Uno-X blir første norske sykkel-lag i Tour de France

Alexander Kristoff og resten av hans Uno-X-kamerater skriver norsk sykkelhistorie når de til sommeren blir første norske sykkellag i Tour de France.

Alexander Kristoff er klar for Uno-X, som igjen er klar for Tour de France for første gang.

Det norske sykkellaget Uno-X har fått én av to wildcard-plasser i årets Tour de France. Teamsjef Jens Haugland kaller det norsk idrettshistorie.

Det er aller første gang at et norsk sykkellag deltar i verdens mest prestisjetunge sykkelritt.

– Dette er idrettshistorie. Vi er invitert til et av verdens største idrettsarrangementer. Jeg er fylt med enorm stolthet over å få denne muligheten, sier Uno-X-sjef Jens Haugland til NTB.

– Det er en stor dag for laget og norsk idrett, fortsetter han.

Alexander Kristoff er hentet til Uno-X foran den kommende sykkelsesongen. Nå kan han se fram til et nytt Tour de France-eventyr.

Veien til deltagelse for det norske laget åpnet seg da det franske B&B Hotels-laget kollapset som følge av økonomiske problemer nylig.

Hentet pizza

Tour de France-arrangøren bekreftet først onsdag at Uno-X har fått et av to wildcard til 2023-utgaven av rittet. Det andre gikk ikke overraskende til Israel Premier-Tech.

Uno-X-sjef Jens Haugland sier til NTB at beskjeden om deltagelsen kom fra arrangørene i ASO allerede 1. nyttårsdag. Det ledet til feiring.

– Først hentet jeg pizza til barna på Pellestova. Deretter sprettet jeg en champagne, ler han.

Helt uventet kom ikke avgjørelsen. Spekulasjonene har i lengre tid gått på at Uno-X har ligget godt an.

– Samtidig er det fortsatt stor avstand fra å sitte med den følelsen av at vi kunne få delta, til å få bekreftet at vi er invitert. Det føles surrealistisk for en liten kar fra Trøndelag, sier Haugland.

– Hva betyr dette for laget ditt?

– Det betyr at vi er invitert fordi vi er gode nok i det vi holder på med. Nå reiser vi til Frankrike med ambisjoner. Vi reiser for å prestere. Dette er ingen endestasjon for oss, sier Uno-X-sjefen.

– Hva er neste stasjon?

– Den neste grensen vi skal bryte, er at vi skal jakte de store drømmene våre resultatmessig i Tour de France.

Haugland er klar på at Tour de France-billetten er en stor anerkjennelse for arbeidet laget har lagt ned de siste årene.

– Det synes jeg det er. Det er mange mennesker som har jobbet hardt med dette over lang tid, og penger løser ikke slike ting. Det handler om identitet, filosofi og et langsiktig tankesett, sier han til NTB.