Sport

Andrea Dalen har fått en utdannelse verdt én million kroner fordi hun satset på riktig idrett

Nå kan det bli plass i OL 2018 for 24-åringen.

Andrea Dalen mottar gullpucken for sesongen 2015/16 i fjor.
  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

24-åringen fra Hønefoss er landslagsspiller i ishockey. Torsdag skal hun i aksjon for Norge i den siste OL-kvalifiseringen i Sveits.

Utøverne til landslagstrener Laura Rollins vant den forrige kvalifiseringsrunden for å komme seg til Pyeongchang i 2018. Nå er det ett hinder igjen.

– Det er helt klart muligheter. Denne puljen er veldig åpen. Alle kan slå alle, sier Dalen.

Norge har da også slått motstanderne Sveits, Tsjekkia og Danmark i tur og orden.

Andrea Dalen i aksjon mot Kasakhstan.
Les også

Ishockey er ikke bare for gutta lenger: Nå inntar jentene DNB Arena

Startet opp tidlig

Dalen prøvde seg i golf, svømming, fotball, basket og dans i årenes løp, men ishockey vant hjertet. Hun ble inspirert av den eldste av to brødre, som startet på ishockeyskole i hjembyen. Der begynte søsteren også, som femåring. Klubben lot jenter og gutter få de samme mulighetene.

Andrea Dalen ble så god at hun som 16-åring flyttet til Linköping og spilte to år med LHC Elite i Riksserien, som er den øverste ligaen.

Deretter ble hun som 17-åring headhuntet av University of North Dakota med hundre prosent betalt utdannelse som ishockeyspiller. Hun dro dit i 2011 etter fullført idrettsgymnasium i Linköping.

I fire år ble det spill i ligaen som anses for verdens sterkeste, CAA div 1. Der ble hun valgt til assisterende kaptein på laget og siste året som senior også kaptein.

Trening og kamper skjedde samtidig med at hun fikk med seg en solid økonomiutdannelse.

– Den utdannelsen er verdt én million kroner, og jeg ble mye bedre som spiller i en idrett som er komplisert. Den krever fart, kondisjon og koordinasjon, for å nevne noe. Og ikke minst forståelse for spillet, legger forwarden til.

24-åringen Andrea Dalen er Norges assisterende kaptein.

Liten idrett i Norge

Ishockey på kvinnesiden er en liten idrett i Norge, med omtrent 1000 kvinnelige spillere på senior og yngresiden. I Sverige har sporten en helt annen oppslutning.

Da Dalen etter hjemkomsten fra USA fikk tilbud fra Djurgården, slo hun til.

– Men er det da mulig å hevde seg med et norsk landslag på internasjonalt nivå?

– Ja, for flesteparten av spillerne holder til i utlandet og får matching der. Landslaget er en sammensveiset gjeng som kan dra nytte av nettopp det. Vi kjenner hverandre godt.

Den yngste på laget er 16 år, de eldste har bikket 30. Norge regnes for å ha et ungt lag.

Les også

Norges største ishockeystjerne har aldri opplevd noe lignende

Vil bidra til satsing

Dalen, som har vunnet Gullpucken to ganger som beste kvinnelige spiller i Norge, er blant de mest erfarne på landslaget. Hun har også toppet målstatistikken i Sverige.

Dalen håper å kunne bidra til at kvinnene satser på hockey i hjemlandet. I Stavanger, der landslagstreneren jobber på Wang Toppidrett, er det egen hockeylinje.

Det er det eneste idrettsgymnaset som har kvinnehockey, og det har grodd frem et veldig godt miljø på jentesiden. I januar tok U18-jentene bronse i VM i Budapest.

Stavanger har i det hele tatt jobbet masse på jentesiden og det spilles en egen jenteserie i Region Vest. Dette forsøker man også nå å etablere på Region Østlandet.

A-landslaget i ishockey.

  • Hør Frode Grodås fortelle om Mesternes Mester, honning-produksjonen i hagen, Lagerbäck og nedturen med Høgmo:

Les mer om

  1. Ishockey