Sport

Kristoffersen jakter alltid på én spesiell følelse: – Bedre enn gullmedaljer

Den norske alpinstjernen fant ikke den følelsen i åpningsrennet. Det ble nedtur i Sölden – som vanlig. Dermed fortsetter jakten på det forløsende øyeblikket.

Henrik Kristoffersen var skuffet, men behersket i intervjusonen etter sesongåpningen.
 • Viljam Brodahl
  Aftenposten

SÖLDEN: Først ristet 25-åringen oppgitt på hodet. Deretter viste han tommelen ned til TV-kameraene. Henrik Kristoffersen var tydelig misfornøyd med egen innsats etter sesongens første omgang.

– Det er bare for dårlig, sa han til Aftenposten like etterpå.

Sölden, der alpinistene kjører ned en stupbratt isbre, har vist seg å bli en marerittbakke for nordmannen. Etter andre omgang endte han til slutt på en skuffende 18.-plass, i rennet hovedrivalen Alexis Pinturault vant.

– Det er bare min egen feil, så jeg får bare skylde på meg selv, svarte han og trakk hederlig på smilebåndet.

Søndagens storslalåmrenn føyde seg inn i rekken over svake sesongåpninger i Sölden for Kristoffersen de siste årene.

 • 2013: Kvalifiserte seg ikke til andre omgang.
 • 2014: Kvalifiserte seg ikke til andre omgang.
 • 2015: 6.-plass.
 • 2016: 8.-plass.
 • 2017: Rennet avlyst på grunn av været.
 • 2018: Rennet avlyst på grunn av været.
 • 2019: 18.-plass.
Henrik Kristoffersen slår oppgitt ut med armene etter rennet.

Manglende norsk suksess

Storslalåmrennet i Sölden symboliserer sesongstarten i alpinsirkuset. Helt siden år 2000 har det funnet sted i alpelandsbyen.

Aksel Lund Svindal vant åpningsrennet i 2007, men siden det har det vært et sted med tilnærmet null norsk suksess på herresiden.

Spesielt Kristoffersen har ikke fått det helt til å klaffe. Bakken ligger kun tre timers kjøring fra hans eget hjem i Salzburg. Likevel påpeker han at Sölden er det rennet han har kjørt færrest ganger av de faste rennene i verdenscupkalenderen.

– Sist gang jeg gjorde dette i Sölden, vant jeg vel seks renn samme sesong, sier Kristoffersen.

Han hinter til den suksessfulle 2016-sesongen. Likevel er han nødt til å erkjenne at det går lengre og lengre tid mellom hver seier. Etter ni førsteplasser i verdenscupen mellom 2016 og 2017, er det kun blitt tre siden.

– Vært for mye forbanna

Det er nærmest uvant å se Kristoffersen holde seg så rolig i intervjusonen etter en 18-.plass. Han erkjenner selv at han har måtte se seg nødt til å beherske seg etter svake resultater.

– Jeg har vært altfor mye forbanna i mediene. Jeg må prøve å bruke hodet lite grann, forteller han.

For etter en slik dag blir turen gjennom pressesonen ekstra tung. Først venter østerriksk TV, deretter norsk TV. Til slutt går han forbi den skrivende pressen.

Det lyser av ham at han ønsker å komme seg tilbake på trening så fort som mulig. Nå gjelder det å fininnstille formen inn mot verdenscupen i finske Levi om en drøy måned.

– Noen dager er tyngre enn andre, og noen ganger stemmer det bare ikke. Jeg kjører ikke opp mot det nivået jeg har gjort tidligere, forteller han.

Henrik Kristoffersen måtte svare på hva som gikk galt i Sölden.

– Bedre enn gullmedaljer

Det som gjør opplevelsen i Sölden ekstra bitter, er at han går glipp av øyeblikket han brenner og lever for.

Glem OL-gull, VM-gull og rekorder. Det å krysse målstreken som vinner av et renn, er følelsen alt handler om for nordmannen.

– Det beste jeg vet er å vinne renn. Øyeblikket der du krysset målstreken og ser grønne tider, gir meg mye mer enn å stå der med gullmedaljer rundt halsen, fortalte han åpenhjertig på et pressetreff i Sölden.

Han legger ikke skjul på at det er én prestasjon han setter høyere enn noe annet. Totalcupen, eller «Kula» som den kalles, mener Kristoffersen er det gjeveste en alpinist kan vinne. Den går til den utøveren som klarer å samle flest poeng i verdenscupen gjennom en sesong.

– For å være ærlig håper jeg det skjer mer enn én gang i karrieren. Det er nordmenn som har gjort det flere ganger. Det er det største, fortalte Kristoffersen.

Aksel Lund Svindal vant verdenscupen sammenlagt for andre gang i 2009. Lasse Kjus har også to seiere. Øverst troner østerrikeren Marcel Hirscher med åtte seiere, men han ga seg før sesongen.

– Jeg er bare 25 år, men å vinne åtte kommer til å bli tøft. Likevel så vet du aldri, det er alltid mye som kan skje.

Les mer om

 1. Henrik Kristoffersen
 2. Alpint
 3. Vintersport