Sport

Sendte e-post og fikk proffkontrakt

— Det føles litt uvirkelig. Før sesongen trodde ikke jeg at jeg skulle sitte her sammen med stjernene.

Sindre Lunke gjorde seg bemerket i Team Joker, men de neste to sesongene skal han sykle for World Tour-laget Team Giant-Alpecin.
  • Frank Skaufel

Sindre Lunke tok selv kontakt og brukte ikke agent da han forhandlet med World Tour-laget Team Giant-Alpecin.

Da Adresseavisen snakket med Sindre Lunke, befant han seg i Spania, nærmere bestemt byen Calpe en times kjøring nord for Alicante. På hotellet har Alexander Kristoff, Øyvind Bystrøm og de andre Katusha-stjernene akkurat sjekket ut, og Lunkes lag, Team Giant-Alpecin, er i ferd med å avslutte sesongens første treningssamling.

Les også

Eggens nye liv: - Det har vært til stor hjelp å kjenne at folk bryr seg

— Det er artig å være en del av laget. Giant-Alpecin er et solid lag med godt miljø, og jeg finner stadig bedre ut hvordan laget fungerer. Det føles litt uvirkelig. Før sesongen trodde ikke jeg at jeg skulle sitte her sammen med stjernene.

I

kke mange ville satt sparepengene sine på at 22-åringen fra Byåsen skulle signere en proffkontrakt med et av verdens beste World Tour-lag, heller ikke Lunke selv. Samtidig var han i villrede da sesongen med Team Joker gikk mot slutten. Som 23-åring i 2016 ville han bli for gammel til å sykle U-23-rittene han trives best med, de med lange og harde motbakker. Derfor ville Lunke undersøke mulighetene på tampen av sesongen.

Signerte i Belgia

Etter 7. plassen sammenlagt i Tour de l'Avenir, som kalles ungdommens Tour de France og er et av verdens mest prestisjetunge U-23-ritt, sendte han en e-post til ledelsen i Giant-Alpecin, laget hvor Marcel Kittel og John Degenkolb har herjet de siste sesongene.

Les også

Alpinlegenden Stein Eriksen er død

— Vanligvis bruker rytterne agenter, men jeg satte meg ned og skrev en mail. Det satte ledelsen pris på, og etterpå gikk det fort. Vi møttes i Belgia, og et par uker etterpå var avtalen underskrevet, sier Lunke.

Her skal det nevnes at Giant-Alpecin hadde notert seg trønderens navn i løpet av sesongen, og prestasjonen i Tour de l'Avenir og 8. plassen totalt i italienske Giro della Valle d'Aosta hadde medført at Lunke rykket oppover på listen.

— Jeg var forbedret på et nei-svar, og var innstilt på å sykle ett år til for Joker i Norge. Litt kult at det er mulig å få det til uten en agent, smiler han.

30 000 i året

Lønnsmessig starter Lunke som de aller fleste førsteårsproffer på bunnen, det vi si en grunnlønn på rundt 30 000 euro i året pluss resultatbonuser som rytterne sykler inn i løpet av sesongen. Samtidig dekker laget alle utgifter i forbindelse med samlinger og ritt, og naturlig nok alt av utstyr. Det som er det spesielle med signeringen var at Lunke sikret seg en avtale på to år. Mange førsteårsproffer får vanligvis kun ettårskontrakter.

— Det er jeg glad for. Jeg slipper å stresse med å oppnå resultater tidlig, og ledelsen har vært tydelig på at jeg skal få bruke nødvendig tid på å etablere meg. Samtidig må jeg trene hardt og utvikle meg. To år går fort, sier han.

Hjelperytter

Rollen i laget er klart. Lunke blir hjelperytter, og i Calpe trente han ofte sammen med klatrerne. Hans ferdigheter i motbakkene vil blant annet bli benyttet til å støtte franskmannen Warren Barguil i tunge ritt.

— Treningssamlingen har gått greit, og vi har ennå ikke trent så hardt og langt.

Lunke har likevel rukket å gjøre seg bemerket.

— Vi gjennomførte en trening med lite sukker i kroppen, en såkalt lavkarboøkt. Den gikk greit, og de ble visst litt imponert over at jeg var så seig, smiler han.

Norske treningskompiser

I vinter har Lunke tilhold i den spanske byen Girona, hvor svært mange proffryttere bor. Vegard Breen fra Fortuneo-Vital Concept (tidligere Bretagne-Seché Environnement) og Kristoffer Skjerping fra Cannondale-Garmin er to andre nordmenn som bor i gangavstand fra Lunke, og sykkelstjerner fra Orica Greenedge og Cannondale-Garmin er blant treningskompisene når Lunke ikke er på samling.

Om et par måneder starter en ny sesong, og Lunke har fått beskjed om at han blant annet skal kjøre Dubai Tour i februar, Catalunia Rundt, Pais Vasco og Tour of Suisse før sommeren.

— Jeg satser på å få en formtopp i mars, og det hadde vært gøy om det gikk bra i vårsesongen. Å få sykle Tour de France er urealistisk, men hvis alt klaffer kan Vuelta a España være en mulighet, sier han.

— Hvordan trives du i laget?

— Jeg blir stadig bedre kjent med rytterne, og jeg prøver å lære så mye som jeg kan av dem. Rytterne blir godt ivaretatt. Totalt er vi 24 ryttere, og logistikken er imponerende. Ofte sender de ut tre lag som konkurrerer samtidig på ulike kontinent. Det er vanvittig mange folk involvert, sier Lunke, som feirer jul hjemme på Byåsen.

Les også

  1. Tour de Fjords får millionstøtte

  2. Tour de France legger starten til Tyskland

  3. Verdens mestvinnende syklist på topp

  4. Kristoffs tidligere hjelper innrømmer pilleavhengighet