Sport

NRK mister rettighetene til det meste av vintersport

Viasat tar over de fleste sendingene fra 2021.

Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen tok VM-gull på lagsprint i Seefeld. Fra 2021 kommer disse sendingene til å gå på Viasats plattformer.
  • Marius Dahl

Nordic Entertainment Group (NENT Group) har kjøpt og tatt over de nordiske medierettighetene til vinteridrett fra Infront Sports & Media.

Verdenscupene i langrenn, skihopp, kombinert, alpint, snowboard, freestyle og freeski blir ikke lenger å se på NRK fra og med 2021. Statskanalen nådde ikke opp i forhandlingene.

NRK: - Skuffet

FIS-pakken som nå er solgt inkluderer verdenscupen i langrenn, alpint, hopp, kombinert, snowboard og fristil. Avtalen gjelder også ski-VM i 2023 og 2025. Det skriver kampanje.no.

– Vi er selvfølgelig skuffet. Disse rettighetene er viktige for oss, og vi strakk oss svært langt økonomisk for å sikre oss disse, sier redaktør for NRK Sport, Egil Sundvor, i en pressemelding.

Avtalen inkluderer ikke rettighetene til skiskyting eller skøyter, og de solgte rettighetene gjelder ikke verdenscuprenn i Norge, Østerrike og Sveits.

Fra og med 2021 er det NENT Groups strømmetjenester Viaplay og Viafree, Viasats betalings-TV-kanaler og NENT Groups gratis TV-kanaler man må ha for å se mye av vintersporten man har sett på NRK i alle år.

  • Fikk du med deg denne? TV 2: Klæbo bytter landslag

– Milepæl

– Denne avtalen er virkelig en milepæl for oss. I NENT Group-sammenheng måler den seg med kjøpet av rettighetene til Ishockey-VM i 1989 og OL i 2011. Vinteridretten har en særegen posisjon i Norden, og i Norge spesielt, og vinteridretten har skapt noen av de største idrettsstjernene i historien, sier Anders Jensen, president i NENT Group, til kampanje.no.

Han følger opp:

– Med vinteridrett på våre kanaler og plattformer, spesielt Viaplay, styrker NENT Group ytterligere sin posisjon som den ledende leverandøren av sportsopplevelser i Norden.

Kommunikasjonssjef Espen Graff i Norges Skiforbund har visst om interessen fra internasjonale aktører en god stund.

– Dette viser at skisporten som produkt er mer attraktivt enn noen gang. Uansett hvordan fordelingen av rettighetene til slutt blir, er vi klar til å tilpasse oss virkeligheten, sier Graff til NTB.

Lover gode seeeropplevelser

Vegard Klubbenes Drogseth, CEO i NENT Group Norge, lover gode seeropplevelser for de som er vant med å se de klassiske vinteridrettene på NRK

– Ambisjonen er at mest mulig skal bli tilgjengelig og at vi får et bredt utvalg. Vi har to strømmeformer i Viafree og Viaplay, vi har TV 3 og mange sportskanaler. Det er mange muligheter, sier han.

Men hvor mye som vil vises på åpne kanaler, mener han er for tidlig å si. Selv ikke feiringen er over. Fredag blir det kake og markering, etter at medietrykket har gitt seg.

– Det er altfor tidlig å si noe, det er jo først i 2021 vi skal vise disse rettighetene. Vi skal bruke den tiden godt. NRK har gjort en kjempejobb og vi skal planlegge grundig for å løfte dette videre. Disse rettighetene forplikter og det er et ansvar vi kjenner på og tar seriøst. Vinteridretten er en del av den norske folkesjela, sier Drogseth.

– Skal dere lære av NRK?

– Vi skal la oss inspirere. De har gjort en veldig god jobb.

Også svenske SVT mister sine rettigheter. Det samme gjelder finske YLE.

Les mer om

  1. VM på ski
  2. NRK
  3. Viaplay
  4. Vintersport
  5. Langrenn
  6. Alpint