Sport

Sagosen - verdens yngste styrmann på flaggskip

Kommentar: Håndballgutta var 15 sekunder unna en mulig EM-finale i fjor. VM i Frankrike viser at fjerdeplassen i Polen i fjor ikke var noe blaff. Og styrmannen er bare 21 år!

Sander Sagosen ble kåret til banens beste spiller mot Brasil.
  • Arne Hole

Norge-Brasil 39–26

NANTES: Norge slo Brasil med 13 mål da det gjaldt å spikre åttendedelsfinalen – før alle matematikerne fikk hodepine av alle mulige, kommende varianter.

OK, da var vel ikke Brasil så gode da? Jo, de slo EM-vinner Tyskland i OL og hadde finalisten Frankrike i kne i kvartfinalen.

Mot Norge ble brassene skolegutter, uansett hva de prøvde på. Playmaker Joao Pedro Silva ristet bare oppgitt på hodet over motstanden de hadde møtt. Det var neppe på grunn av oppladning med øl og biljard på «Norges-puben» Giggs at Brasil røk på et tap. Norge ble en dimensjon for store.

Les også

Børsen: Sander Sagosen var Norges beste

Styrmannen på skuta er bare 21 år. Sander Sagosen. Navnet gikk Europa rundt allerede for tre år siden. Han fikk sitt store gjennombrudd da Norges Håndballforbund testet ut Telenor Arena en novemberdag i 2013.

I sin tredje landskamp scoret 18-åringen fem, overtok styringen i time out og sørget for at Danmark ble slått med seks mål.
Selvtilliten har det aldri vært noe i veien med.

Les også

Brasil ladet opp med biljard og øl før Norge-møtet

Trønderen har alt


Sagosen var ikke den som var lengst på banen mot Brasil, men han scoret syv på ni forsøk. I tillegg har han et blikk som ligner mye på det Mikkel Hansen har – dansken som dirigerer Paris Saint Germain – dit Sagosen skal når han har fullført sesongen i Aalborg.

Pasningene går like lett tvers over banen til en ledig kantspiller som de gjør til en strekspiller to meter unna. Der blir han også lagkamerat med Nikola Karabatic, som også regnes som en av verdens beste.

Les også

Brasil ladet opp med biljard og øl før Norge-møtet

Så får vi bare håpe at det blir spilletid på nordmannen, slik at utviklingen kan fortsette. Noen tror han vil få lite spilletid i de viktigste kampene, men det bekymrer ikke unge Sander.

Hans mål er å bli så god at det ikke spiller noen rolle om det er Hansen, Karabatic eller Sagosen som er på banen.

Usedvanlig tidlig moden

Tross sin unge alder har han allerede kommet opp i 52 landskamper og 179 mål. Faren Erlend fikk 14 landskamper, men scoret aldri. Det kom av han sto i mål og at regelen om fritt keeperbytte med utespiller ikke var blitt innført.

Sander Sagosen kunne ha vært i PSG allerede nå, men Aalborg satte seg på bakbena og henviste til kontrakten. I stedet for å bli sur, bestemte trønderen seg for å bruke året til å trene knallhardt fysisk gjennom hele sesongen, slik at han er klar for å møte de store gutta kommende sesong.

Han er også så strukturert at han har lagt inn en formtopp til disse dager. Planleggingen innebærer også et franskkurs så han kan gjøre seg forstått når han havner i samme by som kjæresten, Hanna Bredal Oftedal i Issy Paris.
Formtoppen var ikke på plass da Sagosen scoret bare tre på 11 forsøk i åpningskampen, men siden er han blitt bedre og bedre.

Les også

Sagosen hopper ikke i taket av å bli kalt eksepsjonell i Frankrike

Sammenlignes med Palmarsson

Mikkel Hansen og Nicola Karabatic er henholdsvis 29 og 32 år. PSG har tenkt langsiktig. Når Hansen og Karabatic mønstrer av, er styrmannen fra Charlottenlund trolig på sitt aller beste. For han kan bare bli bedre – hvis han unngår skader og holder sine jumpers knee i sjakk.

Norges gamle playmaker, Børge Lund, som var mange år i toppklubben Kiel, bøyer seg allerede i hatten for Sagosen og kan bare huske å ha se sett én så ung spiller som har vært så moden: Islands stjerne Aron Palmarsson.

Ingen dårlig mann å bli sammenlignet med.

Få andre er så moden for alderen, og i høflighet har unggutten ingen ting å gå på. Han spør til og med journalistene hvordan det står til!

Ligner et flaggskip

Åpningskampen mot Polen var vaklende, men Norge vant. I gamle dager tapte vi ofte jevne kamper. Så ble den gamle mester Russland slått med fire før et godt fransk lag ikke hadde dommerne mot seg da de vant med fire.

Nå venter Japan i morgen – og så kommer åttendedelsfinalen Norge allerede er sikret.

Dit kommer med et lag med en uvurderlig slagstyrke: Alle alle kan bidra. Norge bytter og bytter, men det er ingen som fremstår som fyllekalk.

Ikke engang 19-åringen Magnus Abelvik Rød. Da han fikk sjansen i annen omgang i går, scoret han seks på ni forsøk og hadde to målgivende!

Men Norge har en årgang som ikke vil være på topp før om flere år, inkludert 22-åringen Torbjørn Bergerud i mål. Ferden i denne omgang kan derfor ende i åttendedelsfinalen i Albertville lørdag. Eller når Danmark ser ut til å bli motstander i en eventuell kvartfinale i OL-byen.
Men fremtiden kan tilhøre Sander Sagosen og Norge.

Les mer om

  1. Håndball
  2. Håndball-VM