Sport

Skistjernen ut mot ryktene: - Jeg måtte le

Anna Fenninger er i konflikt med eget forbund, men avviser en sensasjonell overgang til erkerivalen Sveits.

Anne Fenninge er én av alpinsportens aller største profiler.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Anna Fenninger (25) fra Østerrike er én av alpinsportens aller største stjerner, en posisjon hun befestet ved å vinne to gull og ett sølv under VM i Vail/Beaver Creek i februar.

Slik blir man folkehelt i Østerrike av, men de siste ukene har det stormet rundt Fenninger.

En konflikt mellom Fenninger og forbundet har ført til spekulasjoner om at alpinstjernen ville bytte land, men søndag gikk Fenninger ut mot ryktene, og sa at hun «måtte le» da hun fikk høre om dem.

Reiste hjem fra treningsleir

En langvarig konflikt mellom Fenninger og det østerriske forbundet kom til overflaten 11. mai. Da reiste alpinstjernen hjem fra en treningsleir på Kypros, i en protest som fikk massiv medieomtale i alpelandet.

Ifølge sportnet.at truet Fenninger med å legge opp etter at det østerrikske skiforbundet krevde at skistjernen skulle bryte med sin manager Klaus Kärcher.

Les også

Landslagssjefen trakk seg etter SMS-tabbe

Konflikten virket nærmest uløselig, og spekulasjoner om at Fenninger vurderte å bytte statsborgerskap vokste raskt frem.

En nærmest utenkelig overgang til Sveits, Østerrikes store erkerival innen alpintsporten, ble trukket frem som et tenkelig scenario.

Sveitsisk trener med «frieri»

Sveits' kvinnetrener Hans Flatscher bidro ikke akkurat til å dempe spekulasjonene med sine uttalelser til den sveitsiske avisen Blick.

— Enhver trener ville nok tatt imot Anne Fenninger, sa Flatscher, før han la til:

Anne Fenninger opplevde stor suksess i Vail-VM i februar. Her jubler hun etter målpassering i super-G-rennet.

— Jeg kan tilby henne en sikker startplass.Fenninger ville imidlertid, i tråd med FIS-reglementet, ha måttet tåle en utestengelse på tolv måneder dersom hun byttet land, i tillegg til et mindre gunstig startnummer når hun til slutt hadde kommet tilbake.

Det gjorde scenarioet lite tenkelig, og i et intervju med TV-kanalen ORF på 17. mai satte Fenninger en definitiv stopper for ryktene.

— Helt ærlig, jeg måtte le av disse spekulasjonene. At det i det hele tatt skulle være et tema, selv om jeg har gjort det klart for flere måneder siden. Hjertet mitt og sjelen min er østerriksk, for meg er det bare én måte å starte på: For Østerrike, sa Fenninger.

Hun forsikret dermed om at hun vil jobbe for å komme til en løsning med forbundet.

— Jeg prøver å finne løsninger på alle problemene med forbundet. Jeg håper vi klarer det.

Private sponsorer

Fenninger har imidlertid flere ganger holdt fast ved at hun ikke kommer til å kvitte seg med manager Kärcher. Det kan bli et problem i forhandlingene som kommer.

Konflikten mellom forbundet og Kärcher handler hovedsakelig om sponsoravtaler manageren ønsker å forhandle frem for Fenninger.

Også her hjemme i Norge har forholdet mellom private sponsorer og skiforbundet skapt store medieoppslag.

Det mest åpenbare eksempelet er langrennsløper Petter Northug, også han en gullgrossist fra den nylig avsluttede sesongen.

I Northugs tilfelle er det ikke avklart om han vil representere landslaget neste sesong.

I april uttalte Northugs manager Are Sørum Langås at de «tåler å vente til november» på en eventuell avtale med skiforbundet.

Les mer om

  1. Alpint