Sport

Lørdag tok Forfang OL-medalje. Samme dag måtte et kretsrenn avlyses i hjembyen.

Hoppledere i Tromsø fortviler over dårlige fasiliteter. Nå vurderes det innsamlingsaksjon for å bedre forholdene i Grønnåsen.

Jan Eivind Pettersen og Gunnar Sander i Tromsø Skiklub Hopp viser problemet i Grønnåsen.
  • Rune Robertsen
    iTromsø

Tromsø-idretten hadde et av sine desiderte høydepunkt lørdag. Da tok Johann Forfang sølv i normalbakken i OL. Den første OL-medaljen noensinne til Nordens Paris.

Men i hjembyen til den Trondheim-bosatte tromsøværingen, er hverdagen en helt annen. Der skulle det rett i forkant av OL-konkurransen lørdag vært arrangert renn i 70-, 45-, og 30-metersbakken i Grønnåsen.

Les også

Forfangs mor var sikker på suksess: – Han er vant til å hoppe i kuling

– Vi måtte avlyse helgas kretsrenn på grunn av forholdene i bakken. Det sier litt om kontrasten at det skjer samme dag som Johann hopper inn til et fantastisk sølv i OL, forteller Gunnar Sander, leder i anleggsutvalget i Tromsø Skiklub Hopp, til iTromsø.

– Det ligger en stor issvull nederst i 70-metersbakken som vi ikke fikk fjernet. Den dukker opp når værforholdene er som nå. Dermed var den ikke mulig å hoppe i. I tillegg var overrennet i K30-bakken umulig å bruke fordi den var helt nediset, sier Sander.

– Stenger bakken hver vinter

Årsaken er at vann siger inn fra fjellet ved siden av 70-metersbakken. Dreneringen er ikke god nok.

Hadde man i tillegg hatt en kunstsnømaskin ville det ifølge Sander ville det da vært enkelt å ordne opp i problemene som stoppet rennet lørdag.

– Hver vinter skjer dette. Bare denne sesongen har bakken vært stengt totalt en måned. På isen klarer man ikke å styre med skiene, og det blir uforsvarlig å hoppe, forteller Jan Eivind Pettersen i hoppklubben.

Les også

Følelsesladd hoppsuksess for Forfang og Johansson: – Da han kom mot meg, presset tårene på

– Det er utrolig kjedelig at det må avlyses hopprenn midtvinters når det er fint vær i Tromsø. Det e jo rett og slett grunnarbeidet som må gjøres om igjen. Akkurat nå renner vannet fra berget på sida rett ned i overgangen, konstaterer Johann Forfang etter å ha sett bildet fra hoppbakken i Tromsø.

JUBEL: Johann Forfang vant sølv i normalbakken i OL lørdag.

Han er godt kjent med de utfordrende forholdene i bakken han vokste opp i.

– Det vil nok bli rettet på ved ei eventuell plastlegging i Grønnåsen. Noe jeg virkelig håper at man får til snart. Hopp blir for lett å kutte ut om man ikke får utøvd det hele året, advarer Forfang fra Sør-Korea der han forbereder seg til lørdagens storbakkerenn.

Stående i overgangen mellom bakken og flata i 70-metersbakken håper duoen Pettersen og Sander på bedre tider for hoppsporten.

– Hoppsporten har vært systematisk nedprioritert. Jeg har jobbet i 10 år med opprusting av Grønnåsen, og vi har heldigvis fått på plass småbakkene på seks og 15 meter. Men mye gjenstår, sier Sander.

Økonomien har naturlig nok satt en brems på utviklingen av anlegget midt på Tromsøya. Verken Sander eller Pettersen kan fastslå hvor mye det vil koste å utbedre anlegget i Grønnåsen, men legger ikke skjul på at det vil bli en del millioner kroner.

– Vi sysler derfor med planer om en innsamlingsaksjon, et fond. Der kan vi utfordre bedrifter og andre. Vi møter mye velvilje fra kommunen også, men trenger også andre midler utover det, sier Sander.

Les også

«Denne svevende OL-stjerna fortjener en statue i Tromsø!»

Skal søke NM i 2020

Han konstaterer at nettopp kommunen har de siste årene kjøpt alpinanlegget i Kroken og tatt ansvar rundt langrennsanlegget på Templarheimen.

– Hadde det blitt noe av fellesstadion for langrenn, skiskyting og hopp som var planlagt i Grønnåsen, så ville det ha løst mange av våre problemer. Hopp står igjen som taperen etter prosessen som endte med at de andre blir på Templarheimen, sier han. slår han fast.

Før jul ble det iverksatt en prosess som kan ende med at Tromsø får et Stor-NM innen alle skiforbundets grener. En søknad fra Tromsø må leveres senest rundt påsketider, men den store bøygen har vært 70-metersbakken i Grønnåsen. Den er naturlig nok ikke stor nok til å arrangere et NM. Dermed har tanken om en ny stor bakke på Storelva fått nytt liv.

– Vi må uansett ha en klubb og et rekrutteringsanlegg her i Grønnåsen. Samtidig er planene om større bakker på Kvaløya viktige for å utvikle hoppsporten både med arrangementer og for å holde på nord-norske utøvere i Tromsø. slår Sander fast.

– Fundamentet for dem som skal til en framtidig storbakke på Kvaløya ligger her i Grønnåsen. Men her må vi ta ting trinnvis. Vi får ikke realisert alt her samtidig som anlegget på Storelva. Først må vi få et økonomisk overslag over hva bakken der borte vil koste så kommunen kan se på det, sier Pettersen.

Bjarte Kristoffersen, kommunaldirektør for næring, kultur og idrett, hadde ikke anledning til å kommentere saken mandag.

Les mer om

  1. Hopp
  2. Johann André Forfang