Gull-Riibers vanskelig valg ga ny VM-suksess

OBERSTDORF/OSLO (VG) Det satt langt inne, men å ta med seg samboeren Sunna Tryggvadottir og datteren Ronja og flytte fra Oslo ble det rette for Jarl Magnus Riiber (23) på veien mot nok et VM-gull.

  • Simon Zetlitz Nessler, VG
  • Christina Paulos Syversen, VG
  • Regine Leenborg Anthonessen, VG
  • Camilla Vesteng, VG
  • Bjørn S. Delebekk (foto), VG
  • Magnus Gamlem, VG

Jarl Magnus Riiber spurtet inn til karrierens tredje VM-gull i Oberstdorf og fikk med seg VM-debutanten Jens Lurås Oftebro (20) på pallen.

På veien mot ny VM-suksess har Riiber tatt noen grep. Som Oslo-gutt satt det langt inne, men han har flyttet til Lillehammer. Leilighet er byttet ut med enebolig.

– Nå må jeg sette familien foran meg selv og tenke at hvis hverdagen skal gå opp, og jeg skal fortsette og drive med dette, så var det lettere med Lillehammer akkurat nå. Vi får litt mer boltreplass for pengene, også får vi god avlastning fra hennes familie. Det var en viktig avgjørelse for denne vinteren, sier Riiber til VG.

Sammen med foreldrene har han fortsatt leiligheten på Pellestova. Så han kan «snike seg unna», trene og tenke på seg selv.

Har inngått treårsavtale

Han representerer vestkantklubben Heming IL i hovedstaden. Gullvinneren syns det var vanskelig å flytte fra Oslo.

– Det var absolutt et vanskelig valg. Men da vi begynte å regne på hvor mange døgn på vinteren jeg var i Lillehammer for å sikre gode snøforhold, så var jeg syv måneder borte fra Oslo, da er det ganske få måneder igjen av året jeg er i leiligheten i Oslo, så da ble det naturlig å velge Lillehammer, sier Riiber.

Les også

Riiber med kneproblemer før VM: – Jeg har vært svært forsiktig

Men han har inngått en avtale med samboeren.

– Jeg er Oslo-gutt, jeg koser meg i Oslo. Vi har satt oss et treårsperspektiv i første omgang, så ser vi hva vi gjør etter det, sier Riiber som var lettet og strålende glad på skistadion i Oberstdorf da han møtte journalistene i pressesonen i 17-tiden.

Og med barn, samboer, enebolig og VM-gull nummer tre, så føler han seg voksen.

– Nå har voksenlivet ordentlig startet, sier Riiber og ler.

Kombinerthelten Jarl Magnus Riiber reiste hjem fra Seefeld for to år siden som VM-konge med to gull og ett sølv og startet også årets VM på strålende vis.

Tetgruppe med bronse-Oftebro

Ut på den siste runden var Riiber og Jens Lurås Oftebro i en tetgruppe på åtte løpere og sammen med Ilkka Herola rykket de fra konkurrentene på den siste kilometeren. Inne på oppløpet kom finske Herola først, men Riiber tok seg enkelt forbi og tok gullet.

Les også

Granerud vil lære av Lundby og Riiber: – Nysgjerrig på hva som går gjennom hodene deres

Riiber sier videre at selvtilliten var på topp i inngangen til mesterskapet, men at han har merket nervene mer og mer inn mot den første konkurransedagen. 23-åringen hadde til og med «mareritt» om at han gikk inn til femteplass, og da har kjæresten Sunna Tryggvadottir vært viktig fra hjemmebane.

FAMILIE: Sunna Tryggvadottir og Jarl-Magnus Riiber sammen med deres datter Ronja.

– Jeg prøver å få henne til å sende meg mange bilder hjemmefra og få meg litt distrahert vekk fra hoppfokuset, for det kan stjele ekstremt mye energi. Du tenker på mange detaljer og går gjennom mange scenarioer. Jeg hadde mareritt i natt at jeg gikk inn til femteplass, langt bak tyskerne, sier Riiber.

Kjæresten kjente nervene

Tryggvadottir holdt seg sittende i sofaen under fredagens renn, men kjente på nervene da kombinertstjernen skulle spurte for gull.

– Det var spennende, men hyggelig at han vant. Han har vært litt nervøs, så jeg var nervøs jeg også. Jeg hadde veldig høy hvilepuls, sier hun til VG.

En rekke idrettsprofiler har kjørt et strengt coronaregime, der selv kontakt med nær familie har blitt nedprioritert for å minske sannsynligheten for sykdom. I Riiber-husstanden har det aldri vært mer sosialt.

– Vi har sett mer til hverandre enn noen gang tidligere. Sånn sett har det vært den enkleste sesongen å være sammen med ham. Han har fått mer tid sammen med meg og Ronja, sier samboeren.

Les også

Riiber nyter pappalivet: – Det er umulig å vinne mer enn jeg gjorde

20 år gamle Lurås Oftebro gikk inn til bronse like bak Riiber.

– Det er utrolig gøy. Jeg hadde ikke forventet det. Det er gøy å begynne slik. Da blir resten av øvelsene en bonus, men jeg er sulten på mer, sier Lurås Oftebro til VG.

Riiber var «litt skuffet» etter formiddagens hopprenn, hvor Riiber ble nummer tre og gikk ut 22 sekunder bak Ryota Yamamoto. Bronsevinneren er imponert over lagkameraten.

– Han leverer gang på gang på gang. Han er favoritt i alt han stiller opp i og det er ikke bare-bare å innfri favorittstempelet hver gang. Han har et nivå ingen andre har og han må en veldig dårlig dag for at vi andre skal slå ham. Han er stabilt god og helt klart verdens beste, sier Lurås Oftebro.

Riiber er allerede den mestvinnende nordmannen i verdenscupen med 34 verdenscupseirer, men har fremdeles et stykke opp til Bjarte Engen Vik i VM. Engen Vik tok fem VM-gull i løpet av karrieren – noe Riiber har mulighet til å overgå med full klaff i årets VM.

Få med deg alt om Ski-VM i vårt VM-studio!