Sport

- Kjente skuffelsen fra sykkelskoene opp til hjelmen

Alexander Kristoff ødela festdagen for Thor Hushovd i Tromsø da han vant siste etappe av Arctic Race.

Alexander Kristoff jubler for seier, mens Thor Hushovd skuffet innser at han må gi tapt.
  • Kjetil Flygind

TROMSØ (aftenposten.no): Etter tre dager i flott natur bleden andre utgaven av Arctic race of Norway avsluttet med seks runder inne i Tromsø, etter en rundtur utenfor byen. Og på siste runden var det Thor Hushovd som stakk fra og suste ned den siste bakken mot mål i jakt på etappeseieren og en perfekt avslutning på hans siste sykkelritt som profesjonell syklist i Norge.

Og i bunnen ledet han på sin arvtager. Men inne på oppløpet, foran flere tusen fremmøtte entusiastiske publikummere, kom Kristoff dundrende og suste forbi Hushovd og tok dermed sin andre etappeseier i rittet. Hushovd var skuffet og slo i styret.

— Man får ingenting gratis for lang og tro tjeneste, sier Hushovd til Aftenposten og flirer.

Les også

Kristoff: - Hushovd får ingenting gratis

Han ville så gjerne ta etappeseieren, men måtte se seg slått av mannen som nå overtar som Norges beste syklist når Hushovd etter VM i september parkerer sykkelen for godt.— Hadde jeg vunnet her hadde dette blitt perfekt, men slik ble det ikke. Men det var fantastisk å kjøre her i Tromsø, sier Hushovd.

Han virket rørt der han satt og snakket med pressen. Og han snakket som om det var hans siste ritt. Men det kommer noen ritt til, kanskje også VM, før det er slutt for godt.

— Jeg hadde en plan på etappen i dag. Jeg studerte hver stein og hump i veien ned den siste bakken, og det ble nesten. Jeg rakk bare å se Kristoff komme forbi meg, og da kjente jeg skuffelsen komme fra sykkelskoene og opp til hjelmen, sier Hushovd.

- Sikker på at det ville vært siste seier

Han virket nesten litt oppgitt over at Kristoff tok seieren. Men bak podiet i Tromsø var smilet tilbake.

— Dette var mitt siste løp i Norge, og det var veldig vemodig. Men samtidig var det gøy å avslutte i disse omgivelsene og med den rammen som var her. Det gjorde det veldig spesielt. Det hadde vært en perfekt avslutning på en 15 år lang karriere med seier her. Da hadde jeg fått min siste seier i karrieren, det er jeg sikker på. Men Kristoff er raskere enn meg i spurten, det visste jeg, sier Hushovd.

Alexander Kristoff hadde ikke dårlig samvittighet for å ødelegge signingsferden til den aldrende syklisten fra Grimstad.

— Nei. For han hadde ikke gitt seieren til meg, så hvorfor skulle jeg gi den til ham? I kampens hete spiller det ingen rolle om det er Thor eller noen andre som sitter foran. Da kjører man det man har. Jeg hadde lyst til å vinne, og heldigvis dro jeg det i land, sier Kristoff. Han havnet på 2. plass i sammendraget bak vinner Steven Kruijswijk. Lars Petter Nordhaug ble nummer tre. Kristoff vant poengkonkurransen med sine to etappeseirer i Arctic Race.

- Viste klasse

- Hvordan opplevde du racet ned bakken og inn mot mål?

— Thor viste sin klasse og hvor stor han er med måten han kjørte ned på. Der er det ikke mange i verden som er bedre. Jeg klarte å holde såpass følge at jeg var på skuddhold på flaten etterpå. Jeg var ikke sikker på å ta ham igjen, men jeg seig innpå. Hadde han hatt mer krefter hadde jeg nok ikke klart det. Han er den beste syklisten i norsk sykkelhistorie, sier Kristoff.

Les også

Kaggestad raser mot parkeringsvakter

Som nå tar med seg selvtillit inn i høstsesongen.— To etappeseirer her betyr mye, og jeg er glad for det.

Thor Hushovd ble hyllet på podiet med taler blant annet fra statsminister Erna Solberg. En video med karrierehøydepunktene ble vist foran folkehavet som takket ham for alle de 15 årene. Hushovd snakket også, og takket for støtten gjennom årene.

Så bar det ned til Norsk Polarinstitutt i Tromsø. Der fikk Hushovd, Kristoff og Kruijswijk leke med selene. Så holdt Hushovd en pressekonferanse hvor hans fremtidsplaner ble presentert.

Og når han parkerer sykkelen skal han jobbe for Rema 100. Sammen med Vidar Riseth, som også jobber for matvaregiganten, skal han bidra til å få sunnere og så gode produkter som mulig til forbrukerne. Blant annet skal han sykle rundt og besøke regionene Rema 1000 har butikker i.

Les mer om

  1. Alexander Kristoff
  2. Thor Hushovd