Sport

Etter forrige mesterskap, endte OL-vinneren opp med korona. Nå er han tilbake for å kjempe om gullmedaljer.

Sist det var mesterskap i Vikingskipet, endte gullgutten opp med korona et par uker senere. I helgens skøyte-NM har Håvard Lorentzen andre utfordringer.

Håvard Lorentzen kan ikke ta en NM-tittel på 500 meter for gitt. I Vikingskipet kjempes det om gull på enkeltdistanser.
  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

Bergenseren ble smittet av kjæresten Hege Bøkko. Hun fikk viruset av sine foreldre, som var tilskuere på Hamar der datter og svigersønn konkurrerte i VM like før Norge ble stengt. Heldigvis gikk det bra for alle.

Lorentzen er tilbake for fullt, bedre enn på lenge. Foran fredagens NM-start på 500 meter i Vikingskipet, er sprinteren opptatt av noe helt annet. Han har fått en god konkurrent på hjemmebane. Bjørn Magnussen er i farten.

– I løpet av fire testløp har han slått meg to ganger på 500 meter, sier Lorentzen.

Bjørn Magnussen på plass i Vikingskipet. Fredag kveld gjelder det.

Så at det var mulig

Da 28-åringen ble olympisk mester i Pyeongchang i 2018, hadde også Magnussen OL-kvalifisert seg, ifølge kravene til Det internasjonale skøyteforbundet (ISU). På grunn av at Olympiatoppen er litt tøffere, fikk han ikke dra.

– Jeg satt på hotellrommet i Inzell og så ham vinne. Det var kanskje like greit at jeg ikke ble tatt ut. OL handler om å prestere, sier trønderen.

22-åringen har vært treningskamerat med Lorentzen helt fra det året han tok OL-gull.

– Da jeg ble droppet fra OL, ble jeg ganske sugen. Og det ble motiverende å se at han jeg har trent sammen, med lykkes så bra, sier den yngste.

Les også

Ingen verdenscup på skøyter før nyttår

Skøyteløperne Håvard Lorentzen (foran) og Bjørn Magnussen kikker på utstillingene på Skøytemuseet. De var der i april 2019 da elitelagene ble presentert den gangen.

Vinn-vinn

For Lorentzen betyr det også mye å ha en som jager ham på hjemmebane. For alle internasjonale løp er avlyst før jul. Usikkerheten er stor om det blir noe i det hele tatt denne sesongen.

– Jeg ser ikke veldig lyst på det, innrømmer Lorentzen, som uansett synes det er kjekt å ha fått en tøff rival.

Begge har gått raskere i norgescupen her hjemme denne sesongen enn de gjorde i fjor.

De beste tidene i år med perser i parentes: Lorentzen: 35,07 (34,28). Magnussen 35,15 (34,94).

Det er umulig å sammenligne tider, siden Lorenzens personbeste er fra rekordisen i Salt Lake City, Magnussens fra Inzell. Også det en høydebane.

– Uansett har vi klart å revansjere oss fra fjoråret, sier den eldste. Han slet med en hofteskade i fjor. Nå slipper Lorentzen å tenke så mye på det.

Trener Jeremy Wotherspoon ser at Håvard Lorentzen er bedre enn på lenge.

Skader er noe herk

Magnussen fikk en prolaps i ryggen i fjor, som han har klart å få under kontroll. De tunge vektene er droppet.

Den lovende utøveren mener det er bra for begge at de kan pushe hverandre.

– Vi må prestere når det er løp, og i helgen blir det ekstra spennende. Håvard skal ikke få noe gratis.

For to år siden gikk løperen fra Sportsklubben Falken inn til NM-sølv etter mesteren. For fire år siden sto han på pallens tredje trinn. Begge gangene var Lorentzen vinneren.

Les også

Stavangers skøytekomet er unik: – Vi har ventet på resultater

Bjørn Magnussen og Håvard Lorentzen er både lagkamerater og konkurrenter.

Må ha utfordringer

Landslagstrener Jeremy Wotherspoon mener at begge har utviklet seg denne sesongen:

– Bjørn er blitt mer moden mentalt og emosjonelt. Han bruker tidligere erfaring til å komme seg videre og forstår bedre den informasjonen han får.

Canadieren opplever at Magnussen har klart å stabilisere seg på et høyere nivå. Når det gjelder Lorentzen, ser ikke sprinttreneren noen svakheter i trening.

For sjefen er det plusser og minuser ved at det ikke er mulig å konkurrere på bortebane.

Han mener plusset er at løperne ikke blir så opphengt i konkurranse hver eneste helg og kan trene mer og bedre over lengre tid. Minuset er at de også trenger motivasjon på kortere sikt.

– Hvis de kjeder seg på isen, fordi konkurranser internasjonalt droppes, vil treningen lide. Men da er det heldigvis godt at vi har fått opp flere som kan utfordre hverandre.

Les mer om

  1. Skøyter
  2. Håvard Lorentzen