Sport

Dick Pound: - Coe er riktig person til å lede friidretten videre

IAAF-presidenten spår en tøff rehabilitering for friidretten.

FÅR STØTTE: Tidligere WADA-leder Dick Pound (til venstre) la torsdag frem del to av en sjokkerende dopingrapport. Sebastian Coe har kommet i negativt søkelys som president i det internasjonale friidrettsforbundet.
  • Reidar Løfaldli

Tidligere sjef for Verdens antidopingbyrå (WADA), Dick Pound, la i dag frem del to av den omfattende dopingrapporten som involverer det internasjonale friidrettsforbundet IAAF. Der kom det nok en gang skarpe påstander om sentrale lederskikkelser i idretten samt måten IAAF har håndhevet dopingtester og dopingregler på.

Sentrale ledere i internasjonal friidrett må ha kjent til dopingskandalene i Russland og andre land, fastslår WADA i granskningsrapporten. Utvalget konkluderer i tillegg med at korrupsjon ikke er noe kun enkeltindivider i IAAF har bedrevet.

«Korrupsjon har vært innarbeidet i organisasjonen», fastslår Pound-utvalget i sin rapport.

Les også

- Tidligere friidrettspresident organiserte korrupsjonen

Til tross for utvalgets funn, svarer Pound at han mener sittende IAAF-president Sebastian Coe er rett person til å lede den skandaleombruste forbundet ut av den krisen det nå befinner seg i. Det til tross for at Coe er en del av et forbund som, ifølge rapporten, ikke kan ha vært uvitende om det som har foregått.

— Når det gjelder Lord Coes evne til fortsatt å være IAAFs øverste leder, mener jeg at dette er en strålende mulighet til å komme seg uten av dette under en sterk leder, sa Pound under pressekonferansen torsdag ettermiddag.

- Enorm oppryddingsjobb

59-årige Coe, som vant OL-gull på mellomdistanse både i 1980 og 1984, ble leder for det internasjonale friidrettsforbundet i fjor høst etter å ha vært visepresident i åtte år.

KOLLEGER: Tidligere IAAF-sjef Lamine Diack sammen med Sebastian Coe.

Som visepresident jobbet han under daværende IAAF-president Lamine Diack, som får skylden for at korrupsjon og bestikkelser kunne finne sted.— Jeg kan ikke se for meg noen bedre enn Coe til å lede organisasjonen fremover, sier Dick Pound ifølge BBC.

Les også

Antidoping Norge om rapporten: - Det er alarmerende forhold

Canadiske Pound la frem en rapport på 89 sider som sier at korrupsjonen ikke er noe kun enkeltindivider i IAAF har bedrevet.

— Det trengs nå en enorm oppryddingsjobb omdømmemessig. Jeg kan ikke se for meg noen bedre enn Lord Coe til å lede det arbeidet, konkluderer Pound.

Coe spår tøff rehabilitering

Sebastian Coe sier at det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) står foran en «smertefull» rehabilitering.

– Prosessen med å gjenreise tilliten vil ta tid, og den vil bli knallhard, sa IAAF-president Sebastian Coe som en kommentar til den omfattende WADA-rapporten, ifølge NTB.

– Vi kan ikke sitte her å tigge om tillit. Vi gjøre oss fortjent til tillit gjennom det arbeidet vi legger ned, sa Coe.

Friidrettslegenden, som var sjef for London-OL i 2012, får også støtte fra sine egne.

— Dette smerter ham. Men Seb Coe er innbitt som ingen andre, og han kommer til å forandre dette systemet, sier den tidligere mellomdistanseløperen Brendan Foster.

Tidligere anti-doping-sjef i Storbritannia, Michele Verroken, støtter også Coe.

— Hvis ikke Seb, hvem da? For å være ærlig, er han i stand til å få til dette. Det er kun et spørsmål om han får støtten til å gjøre det, sier hun ifølge BBC.

Les også

- Friidrettspresidenten gjorde avtale med Putin om dopinganklagede utøvere

Les mer om

  1. Friidrett