Sport

Kristoff: - Han har betydd alt for meg

<p>Alexander Kristoff berømmer stefaren etter OL-bronsen.</p>

Alexander Kristoff, left, of Norway talks to Kazakhstan's Alexandr Vinokourov after Vinokourov won the told medal in the Men's Road Cycling race at the 2012 Summer Olympics, Saturday, July 28, 2012, in London. Rigoberto Uran of Colombia took silver, with Kristoff claiming bronze. (AP Photo/Sergey Ponomarev)
  • Tor Gunnar Tollaksen

LONDON: Bak Alexander Kristoff OL-bronse ligger det haugevis med treningstimer på landeveien i og rundt Stavanger. Slit, tålmodighet, skuffelser og oppturer.

Men en ting til:

Stein Ørn.

Hjertespesialisten som gjorde sykling til sin store lidenskap. I en årrekke har han vært trener i Stavanger Sykleklubb og trent unge og lovende syklister. Men det var Alexander Kristoff som skulle ta steget helt opp.

Det norske sykkellandslagets lege har trent Alexander Kristoff helt siden familien flyttet fra Oslo til Stavanger i 1996. Stavanger-mannen jobbet i Oslo og tok med seg kona Anne Kristoff og sønnen hennes, Alexander, og flyttet hjem til Stavanger.

(Artikkelen fortsetter)

Stein Ørn gleder seg over Alexander Kristoffs medalje (Foto: Anders Minge)

Spilte først fotball

Den gang var Alexander fotballspiller i Korsvoll, og det var ingen selvfølge at han skulle begynne med sykling i Stavanger.

— Jeg begynte med fotball, men fant det lite seriøst etter hvert. Det var Stein som dro meg inn i syklingen og han er med fortsatt. Men kjører han bil, sa Kristoff til Aftenbladet like før OL.

Etter at han fikk bronsemedaljen lørdag, ble han omfavnet av en tårevåt Stein Ørn.

- Hva sa du til han?

— Jeg sa ikke så mye. Jeg så han hadde tårer i øynene og ga han en god klem.

- Hva har han betydd for karrieren din?

— Han har betydd alt for meg og har trent meg siden jeg var ni år. Hadde det ikke vært for han, er det ikke sikkert jeg ville vært syklist en gang, sier Alexander Kristoff.

- Hva ville du vært da?

— Jeg vet ikke, en 3. divisjonsfotballspiller, kanskje, sier Alexander Kristoff og ler.

Gråt av glede

Stein Ørn har hatt klokketro på Kristoff siden han begynte å dominere aldersbestemte klasser som 14-åring. I målområdet da gutten han har vært med på å dra op, sikret O L-medlaje, slet Ørn med å holde tårene tilbake.

— Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si. Det er så utrolig stort, sier Ørn.

- Er du overrasket over medaljen?

— Jeg har hele tiden vært klar over kapasiteten hans. Alexander er i kjempeform og har hatt en veldig fin utvikling. Han har tatt stegene gradvis som sykkelrytter, og i dag var timingen også helt perfekt, sier Stein Ørn.

I fjor måtte han se at en meget skuffet Alexander Kristoff ble vraket fra VM-laget, til tross for at han var Norges 3. beste rytter etter Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen. VM-løypa i København passet nemlig perfekt til Kristoff, mente Ørn, men fikk ikke gehør da Hushovd og Boasson Hagen fikk med hver sine hjelperyttere; Gabriel Rasch og Kurt Asle Arvesen.

— Egentlig er jeg litt forundret over kunnskapen blant flere sykkelinteresserte i Norge som ikke har sett kapasiteten til Kristoff før nå. Jeg har hele tiden vært klar over hva den gutten kunne få til, sier Ørn.

Han berømmer samtidig det Kristoffs russiske profflag, Katjusja, for at han og Kristoff har fått kjørt sitt treningsopplegg og tilpasset sesongplanen etter sine ønsker.

— Jeg er takknemlig for forståelsen de har hatt, sier Ørn.

WEB-TV: DETTE SA KRISTOFF OM MEDALJEAMBISJONENE FØR OL:

Les også

  1. Dag Otto: - Kristoff kunne tatt gull

  2. - Rørt og imponert av Kristoff

  3. Sykkelsjefen - Medaljen kom ikke som noe sjokk på meg

  4. Sensasjonell bronsemedalje til Alexander Kristoff

  5. NRK raser mot IOC etter sykkelsendingen

  6. Kristoff: - Jeg vet jeg kunne fått gull

  7. Kroksæter: Snart en stormakt i sykkel

  8. Kristoff kan droppe VM

Les mer om

  1. OL