Sport

Testet Vuelta-formen med sju timers blodslit

Edvald Boasson Hagen testet seg gjennom en 26 mil lang treningstur tidligere i uken. Den viste at han er klar for Vuelta a España.

Edvald Boasson Hagen.
 • NTB

— Jeg ville ha en skikkelig langtur i kroppen før jeg reiste til Spania, så mandag la jeg ut på en treningstur på 26 mil. Den gjennomførte jeg i ensomhet på sju timer og 20 minutter. Det vil si at jeg hadde en gjennomsnittsfart på like i underkant av 35 km/t. Det viser at jeg er i greit slag, forteller Hagen til NTB på sin stillferdige måte.

Sky-rytteren er så å si 100 prosent klar etter skulderbruddet i Tour de France. Han gleder seg i alle fall til Vuelta a España, selv om han innrømmer at han fortsatt har litt vondt i skulderen som brakk like før mål på den 12. etappen i Touren. Da lå Hagen i god posisjon langt framme i feltet, men en velt gjorde at rittet fikk en brå slutt for ham.

— Jeg kjenner meg litt sliten innimellom, men det går fort over. Selv om jeg også har litt vondt, er det ikke verre enn at jeg kan leve med det, sier friskusen fra Rudsbygd.

Raskt tilbake

26-åringen forteller at han kom seg overraskende fort tilbake etter skaden i Touren.

— Jeg var tilbake på sykkelen etter halvannen uke, men kunne nok satt i gang enda tidligere, hvis jeg hadde satt meg på «rulla». Jeg må vel kunne si at det gikk fort å komme tilbake igjen, forteller han.

Han valgte bevisst å ta det litt med ro de første dagene etter at skaden var oppstått. Det var ingen vits i å ta noen sjanser, for sølvvinneren fra landeveis-VM i fjor har store ambisjoner også i år. Etter at han fikk Touren ødelagt, er VM det store målet.

— For meg blir det viktig å finne formen fram til VM, sier Hagen.

Friere rolle

Sergio Henao blir kaptein på Skys lag i Spania, og det er sammenlagtseieren det skal kjøres for. Men i motsetning til Touren kommer ikke Hagen til å bli kjørt fram som kun hjelperytter, selv om han er innstilt på å måtte ta ansvar som «vannbærer» innimellom han også.

— Jeg kommer til å få en friere rolle, og vet jeg kommer til å få mine sjanser på enkelte etapper, sier han.

- Har du plukket ut spesielle etapper du vet du kommer til å gå for?

— Nei, så detaljert har jeg ikke studert løypekartet ennå. Det er en vurdering vi kommer til å gjøre når jeg er på plass i Spania, men jeg må innrømme det hadde vært moro å hevde seg i Vueltaen også, sier Hagen.

Han har etappeseirer fra både Giro d'Italia og Tour de France. Målet er selvsagt å plusse på med en etappeseier i den tredje av de store Gand Tour-rittene, Vuelta a España.

Starten går kommende lørdag med en 27,4 kilometer lang tempoprolog fra Vilanova de Arousa til Sanxenxo.

Fakta om Team Sky i Vuelta a España

 • Team Sky ble etablert før 2010-sesongen
 • Sky-laget har sin base i Storbritannia
 • Hovedsponsor: BSkyB
 • Edvald Boasson Hagen er eneste aktive norske rytter i Team Sky i dag.
 • Kurt Asle Arvesen og Lars Petter Nordhaug har også kjørt aktivt for dette laget.
 • Arvesen fikk jobb som trener etter at den aktive karrieren var over.
 • Laget har vunnet sammenlagt i Tour de France både i 2012 og 2013 ved Bradley Wiggins og Christopher Froome.
 • Kjører Vuelta a España med følgende ni ryttere: Sergio Henao (25 år), Colombia, Edvald Boasson Hagen (26), Norge, Dario Cataldo (28), Italia, Vasil Kirjienka (32), Hviterussland, Christian Knees (32), Tyskland, Salvatore Puccio (23), Italia, Luke Rowe (23), Storbritannia, Rigoberto Uran (26), Colombia, Xabier Zandio (36), Spania.
 • Kaptein: Henao
 • Mål: Sammenlagtseier i Vueltaen 2013. (©NTB)

Les mer om

 1. Edvald Boasson-Hagen