Sport

- Bryr meg ikke om lønna

Vegard Breen har signert to års proffkontrakt med belgiske Lotto-Belisol.

NY TRØYE: Neste sesong skal Vegard Breen sykle med André Greipel i Lotto Belisol.
  • Kjetil Flygind
TAKK OG FARVEL: Vegard Breen gratuleres med proffkontrakten av sin nåværende sportsdirektør, Gino van Oudenhove.

HØVIK: Tirsdag var det en stolt Vegard Breen (23) som kunne fortelle at han fra neste sesong fortsetter sykkelkarrieren i belgiske Lotto Belisol.

Joker Merida-rytteren signerte nylig en toårskontrakt med profflaget, og han slutter seg til sine nye lagkamerater i løpet av desember.

Nå som proffdrømmen går i oppfyllelse er Nannestad-gutten forberedt på tøffe tak, men han er ikke i tvil om at han fortjente sjansen:

Lotto toppet ønskelisten

— Jeg har såpass stor tro på meg selv at jeg ser på denne proffsjansen som noe større enn å vinne i lotto, sier Vegard Breen og ler.

Det belgiske storlaget har vært med i sirkuset siden 1985, og har i år store ryttere som André Greipel, Jurgen Van Den Broeck og Jelle Vanendert på laget. Foran neste sesong er flere nye ryttere signert, blant dem en nordmann.

— Jeg fikk tilbudet for noen uker siden, men jeg har visst om interessen fra dem i noen måneder. Jeg har også visst ganske lenge at jeg ikke kom til å kjøre for Joker neste år. Det har vært en lang prosess. Gino (van Oudenhove, sportsdirektør i Joker Merida, red.anm.) og jeg satte oss ned og så på hvilke lag jeg kunne tenke meg å kjøre for. Da hadde jeg Lotto-Belisol på toppen av den listen. Så var det dialog mellom dem og Gino og agenten min. Da de ville ha meg var det ikke noe å lure på, forteller Breen.

- Hva er så spesielt med Lotto-laget?

— Det er mange ting. De har en fin sammensetning av ryttere. De har store stjerner, de har lange tradisjoner på øverste nivå og det forventes ikke at jeg skal komme inn der og levere resultater med en gang, de har store ryttere som tar av for det presset. Men innimellom får jeg nok sjansen til å være med i noen av de store rittene – da for å lære. Jeg vil nok være en del av B-programmet i Lotto til å begynne med, men jeg vil uansett få kjørt sammen med alle rytterne. Og da vil jeg nok også få være med på å vinne sykkelritt, og det er en viktig lærdom og erfaring hvis man en dag skal kunne kjempe om å vinne de samme rittene selv.

Breen beskriver seg selv som en rytter som er best i krevende terreng. Opp og ned, sidevind, rett og slett sykkelritt hvor man må grave dypt for å få et resultat.

- Alt ligger i mine hender

Tidligere i sommer vant Breen den 4. etappen av Ronde de l'Oise og rittet sammenlagt. Det hjelper på når man er på terskelen til en profftilværelse.

— Proffnåløyet var trangere enn jeg hadde trodd for fire år siden da jeg kom hit til Joker. Og skal man komme seg videre må man ha resultater slik poengsystemet er bygget opp. Jeg er ikke en type som vinner mange sykkelritt, men jeg har vunnet ritt hvert år de tre siste årene, det er en bra egenskap å ha med seg, fortsetter 23-åringen.

- Som fersk sykkelproff blir du vel også millionær?

— Hehe. Nei, jeg blir ikke det. Da tilbudet kom brydde jeg meg ikke om lønnen. For meg har ikke det så mye å si. Bare det å få muligheten er stort, nå ligger alt i mine hender, jeg kan styre alt selv hvis jeg presterer, sier Breen.

Men han vet at det blir tøffe tak.

— Jada, det blir tøft i starten. Jeg forventer at mitt første møte med et rent World Tour-felt blir beintøft, kanskje jeg blir kjørt i senk også, men jeg vet av erfaringene mine fra Joker at det er slike ting som gjør deg sterkere.

Ser til Spania

Når årets sesong er over vil Breen reise til Spania for å jakte et nytt sted å bo. Planen er å finne seg et tilholdssted i Girona i Spania. Det er et populært sted for syklister grunnet sitt ideelle klima på vinteren.

23-åringen har allerede rukket å begynne å drømme om sin tilværelse i Lotto-laget.

— Jeg har allerede begynt å drømme om å lede et opptrekk for André Greipel, ja. Det hadde vært kult. Det er litt av de oppgavene jeg har hatt på Joker også. Jeg håper og tror jeg kan være god nok for å få være en del av et opptrekkstog i Lotto også.

Men hvis du tror Vegard Breen nå drømmer om å prege norske TV-sendinger fra Tour de France må du tro om igjen.

— Mange spør om Tour de France. Det er så stort i Norge, så jeg har forståelse for det. Men jeg er nok ikke en rytter som kommer til å blomstre i Tour de France, uansett hvor god jeg kommer til å bli. Jeg vil jo være en del av det, det hadde vært gøy, og Van Den Broeck er en sammenlagtkandidat, det hadde vært stort å få være med på noe sånn. Men jeg kunne tenke meg å starte med Spania rundt av de store rittene. Det går på slutten av sesongen, da er man inne i det, sier Breen.

Får skryt av sjefen

Sportsdirektør Gino van Oudenhove er glad for at Breen nå får drømmesjansen i Lotto-Belisol.

— Det er dette vi i Joker jobber for. Helt siden vi startet i 2005 jobber vi med å få ryttere videre. Det er ikke lett, det kreves mye av både ryttere og av oss, men de gangene det lykkes er det stort,¨

- Hvorfor blir Vegard proff nå?

— Fordi han har knekt koden. Det er ikke sånn at det bare er å komme til oss, ta på Joker-drakten og sitte og vente. Man må jobbe hardt. Vegard har skjønt det og han vet hva han må gjøre, han har trent mye hjemme for å bli fysisk bedre. År etter år har han hatt nye steg, da blir man proff til slutt, sier Gino van Oudenhove.

— Jeg tror overgangen fra juniorrytter til å komme til oss på Joker var større enn overgangen fra oss til Lotto. Vegard er bevisst på hva som kreves. Han kommer til å bli kjørt av noen ganger, men så lenge han har gjort jobben før det er det i orden. Jeg tror han blir en etablert rytter ganske kjapt. Han er en lojal hjelperytter som også kan gå for egne sjanser, sier Joker Merida-direktøren.

Les mer om

  1. Sykkelritt