare for kroppen, men også hodet, sier Alexander Stöckl, som legger til:

– Det kan ende med at de er helt utladet til avslutningen i Vikersund.

Les også

Skiforbundet fortsetter å støtte Johaug økonomisk

Dette var en ettertraktet mulighet

Samtidig er både han og hopperne glade for at Norge har tatt initiativ til, og fått aksept for, noe helt nytt

For da trioen Clas Brede Bråthen, Arne Åbråten og Walter Hofer satte seg sammen i Oberstdorf for et drøyt år siden for å finne ut hva som kan være et nytt og spennende steg for denne vinteridretten, ble Raw Air en realitet.

Hofer er renndirektøren for hopp i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Han er alltid opptatt av at denne idretten skal være på offensiven, i likhet med sportssjef Bråthen og hoppkomitémedlem Åbråten.

Les også

Slik blir hopperne passet på for å unngå skader

Tom Hilde (t.v.) får sjansen i Raw Air. Han ønsker å gripe den begjærlig, for å bli blant Alexander Stöckls foretrukne hoppere fremover.

– Vi diskuterte hva som var de største «happeningene» innen ulike idretter, og hva de har til felles. Da endte vi opp med å se på Wimbledon i Tennis, British Open i golf og ulike mesterskap, for å nevne noe. Trenden viser at idrett som går over flere dager med en vinner til slutt, får mye større oppmerksomhet enn en enkelt begivenhet, sier sportssjefen.

De tre fant inspirasjon i de store turneringene i England, som har fått slik status.

Måtte sikre Norges fremtid som arrangør

Bråthen sier at han og flere har vært litt urolige og opptatte av om det i fremtiden ville være mulig å opprettholde alle de verdenscuprennene Norge har hatt i en tid da flere nasjoner ønsker slike renn, og der sesongen er relativt kort.

Landslagssjef Stöckl sier at det også var viktig å fylle det tomrommet som har vært mellom et mesterskap, som VM i år, og Planica.

– Jeg er overbevist om at dette kan bli en turnering som på en god måte opprettholder interessen for idretten vår, sier 43-åringen.

Og interessen, før de aktive har foretatt et eneste tellende hopp, er stor. Det er nysgjerrighet rundt opplegget, som skille seg ut på mange måter:

– Her er det mye som står på spill, også med de høyeste pengepremiene som noen gang har vært utdelt. Den som vinner kan fort stikke av gårde med 1 million kroner i premiepenger. En turnering over flere dager med avslutning i skiflyvning, har heller aldri vært arrangert før. Og dessuten skal det reises over lengre distanser som også er noe helt nytt, opplyser Bråthen.

Han mener alle disse elementene er med på å gjøre Raw Air til den mest intense og krevende turneringen i skihopping noensinne.

– Og kanskje i all vintersport.

Les også

Voldgiftsretten i Sveits har innledet saken mot Johaug: - FIS ønsker strengere straff


Om å gjøre å komme med på laget

Det Stöckl kommer til å få litt hodepine av er hvem han skal velge ut til de to lagkonkurransene i Holmenkollen og Vikersund. Allerede foran lørdagens renn må han velge ut fire hoppere til den oppgaven, i en gruppe på syv (se fakta) der fem-seks av dem kunne vært gode nok til å ta en slik plass.

Og nettopp dette med lagkonkurranse, kan sees på som et minus for de hopperne som ikke kommer med der. For da har de heller ingen mulighet i sammendraget. Hoppere fra de store nasjonene kan bli hardt rammet, hvis de settes på sidelinjen. Tar man ut feil person kan de være ute allerede før turneringen har kommet ordentlig i gang.

– Samtidig føler vi at lagkonkurranse er en naturlig del av idretten vår, og den gjør det jo også svært spennende, sier Bråthen.

Det siste kan landslagstreneren underskrive på. For i avslutningen i lagkonkurransen i stor bakke i VM i Lahti, hadde Stöckl det vondt underveis.

Sølvet gjorde susen. Denne VM-kvartetten blir alle å finne i Raw Air. Daniel-André Tande, Johann Forfang, Andreas Stjernen og Anders Fannemel.
Les også

Nekter å bli omtalt som legende:–Jeg er ikke død!

Fra helvete til himmel

Østerrikeren tør knapt tenke på berg-og-dal-banen han var igjennom. Da Anders Fannemel nærmest landet på kulen i sitt siste hopp, var alt svart.

– Jeg tenkte–hvordan skal jeg forklare dette? Jeg ble frustrert, fordi vi hadde gjort en bra jobb. De siste ukene før VM var vi veldig effektive. Vi stilte med et lag som var i stand til å ta medalje.

Det ble sølv. Plutselig hadde Johann Forfang hoppet 138 meter og ned til ny bakkerekord.

– Det gikk fra null til alt, husker Stöckl der han befinner seg i Holmenkollen, og med en helt annen godfølelse i kroppen. Den eneste medaljen fra VM kom som en åpenbaring.

– Den gjorde at hopperne starter i Raw Air med en helt annen selvtillit, sier sjefen for et av verdens beste hopplandslag.

PS. Den første tellende kvalifiseringen starter kl. 17.00 fredag, også på NRK.