Sport

Utestengt russer raser: - Den som vinner er nest best

Jelena Isinbajeva er ikke nådig.

Jelena Isinbajeva har nå forlatt Russland og støttespilleren Vladimir Putin. Hun ankom mandag OL-byen for å forsøke å bli valgt inn i IOCs utøverkomite. Hun synes fortsatt at det er dypt urettferdig at hun ikke får konkurrere i Rio.
  • Kurt B.M. Haugli

Jelena Isinbajeva (34) satte sin første verdensrekord i stavhopp allerede i 2003. Hun har den gjeldende verdensrekorden (5,06 meter) og hun vant OL-gull i 2004 (Athen) og 2008 (Beijing). London-OL for fire år siden ble en gedigen nedtur. Til tross for at hun var eneren i verden ble det bare bronse.

I Rio hadde hun en plan om å revansjere seg og å vinne gull i det som antagelig ville være hennes siste OL. Så ble russiske friidrettsutøvere utestengt fra OL. Det har stavlegenden hatt vanskelig for å akseptere.

— Hva jeg kommer til å si til vinneren? At de automatisk er nest best, fortalte Jelena Isinbajeva i Rio mandag. Det hele rapportert av det statlige russiske nyhetsbyrået TASS.

Les også

Bekreftet: 271 russere får delta i OL

Vil inn i IOC

Her vinner Isinbajeva OL-gull i Beijing og setter ny verdensrekord.

Selv om russiske friidrettsutøvere er utestengt fra dette OL, er ikke Isinbajeva utestengt fra muligheten til å bli valgt inn i IOCs utøverkomite.Til tross for at hun ønsker seg en plass i IOC er hun ikke nådig i kritikken av den samme organisasjonen.

— Jeg vil aldri være enig i at jeg jeg ble utestengt fra dette OL. Det vil jeg aldri tilgi, sa hun da hun møtte mediene i Rio mandag ettermiddag.

Isinbajeva er aldri tatt for doping og har vært svært kritisk til at alle russiske friidrettsutøvere er blitt utestengt fra lekene i Rio. Hun fikk sammen med 67 andre russiske utøvere prøvd sin sak for idrettens voldgiftsrett, CAS. Men anken på avgjørelsen i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) og IOC var og ble den samme da den kom 21. juli. Russiske friidrettsutøvere forble utstengt fra OL.

Les også

Utestengt russisk stjerne reiser til Rio likevel

Nye favoritter

Isinbajeva ville ha vært en av favorittene til gullet hadde hun fått lov til å konkurrere på stadion i Rio. Hun har hoppet 4,90 i nasjonale stevner i Russland denne sesongen. Det er nest best i verden i år.

Fabiana Murer er nå gullknaidadt i stavhopp. Her med sølvmedaljen hun tok under VM i Beijing i 2015.

Bare amerikanske Sandi Morris har fløyet høyere uten å rive listen. Hun hoppet 4,93 i juli. Hun er nå favorittene i stavkonkurransen foran det store hjemmehåpet, Fabiana Murer. Murer trenes av ukraineren Vitalij Petrov som var Isinbajevas trener mellom 2005 og 2011.Petrov er også treneren til Thiago Braz som overraskende vant gullet i herrenes stavsprang mandag kveld.

Les mer om

  1. OL