Sport

Kristoffs gulldrøm ble knust. Dansk seier på VM-etappen.

Den norske medaljedrømmen brast, mens danskene kunne juble over VM-gull.

  • Kjetil Flygind

HARROGATE: Det ble en våt og dramatisk VM-avslutning i Yorkshire. Etter 260 kilometers kjøring i skikkelig ruskevær kunne Mads Pedersen juble for VM-gull etter at han slo Matteo Trentin i spurten.

Dansken så ut til å slippe teten fem kilometer fra mål, men musklene holdt helt inn.

Det ble dansk jubel i Harrogate.

Norges taktikk var klar: Alexander Kristoff skulle spurte for VM-gullet hvis feltet kom samlet til mål.

Slik gikk det ikke.

  • Vi fulgte dramaet live.

Omlag halvannen mil fra mål ble det klart at kvartetten i tet ikke ga slipp på sitt store forsprang. De norske medaljemulighetene ble begravet.

Da hadde Edvald Boasson Hagen også akkurat brutt.

Kristoff ble til slutt nummer syv.

Værkaos og endret løype

Søndagen startet dramatisk. Etter et voldsomt regnvær natt til søndag, det fortsatte også utover rittdagen, bestemte arrangøren seg for å korte ned løypen.

To bakker forsvant da snaut 25 kilometer av hovedløypen fra startbyen Leeds til målbyen Harrogate måtte legges om på grunn av oversvømmelser og vann i veibanen.

Det endret rittets dynamikk, til glede og frustrasjon i feltet. Alexander Kristoff smilte og fikk en potensielt lettere reise, mens andre ryttere hadde sett fram til en tøff runde på vei inn til Harrogate.

Inne i målbyen ble det ni runder i rundløypen i stedet for sju, totalt 126 kilometer inne i og rundt byen.

Der skapte været problemer også for TV-produksjonen. Det ble ingen helikopterbilder, og inne i målbyen tok det litt tid før motorsykkelbildene ble vist.

Sven Erik Bystrøm (t.v.) og Alexander Kristoff måtte håndtere ufyselige forhold i VM-løypen. Her er veibanen oversvømmet av vann.

Tidlig brudd

Regnet pisket ned over feltet, og enkelte steder måtte syklene fungere som brøytemaskiner der de fosset gjennom vanndammer som lå over veien.

Etter flere forsøk på å komme løs i starten, klarte en gruppe å støte seg fra i. Der satt blant andre Primoz Roglic, Magnus Cort Nielsen og Nairo Quintana.

Gruppen ledet an gjennom søkkvåte og glatte veier i Yorkshire, og ledet en stund med over fire minutter.

Inn til Harrogate ble det kjørt relativt pent og forsiktig. Men noen uhell var det. Noen veltet, en fikk en følgebil på bakhjulet og deiset i bakken, mens andre punkterte.

De norske satt godt plassert på vei inn til de ni rundløypene. Alexander Kristoff ble passet på av lagkompisene slik planen var.

Action i Harrogate

Da feltet endelig kom til rundløypen i målbyen, begynte det å skje litt.

Like før hovedfeltet passerte mål for første gang. dundret Philippe Gilbert i bakken helt inne ved gjerdet. Verdensmesteren fra 2012 fikk seg en skikkelig trøkk og fikk hjelp av de belgiske lagkompisene til å kjøre seg opp igjen til feltet.

Der satte de norske, 1 minutt og 25 sekunder bak de 11 utbryterne.

Mange ryttere takket for seg etter at de ankom Harrogate. De som ikke satt med og hadde ambisjoner, så ingen grunn til å pine seg rundt i det ufyselige været.

Danmark satte fart inne i den første hele runden i Harrogate. Alexander Kristoff satt et godt stykke tilbake i feltet da utbryterne ble slukt av et offensivt felt.

Og nå ble det kjørt hardt. Vegard Stake Laengen og Carl Fredrik Hagen, begge med hjelperytteroppgaver i det norske laget, ble skrellet av på runde to og sto senere av.

Mens Kristoff & co. satt bra med.

Finalen

Med drøyt 60 kilometer til mål støtet to ryttere seg fra hovedfeltet. Lawson Craddock fra USA og sveitseren Stefan Küng fikk et halvt minutts ledelse til resten av feltet der det roet seg litt før finalen.

Craddock forsvant, mens Küng fikk raskt dansk selskap av Mads Pedersen.

Deretter med Gianni Moscon og Matteo Trentin på hjul. Og Mike Teunissen, men han ble tidlig hektet av.

Inn mot mål, i regnskuret i England, var det trioen som kjempet.

Pedersen så ut til å slippe teten, men holdt koken helt inn til målstreken. Og tok et sterkt, dansk VM-gull i England.