Sport

Bildet som viser hvor stort det norske tenniseventyret er

Casper Ruud er i ferd med å avslutte karrierens beste sesong.

Årets ATP-finalister. Fra venstre: Andrej Rublev, Alexander Zverev, Matteo Berrettini, Novak Djokovic, Daniil Medvedev, Stefanos Tsitsipas, Casper Ruud og Hubert Hurkacz.
 • Pål Strande Gamlemoen
  Journalist

Åtte menn spaserte gjennom Torinos gater. De var kledd hverdagslig, men stilsikkert. En av dem var Novak Djokovic, nåværende verdensener og kanskje tidenes beste tennisspiller.

En annen var Daniil Medvedev, russeren som nylig vant US Open.

Akkurat nå er disse åtte den absolutte elite i herretennis. Og nummer to fra høyre?

Casper Ruud fra Snarøya. 22-åringen har hatt en eventyrsesong.

Bildene som ble knipset fra spaserturen i Torino, var bare til promotering, men de viser samtidig hvor langt Norges tennisstjerne har nådd i løpet av bare 12 måneder.

Drømmemåneden

Det er kun de åtte som har prestert best i verden hvert år, som får være med i ATP-sluttspillet. Turneringen i Torino er ingen Grand Slam, altså en av tennisens fire største turneringer, men rent nivåmessig er det ingenting som kan sammenlignes med det som skjer i Torino denne uken. I hver eneste kamp er det to kvalitetsspillere som møtes.

Ingen nordmann har vært med på dette før Casper Ruud. Så hvordan har han kommet seg hit?

I 2020 vant Ruud sin første turnering på verdenstouren. Da nyttårsrakettene ble skutt opp for snart 12 måneder siden, var han nummer 27 på verdensrankingen.

Nå ligger han på åttendeplass. Statusen hans har skutt til værs. Her er noen utvalgte høydepunkter som forklarer utviklingen:

 • Februar: Startet sesongen med å komme til fjerde runde i en Grand Slam-turnering for første gang. Det var i Australian Open.
 • April: Semifinale i ATP 1000-turneringen (nest øverste nivå) i Monte Carlo. Slo daværende verdensnier Diego Schwartzman på veien.
 • Mai: Semifinale i ATP 1000-turneringen i Madrid. Slo daværende verdensfemmer (og nå nummer fire) Stefanos Tsitsipas på veien.
 • Mai: Seier i ATP 250-turneringen i Genève (grus).
 • Juli: Seier i ATP 250-turneringen i Båstad (grus).
 • Juli: Seier i ATP 250-turneringen i Gstaad (grus).
 • Juli: Seier i ATP 250-turneringen i Kitzbühel (grus).
 • August: Kvartfinale i ATP 1000-turneringen i Toronto.
 • August: Kvartfinale i ATP 1000-turneringen i Cincinnati.
 • September: Seier i ATP 250-turneringen i San Diego (hardcourt).
 • November: Kvartfinale i ATP 1000-turneringen i Paris.

Et avgjørende valg

Alle turneringstriumfene som er nevnt over, er kommet på «laveste» nivå, altså i ATP 250-turneringene. Han droppet OL for å spille flere turneringer på favorittunderlaget grus. Det ga ham i sommer hele fire nye trofeer til premieskapet og et helt lass med rankingpoeng. Det har vært nøkkelen til at nordmannen nå er i Torino.

Samtidig har han også markert seg mot sterkere motstand i bedre turneringer. I tillegg har resultatene på hardcourt-underlaget (samme som i Torino) bedret seg. Han er ikke bare en grusspesialist lenger.

– Etter hvert kan man kalle det en myte. Det var en sannhet for to-tre sesonger siden. Nå er han blitt så mye bedre teknisk og fysisk, at han håndterer det raske underlaget tidligere enn jeg trodde, sa Tennisforbundets utviklingsansvarlig Øivind Sørvald til Aftenposten i august.

Overrasket Djokovic

Lysene i Pala Alpitour-arenaen var dempet. I spillertunnelen sto Casper Ruud. På veggene rundt ham så nordmannen sitt eget ansikt. Høydepunktene fra det knallsterke året hans ble avspilt.

Så gikk han ut på banen. Det italienske publikumet applauderte der de kunne se ham i rampelyset.

I Torino spilles det gruppespill før utslagsrundene. Ruud er i gruppe med Stefanos Tsitsipas, Andrej Rublev og ikke minst Novak Djokovic. Det var sistnevnte som var motstander da Ruud spilte sin første kamp i turneringen mandag.

Det ble et uoverraskende tap i to strake sett, men Ruud viste at han har noe å gjøre i dette selskapet. I det første settet presset han Djokovic helt til et avgjørende tie break. Ingen av dem var helt på sitt beste.

Stjerneoppgjør begynner å bli hverdagskost for Norges tennishåp.

– Den største endringen for meg i år er at jeg har mye større selvtillit og tro på at jeg kan spille på dette nivået. Jeg er en fyr som ikke har spilt så mye på den største scenen. Jeg har smakt litt på det, men også jobbet meg oppover sakte, men sikkert. Jeg håper spillerne respekterer meg litt mer enn de gjorde for ett år siden, sa Ruud til ATPs nettsted før turneringen.

Superstjerne Djokovic var imponert etter mandagens møte med Ruud.

– Jeg visste at Casper hadde en solid serve, men kanskje ikke så god som Medvedev, (Alexander) Zverev og de gutta. Der overrasket han meg på en positiv måte, sa Djokovic i det Eurosport-sendte intervjuet.

Tennisstjernene hadde med seg smilene da årets turnering skulle promoteres.

Ikoniske bilder

Det første ATP-sluttspillet ble arrangert helt tilbake i 1970. Gruppebildene som tas hvert år, er fulle av tennissportens mest ikoniske navn.

– På sosiale medier ser vi alle bildene, noen av dem fra 10 eller 20 år tilbake. Det er alltid de beste spillerne i verden. Noen av bildene blir ikoniske, sa Daniil Medvedev da årets fotoshoot var over.

Spørsmålet er om dette bare er begynnelsen for nordmannen som er på 2021-bildet.

Les mer om

 1. Tennis
 2. Casper Ruud
 3. Novak Djokovic
 4. ATP