Sport

Turneringsleder om foreldres alkoholholdninger: - Det er svært uheldig, og sender et dårlig signal

Én av fire foreldre synes det er greit å drikke på idrettsfest med barna.

Brynjar Aune fra Skandiacupen har nulltoleranse for alkohol på arrangementet på Lade i Trondheim.
  • Øystein Jorem
    Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen

Tirsdag slapp alkovettorganisasjonen Av-og-til en undersøkelse som viser at en av fire idrettsforeldre synes det er greit å drikke alkohol på idrettsfester med barn til stede, og på overnattingsturer med idrettslaget.

Resultatet av undersøkelsen fikk idrettspresident Tom Tvedt til å reagere kraftig.

LES OGSÅ:

Les også

Er det greit å drikke alkohol på idrettsfesten til barna? Ja, sier én av fire foreldre.

Brynjar Aune er leder i Skandiacupen i Trondheim, en av landets aller største fotballturneringer for barn. Nesten 10 000 barn og ungdom deltar på turneringen hver sommer, og et stort antall barn og voksne har behov for overnatting. Han reagerer sterkt på svarene undersøkelsen gir.

— Det er svært uheldig, det gir et signal som ikke er bra. Det er ingenting i vårt arrangement som tilsier at det er muligheter til å nyte alkohol under arrangementet, og det skal det aldri være. Med tanke på tilreisende foreldre, trenere og ledere som har overnatting i vår regi er det nulltoleranse, da er det ingen alkohol, sier Aune til Adresseavisen.

Regelbrudd fører til avvisning

Retningslinjene til turneringen blir sendt ut sammen med innbydelsen, og er klar på at det ikke er tillatt med alkohol eller andre rusmidler på idrettsanlegget, eller på overnattingsstedene. Dersom noen bryter reglene, kan de bli avvist fra arrangementet.

— Vi har vært forskånet mot dette, og vi tror at det er på grunn av at vi har et godt vakthold som følger med. Vi har døgnvakthold på overnattingsstedene våre, og dersom de hadde oppdaget noen som drakk alkohol ville de fått klar beskjed om å tømme det ut, sier Aune.

LES OGSÅ:

Les også

Friidrettspresidenten: Jeg har ikke noe imot at publikummere kan kjøpe seg en pils

— Vi har en jobb å gjøre

Henrik Lunde er seksjonsleder for barn og ungdom i NFF og sier at dette er et tema de får mange spørsmål om.

— Jeg må jo si at jeg er litt overrasket over at det var så mange. Men vi får flere spørsmål på bruk av alkohol når det kommer til foreldre enn utøvere. Spørsmålet om det er greit at de tar seg et glass på campingen når de er på turnering, det tror jeg mange synes er det mest utfordrende, sier Lunde til Adresseavisen.

LES OGSÅ:

Les også

Reagerer kraftig på ølservering under Brækhus-stevne: - Viser mangel på takt og tone

Fotballforbundet har samarbeidet med alkovettorganisasjonen om utarbeidelse av retningslinjer til idrettsklubber når det kommer til alkoholbruk. Han ser at det finnes mange gråsoner som klubbene trenger å diskutere nøye.

— At trenerne holder seg unna alkohol er greit, men så er kanskje foreldrene med og kjører, og da anser mange at det er deres fritid. Kanskje spør de seg: «Jeg bare er med datteren min på cup, og da må jo jeg få lov til å ta meg et par øl til grillingen?» Vi har fremdeles en jobb å gjøre med å få folk til å forstå at idretten er et alkoholfritt sted, sier Lunde.

Hva svarer dere om dere får spørsmål om det er greit å drikke på overnattingsturer?

— Vi er helt klare på at vi sier nei. Jeg har vært leder for idrettslaget til ungene mine i 13 år, og vi har vært helt tydelige på at det ikke er greit. Vi har brukt et eksempel der ei jente tråkker på et glasskår på vei til do på natta, og så kan ingen kjøre. Ingen er fulle, men alle har tatt seg et lite glass, sier Lunde.

LES OGSÅ:

Les også

Tromsø-kometen rører ikke alkohol: – Jeg vil nå lengst mulig som fotballspiller

— Trygge rammer er det viktigste

Tidligere Molde-spiller Kristoffer Paulsen Vatshaug jobber med klubbutvikling og trygge rammer i fotballklubber i Norge. Han mener trygge rammer er den viktigste grunnen til at foreldre skal holde seg unna alkohol.

— Det er viktig at barn og unge føler seg trygge i idretten. Vi skal sette barna i fokus, og da tror jeg at alle voksne er enige om at vi kan droppe den pilsen, sier Vatshaug.

LES OGSÅ:

Les også

«Den nye Northug» rører ikke alkohol og drar aldri på fest

Han blir opprørt over tallene som kommer fram undersøkelsen.

— Men jeg blir ikke nødvendigvis sjokkert. Fortsatt er det slik at mange voksne setter sosiale sammenkomster og alkohol i sammenheng. Men det å drikke alkohol sammen med barn på arrangementer idrettsregi er ikke greit, sier han.

Kristoffer Paulsen Vatshaug spilte tidligere for Molde, men jobber i dag med barn og ungdom i NFF.

Kjell Bjarne Helland i Sør-Trøndelag idrettskrets mener voksne på idrettsturer bør ha de samme reglene for seg selv som de setter for ungdommene.

— Nå skal ikke jeg være en asket når det kommer til alkohol eller ikke alkohol, men prinsipielt mener jeg at i arrangementer hvor barn er til stede er det ikke alkohol, det er vår klare holdning. Så har man den andre biten hvor man er på overnattingsturer. Personlig synes jeg ikke noe om det heller, jeg hadde satt pris på at vi har de samme reglene for oss selv som vi har for ungdommer og barn. Men hvert fall når barn og unge er til stede skal det ikke nytes alkohol.