Sport

Kristoff om knuffing, velt og spurtkamp: – Det er blitt mer brutalt for hvert år

«Alle» vil sitte i front av feltet på oppløpet. Da går det som med Mark Cavendish. Men Alexander Kristoff (30) frykter ikke for liv og helse.

Ben Swift fra Storbritannia (UAE Team Emirates, i midten bak), Mark Cavendish fra Isle of Man (Team Dimension Data, skjult til venstre) og flere ryttere velter stygt på oppløpet under den 207,5 km lange fjerde etappen i Tour de France tirsdag. Alexander Kristoff (i forgrunnen til venstre) kom til slutt på 2.-plass.
  • Kjetil Flygind
  • Kurt B. M. Haugli
    Journalist

VITTEL/OSLO: Bursdagsbarnet Alexander Kristoff feiret 30-årsdagen med å tråkke seg gjennom 160,5 kilometer på den femte etappen i Tour de France.

Den store snakkisen i Frankrike før starten i Vittel var den kaotiske og dramatiske innspurten i Vittel tirsdag. Hvor Mark Cavendish smalt i bakken og kræsjet ut av Tour de France, mens Peter Sagan ble kastet ut av hele rittet for å ha forårsaket spurtrivalens velt.

En som fikk en solid omgang med juling, var Ben Swift (29). Briten fra UAE Emirates-laget stupte på hodet over sykkelen som følge av Cavendish’ velt.

– Jeg har litt vondt, men det så verre ut enn det egentlig var, sa Swift til Aftenposten dagen derpå.

Forslått, men ved godt mot, startet han på onsdagens etappe.

– Dette er en farlig sport. Vi risikerer mye, ikke bare i spurten, men hele tiden, egentlig. Alt kan skje. Det er trafikkøyer, steiner og grus i veibanen, det går fort og vi har minimalt med beskyttelse, sier Swift.

Kristoff: Det er blitt verre

Alexander Kristoff sier det har hardnet til i front av feltet når rytterne nærmer seg mål.

– Det har blitt verre og verre for hvert år, føler jeg. Det blir flere spurtere og en hardere kamp. I tillegg blander sammenlagtrytterne seg inn, da blir det mye folk på smale veier. Da blir det som det blir, sier Kristoff til Aftenposten.

Flere er villige til å ta større sjanser, tøye strikken enda litt lenger og ofre alt for å kjempe om seieren.

Alexander Kristoff (bak) ser Arnaud Démare fra Frankrike vinne tirsdagens etappe etter den dramatiske innspurten.

– Jeg synes det var vanskelig å spurte før, men da hadde jeg heller ingen respekt i feltet. Sånn sett er det ikke blitt verre for meg personlig sammenlignet med før. Men når man ser bildene, så ser man hvor hard kampen er. Før var det kanskje fire-fem som spurtet, i dag er det 15. Da sier det seg selv at det er farligere, sier Katjusja-rytteren.

Han ble nummer tre på tirsdagens dramatiske etappe, men ble flyttet opp til annenplass etter at Peter Sagan ble sendt hjem.

Selv om nordmannen er 30 år og har kone og to barn hjemme, er han ikke redd for konsekvensene av en mulig velt på oppløpet.

– Det er ikke så mye man kan treffe på oppløpet. Det er barrièrene, men det er ikke livsfarlig. Man kan knekke noe, som i og for seg er farlig nok, men som regel går det ikke på livet løs. Mer på helsen løs, sier Kristoff.

– Det kan være mer farlig i en utforkjøring hvor du kanskje må kjøre maks ned et fjell, for eksempel. Men jeg prøver ikke å tenke på det. For gjør du det, har du tapt. Jeg prøver bare å konsentrere meg om å gjøre det jeg skal.

Mark Cavendish pådro seg brudd i skulderen i det voldsomme fallet i innspurten tirsdag.

Hushovd: – Var redd

Norges beste syklist gjennom tidene, Thor Hushovd (39), slo gjennom nettopp som en god spurter. Det ble starten på et langt, innholdsrikt og suksessfullt proffliv for klubber som Crédit Agricole, Cervélo TestTeam, Garmin-Cervelo og BMC

Han vet godt hva en spurt handler om og ikke minst hva som kan bli konsekvensene. «Oksen fra Grimstad», som var kallenavnet til verdensmesteren fra 2010, pådro seg et stygt kutt på armen i spurten på en etappe inn til Strasbourg i 2006. Hushovd gikk i bakken under en spurt og ble liggende med trøyen full av blod.

De mer intense og nådeløse spurtene var også noe av grunnen til at 39-åringen etter hvert endret seg til å bli mer en klassikerrytter enn en ren spurter. Han orket ikke bli med på det voldsomme jaget før målstreken.

Thor Hushovd gikk i bakken under en spurt i Strasbourg i 2006. Han orket ikke være med på spurtkampen etter hvert som han ble eldre.

Tankene kretset stadig oftere innom familien hjemme enn på kampen om å brøyte seg vei til mål først.

– Jeg vil ikke være spurter mer, det er for farlig. Det kommer yngre ryttere som er villere, mer «gale», og jeg var redd. Jeg mistet den fighten man må ha for å være med og kjempe, har Hushovd uttalt.

Edvald: Kan ogspå snuble ned trappen hjemme

Edvald Boasson Hagen prøver å minimere risikoen når det drar seg mot massespurt.

– Det er alltid en kamp, og alle er ekstra tente i Tour de France. Den spurtkampen starter lenge før oppløpet. Det er en sjanse å ta å være en del av en spurt uansett hvor man sitter. Det er alltid en risiko, sier Dimension Data-rytteren.

– Tar du selv stor risiko når du spurter?

– Jeg prøver å ta minst mulig sjanser. Men man må alltid risikere for å få den plassen man ønsker. Det er en del av det.

– Er det verdt å risikere liv og helse?

– Man kan snuble ned trappen hjemme også, så man kan ikke tenke sånn.

Her går Mark Cavendish (t.v.) i gjerdet etter møtet med Peter Sagan.

Nytt av året i Touren er en regel som sier at de som kommer i mål tre sekunder bak vinneren, også får samme tid. Målet er at blant annet sammenlagtrytterne, som kanskje ikke er så vant til å spurte inne på oppløpet, ikke skal trenge å sitte med helt i front i frykt for å tape tid.

Det er få som mener denne regelen har særlig verdi.

I 2014 gikk det galt under innspurten av første etappe i Tour de France. Den gikk i Harrogate i England. Like bak en av dem som falt, kom Alexander Kristoff (i rød trøye).

Cavendish-sjef: Ikke verdt å ofre livet

Boasson Hagens sjef, Douglas Ryder, må bare konstatere at Mark Cavendish er ute av årets sykkelfest. Boassons lagkompis var sjanseløs inne ved gjerdet i duell med Sagan.

– Jeg er bare trist. Trist på Marks vegne, men også fordi to store ryttere er ute av rittet. Regler er én ting, men dette går mer på respekt for rytternes sikkerhet. Rytterne må beskyttes. Det er press om å levere, noen kjører for nye kontrakter, man vil vinne. Sikkerhet må være førsteprioritet. Hva hadde skjedd om Mark hadde brukket nakken i den kræsjet? Ulykker skjer, og ingen vil andre noe vondt. Og det er ikke verdt å ofre livet for dette, sier Ryder til Aftenposten.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor hardhausene i Tour de France hylles:

Les mer om

  1. Tour de France
  2. Sykling
  3. Thor Hushovd
  4. Alexander Kristoff
  5. Edvald Boasson-Hagen